Obrázek k článku VIDEO: Láska je na nic. Chinaski zahajují oslavy jubilea klipem z Norska
| Šárka Hellerová | Foto: Roman Černý

VIDEO: Láska je na nic. Chinaski zahajují oslavy jubilea klipem z Norska

Krása norské krajiny a studia Ocean Sound na pobřeží moře hraje hlavní roli ve videoklipu k písni Láska je na nic z alba Frihet. Jeho vydáním kapela zahajuje rok, v jehož závěru oslaví třicetileté výročí od vydání své první desky.

Eponymní debut Chinaski vyšel na začátku roku 1995 – koncert 11. prosince 2024 v O2 areně bude tedy oslava s lehkým předstihem. Kapela slibuje zahrát „třicet songů, které k ní neodmyslitelně patří, ty největší pecky, co za tři dekády vznikly“. Ještě než s fanoušky Chinaski oslaví jubileum, vrátí se do anglického studia Rockfield, kde vzniknou aktualizované nahrávky některých hitů kapely. Před deseti lety Chinaski v tomto velšském studiu s producentem Gregem Haverem nahráli svou devátou studiovou desku, z které pochází mimo jiné úspěšná skladba Každý ráno. Teď zde znovu nahrají deset svých zásadních písní, jež vydají jako album.

Aktuální singl, píseň Láska je na nic, pochází z alba Frihet, o kterém Honza Vedral v recenzi napsal: „Chinaski chytili druhou mízu. Drzost a hořkost jim sluší víc než milostné balady. (…) Muzikantsky to kapele hraje jako nikdy, je soustředěná na písničky a hudební detaily, aniž by ztratila smysl pro melodie a popovou srozumitelnost. A Michal Malátný, když zrovna kašle na lásku, zpívá jedny z nejlepších textů, které kdy Chinaski měli.“

Frihet znamená v norštině svoboda, a právě ten pocit z alba čiší. O písni Láska je na nic v recenzi stojí: „Textová uvolněnost a bezprostřední pointy bez potřeby zvlášť kalkulovat se na albu Frihet týkají i balad „klasického střihu“. „Láska je na nic, dělá jen problémy, bez ní by bylo líp všem na zemi,“ zpívá Malátný s gustem v jemné melodii písně Láska je na nic, která přitom nese asi nejtypičtější rukopis „cajdáku od Chinaski“.“

Před pěti lety po vyprodaném koncertu v O2 areně Chinaski oznámili rozpad dlouholeté sestavy. Nyní už Michal Malátný, kytarista František Táborský s bubeníkem Lukášem Pavlíkem, baskytaristou Tomi Okresem a pianistou Janem Steinsdörferem na stejné místo míří nikoliv jako nová sestava, ale coby perfektně sehraná parta.

„Mám pocit, že jsem se dostal ke svobodě, po které jsem toužil." Připomeňte si podcast s Michalem Malátným o albu Frihet: