Obrázek k článku Slovenský festival Sharpe představí svěží evropské hudebníky
| Marek Reinoha | Foto: Joe Dilworth

Slovenský festival Sharpe představí svěží evropské hudebníky

Kulturní centrum Nová Cvernovka v Bratislavě hostí ve dnech 20. až 22. dubna pátý ročník showcase festivalu a hudební konference Sharpe, jež představuje svěží interprety ze Slovenska i dalších evropských zemí včetně Česka.

Sharpe festival si už za poměrně krátkou dobu své existence stihl najít své místo mezi důležitými „showcase“ festivaly v Evropě. A to nejen pro hudební profesionály, umělce a hrstku novinářů, ale i pro návštěvníky. Ti všichni ocení dramaturgickou pestrost akce. Atraktivní je i tím, že se konference i hudební program koná na jednom místě, v unikátních prostorách kulturního a kreativního centra Nová Cvernovka v areálu bývalé chemické školy na předměstí Bratislavy. Hraje se na pěti pódiích, která jsou víceméně doslova přes chodbu, což z něj dělá komorní akci s téměř domáckou atmosférou.

Ze slovenské scény se představí mimo jiné Krstní otcovia

Letošní ročník festivalu opět nabídne bohaý program, v rámci kterého se přestaví více než 60 kapel a interpretů napříč žánry. Nebudou chybět mladé slovenské talenty Meowlau X Val, Small Town Life, Krstní otcovia nebo Boris Vitázek, ale přestaví se i zavedenější domácí jména jako Vojdi, 52 Hertz Whalle či Berlin Manson nebo reinkarnovaní Buy Her Sugar. Z hudebníků z dalších evropských zemí je možné zmínit německou avant-popovou skupinu Hope, která se by se jako předkapela měla připojit k části evropského turné Depeche Mode, britského rapera Shao Dow rapujícího v angličtině i japonštině, minimalistické instrumentální kompozice se smyčcovými nástroji a primitivními elektronickými systémy francouzského hudebníka a vizuálního umělce Stéphane Clora, polskou skupinu Izzy and the Black Trees, jejíž syrově punkové songy podpořené hlučnými kytarovými riffy se již objevili i v programu rádia BBC6 nebo na KEXP, či ukrajinské elektronické duo Krapka; KOMA. Českou scénu bude letos reprezentovat Toyota Vangelis, Matěj Dvořák se svým elektronickým projektem BoLs/sLoB, nové svěží jméno na pražské elektronické klubové scéně SJ yellow.

Hope budou Depeche Mode předskakovat i v Praze

V rámci konference letos proběhnou workshopy zaměřené na témata, jak začít hudební kariéru nebo jak pečovat o duševní zdraví. Velmi zajímavý určitě bude například, na kterém se účastníci naučí postavit vlastní modulární syntezátor. Pozvání přijala také řada zajímavých hostů jako například dlouholetý manažer britského hudebního průmyslu Stephen Budd (který je mimo jiné spoluzakladatelem Africa Express Damona Albarna) nebo Vlado Meller, původem ze Slovenska, který si po emigraci do USA vybudoval kariéru masteringového inženýra a stojí za zvukovým masteringem hudebních ikon, jako jsou Céline Dion, Linkin Park, Red Hot Chili Peppers. Diskutovat do Bratislavy dorazí i zástupci mnoha velkých festivalů, jako jsou Primavera Sound a Mad Cool ve Španělsku, Le Guess Who? v Nizozemsku nebo Colours of Ostrava z České republiky.

Po zkušenostech z minulých ročníků si mohu dovolit predikovat, že návštěvníky čeká skvěle organizačně zvládnutá akce, na níž se přátelská atmosféra snoubí s výběrem umělců, kteří si opravdu zaslouží pozornost.