Obrázek k článku „Vstoupíme do dějin Depeche Mode,“ věří organizátor setkání fanoušků na Karlově mostě
| Šárka Hellerová | Foto: Jan Bichler

„Vstoupíme do dějin Depeche Mode,“ věří organizátor setkání fanoušků na Karlově mostě

Kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Díky této vlastnosti se Filipovi Macháčkovi podařilo nadchnout ostatní depešáky natolik, že na chvíli ucpali Karlův most. „Fotky se ihned dostaly ke kapele a obletěly celý svět,“ těší pořadatele akce.

Procházející museli na okamžik počkat, když se zde fanoušci Depeche Mode sešli na společnou fotografii. Nutno podotknout, že šlo o malou chvíli, jakmile je ze Staroměstské mostecké věže fotograf zachytil, plynule se rozešli a dění na Karlově mostě se vrátilo k tradičnímu tempu (tedy jen do chvíle, kdy tudy ten samý den prošel ještě Pochod za Ukrajinu, který se konal u příležitosti dvou let od napadení Ukrajiny Ruskem). Společné focení, kde se podle Macháčkova odhadu sešlo jistě přes tisíc lidí, bylo ovšem jen mediálně nejatraktivnější součástí pražského Depeche Mode Weekenderu. Příznivci legendární kapely žili koncerty svých oblíbenců ještě mnohem víc. Kromě toho, že mnozí z nich navštívili oba koncerty v O2 areně, užili si také večírky ve Futuru a v Roxy. Ty organizoval právě Filip Macháček, autor projektu Deconstruction Time Again – série remixů hudby Depeche Mode od českých i zahraničních producentů. Fanouškovskou akci proměnil v událost, o které se mluvilo téměř tolik, jako o samotných koncertech kapely.

Viděl jste nespočetně koncertů Depeche Mode. Jaké pro vás byly ty aktuální pražské?

Čtvrteční koncert se mi moc líbil. Asi to bylo dáno i tím, že jsem měl těsně před Weekenderem, a ještě si ho mohl užít. Výkon kapely byl skvělý a od Kerryho Hopwooda a Jamieho Pollocka, členů týmu skupiny, vím, že se si koncert pochvalovali i samotní Depeche Mode. Ostatně potvrdil to i Tim Simenon, který byl druhý den s Martinem Gorem na obědě. Z druhého koncertu jsem už musel odcházet dříve kvůli afterparty v Roxy. Slyšel jsem ale, že i ten byl parádní.   

Povedl se Depeche Mode Weekender podle plánu?

Akci se povedlo dotáhnout do konce, což pro mě, jako totálního amatéra v oblasti produkce eventů či marketingu, znamená, že jsem vyhrál a dokázal si, že se dají „hory přenášet“ silou vůle a nadšením. Na tomto místě nutno uvést, že jsem na to nebyl sám. Měl jsem po ruce dva skvělé parťáky a blázny. Obě parties byly nakonec beznadějně vyprodané. Setkání fanoušků na Karlově mostě obletělo celý svět.  Dostalo se také okamžitě i k samotným Depeche Mode. Myslím, že je to světově unikátní počin, který vstoupí do depešáckých dějin.  

Jaký okamžik víkendu byl nejsilnější?

Když na mě hardcore fanoušci kapely ve Futuru během mého vlastního setu pískali, že nehraju základní verze ale remixy! Ale vážně: Když mi lidé upřímně a se slzami v očích děkovali, co jsem pro ně udělal a jak moc si to užili.  

Zahřívací páteční večírek ve Futuru i focení na Karlově mostě navštívili někteří členové týmu a koncertní klávesista kapely Peter Gordeno – co na akci říkali?

Chválili ji. Futurum si užili, bavili jsme se dlouho v backstage a náš entusiasmus je oslovil. Reakce na focení na mostě už mám jen zprostředkovaně. Díky Timovi se snímky dostaly okamžitě k Martinu Goremu. Pokusím se s kapelou dnes ještě vidět, tak třeba zjistím víc..

Filip Macháček (druhý zleva) s Jamiem Pollockem, FOH engineerem Depeche Mode, producentem Timem Simenonem a Kerrym Hoppwoodem, hudebním režisérem a programátorem zvuku, v klubu Futurum

Přišel někdo z týmu i na závěrečnou party v Roxy po druhém koncertu?

Nevím, na guestlistu byli, ale já už byl v modu „autopilot“ a neměl jsem ani sílu je v narvaném Roxy hledat. Oni sami se backstage nedožadují a dovedu si představit, že stáli mezi fanoušky, jako ve Futuru a prostě se bavili. Spíš se ale zdrželi po koncertě v hale, nebo pokračovali na hotel.

Navštívíte nějaké další koncerty turné?

Mám před sebou ještě 4 koncerty na stávajícím tour. Pokud kapela bude pokračovat po posledním koncertě v Kolíně nad Rýnem v dubnu, pojedu za ní dál.

Chystáte nějaké další akce pro ostatní fanoušky Depeche Mode.

Plán na další velký event mám, ale neprozradím. Začínám si totiž osvojovat promotérské manýry. Mým nejbližším plánem je nyní kemp Depeche Mode Friends na Zadní Třebáni, který pořádám již čtvrtým rokem. Spíš, než oficiální akcí, je „rodinným“ setkáním staré fanouškovské gardy. Občas na něm pro nás někdo zahraje. Loni třeba Lakeside X, předloni Oceán. A v prosinci bych rád udělal pražský Christmas Weekender.

Skalní fanoušci Depeche Mode po sobotním koncertu mířili na party do Roxy. Foto: Šimon Podehradský