Obrázek k článku Rammstein žalují média. Der Spiegel má soudní zákaz psát, že zdrogovali fanynky
| Petra Divoká | Foto: Live Nation

Rammstein žalují média. Der Spiegel má soudní zákaz psát, že zdrogovali fanynky

Německá kapela vytáhla do boje s médii. Na svém Instagramu zveřejnila tiskové prohlášení, ve kterém informuje o předběžném opatření, které vydal soud v Hamburku proti článku deníku Der Spiegel. Podle opatření se neprokázalo, že by zpěvák Till Lindemann fanynky omámil, tvrdí právní kancelář Schertz Bergmann.

Podle redaktorky deníku Juliane Löffler je taková interpretace výnosu od právníků Tilla Lindemanna zavádějící

"Okresní soud v Hamburku se v rozhodujících otázkách řídil právním názorem Der Spiegel a z velké části zamítl žádost advokáta Tilla Lindemanna o soudní zákaz článku v náš prospěch," uvedla na svém Twitteru. "Jádro našeho zpravodajství o systému výběru dívek, dostatku alkoholu a takzvaném „suck boxu“ zůstává nedotčeno. Naše hlášení navíc neporušuje soukromí." Podle redaktorky musel deník upravit jen dvě formulace a navíc nejde o konečné soudní rozhodnutí, ale pouze předběžné opatření. Redakce sporná místa textu upravila. 

Rammstein a zejména jejich zpěvák Till Lindemann se v poslední době objevili v médiích kvůli řadě obvinění ze sexuálního obtěžování, která vedla k vyšetřováním a veřejné kritice.

Till Lindemann ztratil smlouvu s vydavatelstvím svých knih a kapela čelí velké kritice. Jeho právní tým nyní dosáhl určitého úspěchu v podobě přeběžného opatření, které zakazuje německému zpravodajskému portálu Der Spiegel nadále šířit tvrzení, že Lindemann zdrogoval a zneužil své fanynky. V rozhodnutí se uvádí, že článek neobsahoval dostatek minimálních důkazů. Navíc právní tým Lindemanna oznámil svůj záměr podat žalobu i proti jiným médiím.

Obavy o zpěvákovy činy se poprvé dostaly na povrch poté, co fanynka Shelby Lynn sdílela svůj zážitek z účasti na pokoncertním večírku v Litvě a vysvětlila, že si připadala, jako by ji někdo omámil. Po této zprávě vydala skupina Rammstein prohlášení, ve kterém uvedla: "Co se týče spekulací šířících se na internetu o Vilniusu, můžeme vyloučit možnost, že by se něco takového odehrálo v našem prostředí. Nejsme si vědomi žádného oficiálního vyšetřování v této věci."

 

Následující týden, když se objevila další obvinění, německé knižní nakladatelství KiWi oznámilo, že přerušuje další spolupráci s Lindemannem. Kolem poloviny června pak bylo oznámeno, že německá prokuratura v Berlíně zahájila vyšetřování zpěváka kvůli údajnému sexuálnímu napadení a obviněním z užívání drog.

Rammstein tehdy opětovně vydali prohlášení, které znělo následovně: "Zveřejněné články posledních dní vyvolaly nejistotu a otázky veřejnosti a zejména mezi našimi fanoušky. Obvinění nás všechny velmi zasáhla a bere je velmi vážně. Říkáme našim fanouškům: Je pro nás důležité, abyste se na našich koncertech cítili pohodlně a bezpečně před i za pódiem. Odsuzujeme jakýkoli druh přestupků a žádáme vás, abyste se nedopouštěli veřejného předsudku vůči těm, kteří vznesli obvinění. Mají právo na svůj pohled. Ale my, jako kapela, také máme právo – a to právo nebýt souzeni předem."

Dne 15. června oznámilo vydavatelství Universal Music, že během probíhajícího vyšetřování zastaví marketing a propagaci skupiny. "Obvinění proti Tillu Lindemannovi nás šokovala a máme největší respekt k ženám, které veřejně vystoupily s tak odvážnými obviněními," uvedla společnost ve svém prohlášení, které zahrnovalo i pozastavení propagace.

Co se týče nejnovějších zpráv, právní tým Lindemanna vydal tiskovou zprávu, ve které oznámil rozsáhlý zákaz článku od Der Spiegel kvůli jejich zpravodajství o obviněních na adresu Lindemanna.

"Dne 14. července 2023 zakázal Hamburgský krajský soud Der Spiegelu vznášet podezření, že Till Lindemann či Rammstein na svých koncertech omámil nebo dal omámit ženy pomocí omamných prostředků/drog/alkoholu, aby mohl provádět sexuální aktivity s těmito ženami," vysvětlilo prohlášení. V rozhodnutí uvedeném ve zprávě Hamburgského krajského soudu se uvádí, že chybí minimální množství důkazů, které je potřeba k potvrzení tak závažného podezření. Dodávají, že žádné z výpovědí svědků nebo poskytnutých prohlášení nenasvědčuje tomu, že Lindemann použil omamné kapky, alkohol nebo drogy, aby mohl provádět sexuální činy na ženách.

Kapela ve svém prohlášení poznamenává, že zpravodajství o tématu "Me Too" se vymklo kontrole. Právníci poukazují na to, že ačkoliv trestní vyšetřování nebylo zahájeno nebo se nacházelo ve svém počátečním stádiu, média nabízela jednostranné výpovědi. To podle Rammstein způsobilo předsudečné hodnocení veřejnosti, což považují za porušení Evropské úmluvy o lidských právech a právu na presumpci neviny.

Právníci Lindemanna uvedli, že mají v úmyslu podat žalobu i proti jiným médiím, která vznesla podezření proti jejich klientovi.

Nové prohlášení přichází v době, kdy se další dvě ženy přihlásily s obviněními proti Lindemannovi a klávesistovi Christianu "Flake" Lorenzovi. Jejich výpovědi přinesly redakce Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní NDR. Nedávný koncert Rammsteinu v Berlíně, který byl vyprodaný, také přitáhl protesty a petice za zrušení v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním a obviněními.