Obrázek k článku Britské rokenrolové divošky The Last Dinner Party: Dohromady jsme se daly v hospodě
| wlado | Foto: Metronome Prague

Britské rokenrolové divošky The Last Dinner Party: Dohromady jsme se daly v hospodě

Že holky neuměj udělat pořádnej rokenrol? Ale běžte! Kapela The Last Dinner Party strčí do kapsy kdekoho. Komplet vyprodané americké tour a extatické ohlasy z Anglie dávají tušit, že koncert britských divoženek na festivalu Metronome Prague bude opravdu speciální. Jak se něj kapela těší?

The Last Dinner Party vystoupí v areálu pražského Výstaviště v rámci Metronome Prague v pátek 21. června. Na otázky Headlineru odpověděla kytaristka a zpěvačka kapely Lizzie Mayland.

Hned váš první singl Nothing Matters vystřelil před rokem jako kometa – co si myslíte takhle s odstupem o tom všem, co se kolem něj spustilo?

Bylo to vzrušující, ale také nervy drásající. Konečně jsme vydaly píseň! Tak dlouho jsme byly jen kapelou, co koncertuje. Bylo pro nás úžasné pozorovat, jak se to za poslední rok spojilo s tolika lidmi. Když tu písničku zahrajeme naživo, je to prostě euforie. Vidět radost ve tvářích fanoušků je ta nejlepší věc na světě!

Cítily jste velký tlak na to, abyste teď skládaly jen takové hity?

Měly jsme opravdu štěstí, že jsme mohly nahrát celé album ještě předtím, než šlo cokoli ven. Díky tomu jsme měly svobodu následovat své tvůrčí instinkty bez tlaku a srovnávání s naším prvním singlem.

Jako producenta jste si vybraly Jamese Forda – jak se vám s ním pracovalo?

Je to čest s ním spolupracovat. Dělal hned na několika našich oblíbených deskách, takže to bylo neskutečné a úžasné, že jsme mohly natáčet zrovna s ním. Při nahrávání může snadno vzniknout až strašidelné prostředí a nálada, ale on je tak laskavý a povzbuzující, že proces tvorby alba byl super posilující. A taky jsme si užili spoustu zábavy.

Formovaly jste se na scéně kolem kapel jako Black Midi nebo HMLTD. Jaké to je být plně holčičí kapela v takovém prostředí. A jak jste se vlastně daly s holkama dohromady?

Potkaly jsme se na různých univerzitách a dohromady nás spojili právě společní přátelé, aby vytvořili kapelu. Kapela The Last Dinner Party v podstatě vznikla, když se Abi a Georgia pravidelně opíjely v zakouřených londýnských hospodách a snily o skupině, kterou by rády viděly hrát, když byly teenagerky. Za svůj úspěch vděčíme londýnské hudební scéně – všem těm nezávislým místům v okolí Londýna a po celém Spojeném království, která pořádají koncerty každému od malých nových kapel až po dobře zavedené hudebníky. Jsou páteří britského hudebního průmyslu a je třeba je chránit před drastickými opatřeními britské vlády, kterým je nedostatečné financování umění. Pokud vás to víc zajímá, podívejte se na Music Venue Trust (charitativní organizace ve Spojeném království, jejímž cílem je chránit, zabezpečit a zlepšit místní hudební místa ve Spojeném království – pozn. redakce).

Jste teď s kapelou „ženský hlas“ britské hudební scény?

Jsme ženy a genderqueer lidé, takže děláme hudbu, která odráží naše prožité zkušenosti, díky tomu naše hudba masivně rezonuje právě s ženami a genderqueer lidmi a to je krásné! Už jsme také součástí celé té historie žen v hudbě, které nám připravily cestu k tomu, abychom se mohly svobodně vyjadřovat, a doufáme, že budeme součástí hnutí za upřednostňování žen a genderových queer umělců.

Vaše písnička se stala součástí soundtracku populární fotbalové hry EA Sports FC 24. Sledujete fotbal? A budete fandit Anglii na nadcházejícím evropském šampionátu?

Pokud se nějaký zápas bude promítat na slunné zahrádce hospody, ano! Určitě věřte, že se budeme dívat a fandit.

Váš koncert na festivalu Metronome Prague se bude konat jen pár desítek metrů od místa, kde jste v Praze hrály poprvé, když jste zde předskakovaly Hozierovi. Těšíte se k nám zpátky?

Praha je tak krásné město! Doufám a těším se, že budeme mít více času na pořádný průzkum.

Někde jsem četl, že texty, které v kapele skládáte, vychází z vašich deníčků. O čem tam tedy píšete aktuálně? Třeba po tom velkém úspěchu, který se vám podařil v Americe? Pokud to není tajné…

Do deníčku z turné jsem si zapsala obrovskou bouři, která nás potkala v Austinu v Texasu a také tornádo v Columbusu v Ohiu, takže si myslím, že materiál, se kterým se dá pracovat, tu je!

Jaký je to vlastně pocit stát se po letech hraní po hospodách a malých klubech jednou z největších hvězd festivalů a hrát velká pódia?

Koncerty jsou stále lepší a lepší – čím více lidí objevuje naši hudbu, tím víc s každým dalším koncertem roste energie v publiku pod pódiem. Je to skvělé a my se nemůžeme dočkat, až začne festivalová sezóna!

Seznamte se

Ryze holčičí kapela The Last Dinner Party prorazila hned prvním singlem Nothing Matters, který brzy následovala debutová deska Prelude to Ecstasy. Vyšla letos v únoru, kdy zároveň kapela získala několik ocenění včetně prestižní Brit Awards za cenu pro vycházející hvězdu. Na Metronome festivalu vystoupí v pátek 21. 6.