Obrázek k článku RECENZE: Slyšet znovu Joni Mitchell je magie. I když je spíš čestným hostem
| Michael Švarc | Foto: Elaina Finkelstein/Library of Congress (Wikimedia Commons)

RECENZE: Slyšet znovu Joni Mitchell je magie. I když je spíš čestným hostem

Když se legendární písničkářka Joni Mitchell objevila loni na festivalu Newport, byla z toho velká událost. Naživo totiž vystoupila po více než dvaceti letech, poslední roky se navíc stáhla do ústraní i kvůli zdravotním problémům. Koncem července vyšel záznam z festivalového koncertu, kde hlavní aktérka sice mnohdy působí spíše jako čestný host, ale přesto se nad jejími nadčasovými písněmi nelze nedojmout.

Skladby z bohatého repertoáru Joni Mitchell ráda oprašuje Brandi Carlile, která legendární písničkářku na festival také „dotáhla“. Až do poslední chvíle to držela v tajnosti, značné překvapení to proto nebylo jen pro příchozí diváky, ale asi pro všechny hudební nadšence, kterých se tvorba Joni Mitchell někdy během života dotkla.

V jedenácti písních na živém záznamu, z nichž jednu vystřihla na kytaru, hraje kanadská hudebnice vpravdě spíše druhé housle. Hlas celoživotní kuřačky doznal značných změn, zhrubl a nabral ještě větších hloubek, a i když už dávno nemá mladistvou zvonivou rozvernost ani jazzovou rozvážnost, pořád s ním Joni Mitchell umí ve svých 79 letech pracovat. Je proto velká škoda, že ji často přehlušují doprovodní zpěváci, díky nimž jsou sice písně zvukově a harmonicky košaté, ale úplně zadupávají hlavní aktérku, která už logicky nemá tolik sil a dechu.

Znát je to především v úvodu ve svižném hitu Big Yellow Taxi, kde se Joni Mitchell teprve zahřívá. V nádherné Case of You z alba Blue už dostává prostoru více – sekundují jí tu Brandi Carlile a Marcus Mumford, kteří ke tklivé baladě i její autorce přistupují s citem a respektem a nesnaží se ji zastínit. A od písně Both Sides Now začne Mitchell postupně přebírat otěže. Právě v tu chvíli je to jeden z vrcholů, už jen kvůli tomu, jak moc se vyznění téhle písně v průběhu let změnilo.

Joni Mitchell ji poprvé vydala na desce Clouds v roce 1966 a byla takovým mladickým a lehce naivním zamyšlením jen za doprovodu kytary. V roce 2000 hudebnice vydala desku Both Sides Now, kde svou starší tvorbu přetvořila do nové a mnohdy náročnější podoby. Titulní skladba doprovázená smyčci byla najednou promluvou ženy s bohatými životními zkušenostmi. A to se po dalších více než 20 letech ještě umocnilo.

Živák z festivalu ale takových silných momentů nabízí více. Písně Joni Mitchell jako by v kontextu dnešní doby vůbec nezestárly; snad i z důvodu, že se řada současných interpretů za minulostí vřele otáčí a nechává se jí inspirovat. Vystoupení kanadské hudebnice, která po prodělání aneurysmatu v roce 2015 nemohla chodit ani mluvit, je i přes některé minusy zkrátka událostí a triumfem. A pro návštěvníky Newportu to možná byla jedna z posledních možností, ne-li ta vůbec poslední, jak jednu z nejvýznamnějších person populární hudby ještě slyšet naživo.

Verdikt: 70%

Živý záznam z festivalu Newport posluchačům přináší možnost poslechnout si některé ze zásadních písní Joni Mitchell. Na to, až hlavní aktérka převezme otěže, si sice musejí chvíli počkat, ale je to krásná exkurze do nadčasové a melodické tvorby legendární písničkářky.