Obrázek k článku RECENZE: Zábavná Tali nabízí sarkasmy nejen pro (právě) dospělé ženy
| Antonín Kocábek | Foto: Robin Král

RECENZE: Zábavná Tali nabízí sarkasmy nejen pro (právě) dospělé ženy

Natálie Schejbalová alias Tali byla donedávna známá hlavně jako šikovná slamerka a součást Slam Poetry.cz anebo jako instagramová influencerka šířící aforismy. Její hudební dráha, na které už má tři roky staré EP Nelásky, jako by zatím byla na druhé koleji. Po debutovém albu by se to mohlo změnit.

Zmíněné další aktivity se nejspíš logicky nemohly nepropsat do jejích písní. Ironie, sarkasmy, všudypřítomné slovní hříčky a obecně realita vnímaná se značným nadhledem z nich doslova tryskají. O to, aby nezůstalo jen u nich, se pak zručně postarali producent Dominik Zezula (post-hudba) a koncertní spoluhráč a aranžér Cyril Kaplan (Vložte kočku). A volba to byla rozhodně dobrá.

„Řekni, že moje umění je kvalitní, snad mě to alespoň na chvíli uklidní...“ Taliny písničky překvapivě nejsou veselé, komentují životní trable, pocity nejistoty, smutek a všednodenní boj s realitou. Ve spojení s melancholickými náladami a citlivými hudebními doprovody, které sice vycházejí z folku, ale nebojí se ani zasněné elektroniky, ataků rockových kytar nebo popu, fungují podobně emocionálně jako šansony: „Zavolej a budu tvůj sentimentor, anebo já ti zavolám a ty prosímtě vem to...“

Album tak nejspíš osloví hlavně ty, pro které jsou texty na prvním místě. Hudba, jakkoli je příjemná a solidně vystavěná, přece jen zůstává pouhým doprovodem, volně si plyne, a tak chytlavý hit, jakým byl jarní virální singl Starý chlapi (který na albu překvapivě nenajdeme), tu chybí. Možná je to i tím, že Tali zpívá hlavně o svých pocitech, s nimiž se samozřejmě ne každý ztotožní, a přesah, jaký zmíněný singl měl, mnohým skladbám chybí. I když potenciál, který vyčuhuje z písní Na pohřeb nepřijdu, Náměstí kašmíru nebo na albu asi nejchytlavější Meet Cute ukazuje, že na koncertech a s nabytím potřebného sebevědomí by to fungovat mohlo.

A k tomu všemu je tu okouzlující atmosféra, zmíněné nápadité slovní hříčky a navzdory občas nemalému patosu a melancholii i nemalá porce upřímnosti, s jakou zpěvačka o sobě prozrazuje mnohdy víc, než si možná uvědomuje. Na desku roku to ještě není, ale na docela povedený debut a upozornění, že tu máme jméno, které stojí za pozornost, rozhodně ano.

Verdikt: 73%

Jestliže Tali zpívá, že se snadno zamiluje do každého, kdo se zamiluje do ní, mohlo by to být do budoucna docela nebezpečné. Protože těch, kterým se to přihodí právě po poslechu její debutové desky, nejspíš nebude málo.