Obrázek k článku Souboj gigantů. Z čínské sítě TikTok zmizela Metallica, Taylor Swift i Beyoncé
| Lukáš Rešl | Foto: Mason Poole

Souboj gigantů. Z čínské sítě TikTok zmizela Metallica, Taylor Swift i Beyoncé

Společnost Universal Music Group stáhla ze sítě TikTok svoje umělce. Nyní z čínské platformy mizí další hudba kvůli sporu o autorské poplatky. Hromadné odstranění se týká také skladeb velkých jmen jako je Taylor Swift, Adele, Justin Bieber, Harry Styles nebo Metallica.

Na konci ledna vypršela mezi TikTokem a Universal Music Group licenční smlouva na autorské nahrávky, které Universal vlastní či distrubuuje. Od té doby nahrávací společnost tvrdí, že usiluje o novou dohodu, přičemž si žádá takové podmínky, které zajistí „odpovídající kompenzaci pro naše umělce a autory písní, ochranu lidských umělců před škodlivými účinky umělé inteligence a online bezpečnost pro uživatele TikToku,“ jak uvádí v otevřeném dopise.

Podle Universalu se TikTok „snaží vybudovat byznys založený na hudbě, aniž by za ni platil spravedlivou hodnotu.“ Ve zprávě také vydavatelství uvedlo, že v rámci jednání o nové dohodě sociální síť reagovala nejprve lhostejně a poté zastrašováním. Rovněž uvedla, že v současné době pro ni TikTok představuje asi 1 procento celkových příjmů.

TikTok v reakci na to rovněž vydal zprávu, ve které stojí: „Je smutné a také zklamáním, že společnost Universal Music Group upřednostnila vlastní chamtivost před zájmy svých umělců a autorů… Navzdory falešné rétorice společnosti Universal je faktem, že se rozhodla odejít od silné podpory platformy s více než miliardou uživatelů, která slouží jako bezplatný propagační nástroj a prostředek pro objevování jejich talentů.“

Vše postupně mizí

V důsledku tohoto sporu tak Universal Music Group (UMG) nutí TikTok stahovat z platformy vlastní hudbu a to i tu, která je vydána pod její dceřinou společností Universal Music Publishing Group (UMPG). „Na základě informací, které nám poskytla společnost Universal Music Group, právě plníme její požadavek na odstranění všech skladeb, jejichž autorem (nebo spoluautorem) je autor podepsaný pod Universal Music Publishing Group (UMPG),“ uvedl TikTok ve svém prohlášení. Z platformy tak postupně začaly mizet skladby hudebních hvězd jako je Taylor Swift, Metallica, Elton Johm, Harry Styles a další.

V souvislosti se stahováním nahrávek autorů podepsaných pod UMPG, je třeba zmínit také širší kontext této situace. Není totiž žádným tajemstvím, že někteří skladatelé a umělci mohou psát písně pro umělce vícera vydavatelství. To znamená, že z TikToku zmizely také písně, které vyšly například pod vydavatelstvím Sony BMG či Warner Music Group, přičemž se na nich podílel autor podepsaný u UMPG.

Takový osud dostihl například právě Harryho Stylese, který je podepsán pod nahrávací společností RCA, jež vlastní společnost Sony, ale UMPG je jejím vydavatelem. Navíc někteří umělci nemají nahrávací smlouvu s UMG, ale pouze vydavatelskou smlouvu u UMPG. Kvůli tomu se jejich písně na TikToku již nemusí objevit.

Podle kulturní reportérky BBC Annabel Rackham se přitom může jednat o pouhý začátek hromadného stahování populární hudby ze sociální platformy, která v současné době eviduje jednu miliardu aktivních uživatelů. Podle ní TikTok připouští, že až 30 procent „populární hudby“ může být z platformy stáhnuto. Z platformy již zmizely tři miliony skladeb.