Obrázek k článku RECENZE: Slavná dcerka Noah Cyrus má v DNA country. Její debut je subtilní
| Michael Švarc | Foto: Sony Music

RECENZE: Slavná dcerka Noah Cyrus má v DNA country. Její debut je subtilní

Takřka šest let trvalo americké zpěvačce Noah Cyrus, než od svého debutového singlu přišla i s plnohodnotnou deskou. Už před jejím vydáním bylo jasné, že si hudebnice potřebovala něco odžít a poprat se s osobními démony, se kterými na své prvotině účtuje.

Noah Cyrus na svém debutu zpracovává zážitky posledních let, dotýká se zejména svojí závislosti na Xanaxu a nepovedených vztazích. Obojí je v jejím životě silně provázáno. Už tato výchozí pozice může napovědět, že album The Hardest Part nebude tím nejveselejším. Přesto se zpěvačka neutápí v sebelítosti a bezbřehém smutku. Její písničky jsou sice z drtivé většiny pomalé, ale spíše než plačtivé a patetické jsou křehké a subtilní. Nejen v textech, ale i hudebně.

Nejmladší ze sourozenců Cyrusových nejde ve stopách své často provokativní sestry Miley. The Hardest Part má v DNA zapsané country, ačkoli ne s naprostou doslovností. Navzdory křehkosti a niternosti jsou v ní důležité silné melodické linky a zpěvnost, je to pořád popová deska, i když značně říznutá country i folkem. Ale na přímočarý rádiový pop tu prostor takřka nezbývá, vyjma několika málo písní, jako jsou třeba Mr. Percocet nebo I Just Want a Lover, které do celkové nálady dobře sedí a zároveň zbytek alba zvukově nepřebíjejí.

Na The Hardest Part je poměrně citelně znát, že si s ním Noah Cyrus dala načas a vydala ho přesně tehdy, kdy dozrálo k její spokojenosti. Není to plytké pubertální písničkářství, ale deska s čitelným rukopisem.

Na dvaadvacetiletou autorku je Noah Cyrus muzikantsky vyzrálá, nejede na efekt, ale na prožitek. Nemá potřebu něčím šokovat, spouštět hudební revoluci nebo se pokoušet trhat rekordy. Alespoň to z debutu nevyznívá. Zpěvačce jde o příjemné písničky, kterými vypráví svůj osobní příběh. A ten je navzdory slavné rodině plný různých škraloupů a pádů, z nichž se Noah Cyrus i za pomoci alba léčí. A vzhledem k tématu zneužívání léků je deska obzvlášť v USA aktuální, příhodná a relevantní.

Album The Hardest Part zkrátka přesně ví, čím je a čím ne. Noah Cyrus netlačí na pilu, její projev je sympaticky civilní a uměřený. Oproti Miley má jemnější hlas, ale žádnou kuňkalkou, co by zůstávala stále stejná a neměnná, Noah není. Definující pro ni nicméně bude příští deska, která ukáže, zda celé kouzlo debutu nespočívalo jen v tom příjemně ospalém xanaxovém opojení, z něhož se zpěvačka už probrala.

Verdikt: 78 %

Noah Cyrus si se svým debutem dala načas, ale vyplatilo se jí to. The Hardest Part je příjemná a zvukově celistvá deska, která dokládá autorčinu hudební zralost.