Obrázek k článku Začínají Colours of Ostrava. Festival zahájí Vojtěch Dyk novou písní o "kopuLOVElování"
| Šárka Hellerová | Foto: Press

Začínají Colours of Ostrava. Festival zahájí Vojtěch Dyk novou písní o "kopuLOVElování"

O oficiální zahájení čtyřdenního festivalu Colours of Ostrava se ve středu 17. července postará skupina D.Y.K. Vojtěcha Dyka. Zpěvák ke koncertu vydal novou píseň v disko rytmech nazvanou Kopule.

Skladbu Kopule, která zazní na zahajovacím koncertu D.Y.K., Vojtěch Dyk popisuje jako písničku „plnou oblých tónů“. Napsal ji ve spolupráci s Ondřejem Pivcem. „Chceš kopuLOVElovat? Dám Ti návod. Dej si botox, facelift zadku, vyšpul a budeš mít okamžitě liposukces. Pak už stačí jen sem a tam kroutit se a svíjet, fotit se a kvílet a máš vyhráno. Dyk jo. Tak to je. Anebo snad ne?“ vzkazuje ironicky „babynám“ a jejich „chábrům“.

Ve skladbě se dle tiskové zprávy „po svém vyrovnává se světem médií a sociálních sítí, kde už přes rty a zadnice není vidět člověku do očí, natožpak do duše.“ Svou náladou i textem píseň upomene jeho někdejší tvorbu s Nightwork. 

Headlinery prvního dne Colour of Ostrava budou Gary Clark Jr. a Tom Morello. Kytarista Rage Against The Machine se svou sólovou show přibyl do lineupu festivalu na poslední chvíli. Došlo k tomu po té, co Queens of the Stone Age zrušili svou účast kvůli nemoci frontmana Joshe Hommea.

Dolní Vítkovice ovšem během festivalu nežijí jen hudbou, ale také divadelními představeními či mezinárodním diskuzním fórem Meltingpot. A tak se už ve středu 17. července mohou návštěvníci těšit na inscenaci Legend of Lunetic divadla NoD, vystoupení Kmeny souboru Losers Cirque Company, či diskuzi na téma Svět v napětí s britským spisovatelem Irvinem Welshem – autorem kultovního Trainspottingu.

Hlavními hvězdami letošního ročníku Colours of Ostrava budou dále Lenny Kravitz či Sam Smith. Vystoupí také James Blake, Zara Larsson či dancehallový Sean Paul. Na festivalu by měla mít také premiéru nová píseň Miro Žbirky, která vznikla pomocí umělé inteligence.