Obrázek k článku „Takovou bolest jsem nezažila.“ Další výpovědi zneužitých fanynek Rammstein
| Lukáš Rešl | Foto: Nasty Little Man

„Takovou bolest jsem nezažila.“ Další výpovědi zneužitých fanynek Rammstein

Německá média přinesla další výpovědi fanynek skupiny Rammstein. Metalová skupina čelí už od května řadě obvinění ze zneužívání. Hlavním terčem kritiky byl doposud frontman skupiny Till Lindemann. Nově se nařčení brání i klávesista Christian Lorenz.

S novým zjištěním přichází německý rozhlas Norddeutscher Rundfunk a deník Süddeutsche Zeitung, kterým dvě ženy poskytly rozhovory, ve kterých popisují své zkušenosti se sexuálním násilím ještě z raných dob skupiny. K útokům podle nich mělo dojít ve dvou případech v letech 1996 a 2002. Christian Lorenz vystupující pod přezdívkou Flake obě obvinění skrze své právníky popřel.

Případ z roku 1996 se měl odehrát po koncertě Rammstein v durynském městě Gera v Německu. Tehdy dvaadvacetiletá Sybille Herderová – její jméno bylo deníkem Süddeutsche Zeitung pozměněno – doprovázela Rammstein po koncertě do hotelu s několika lidmi včetně Lorenze, Lindemanna a bubeníka Christopha Schneidera. Na něm mělo dojít k párty, při které se popíjelo a pařilo v hotelovém bazénu a posléze i na pokoji. Herderová uvedla, že tehdy ztratila vědomí a druhý den ráno se probudila nahá na podlaze a vedle ní ležel Lorenz.

Dále řekla, že to ráno měla břicho „jako by bylo roztrhané“. „V životě jsem měla sex předtím i potom, ale nikdy jsem nezažila takovou bolest.“ Břicho jí bolelo prý ještě mnoho dní poté. Neví, co přesně se té noci stalo, a mohl jí to tedy teoreticky způsobit kdokoli. Později Herderová zvažovala, zda po této události půjde na policii. Nakonec tak ale neučinila. „V té době jsem si myslela, že by mi v únoru 1996 stejně nikdo nevěřil,“ řekla. Později se se svými dojmy svěřila blízké kamarádce a sestře.

Na začátku března 2020 pak Lindemann zveřejnil svou báseň Wenn Du schläfst (Když spíš). Herderová nemohla uvěřit, že Lindemann veřejně píše o znásilnění zdrogované ženy. Napsala proto dopis nakladatelství, které v té době vydalo Lindemannovu knihu básní. Dopis však nakonec neodeslala. PDF s návrhem, který v době vydání básně vytvořila, mají obě média, která o případu informují, k dispozici. V témže roce se měla Herdová navíc dvakrát obrátit na organizaci na ochranu obětí Weißer Ring (Bílý kruh). Organizace tuto informaci potvrdila.

Párty v letním sídle

Sexuální touhy Christiana Lorenze však měly jít za hranu zákona i v roce 2002. Druhá z obětí, Jasmin Stevensová (její jméno bylo také pozměněno), popsala novinářům svůj zážitek z venkovského sídla, kam jí Lindemann pozval. Mělo se tak dít krátce po autogramiádě Lindemannovy knihy Messer v prosinci 2002, kde se se zpěvákem seznámila. V té době jí bylo 17 let. Poté šla se známými do baru v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg. Lindemann se k nim připojil společně s Christianem Lorenzem.

Později, jak dnes Stevensová vzpomíná, se jí Lindemann zeptal, jestli nechce jet s Flakem na jeho venkovské sídlo v Braniborsku, pouze však sama bez svých známých. V té době byla Stevensová do Tilla Lindemanna „naprosto zamilovaná“ a v přítomnosti dvou světových hvězd se cítila bezpečně. Svůj skutečný věk jim však nejprve neprozradila a tvrdila, že jí je 22 let. Že jí je teprve 17, řekla oběma muzikantům až přímo v letním sídle. Zde měla s Lindemannem a Lorenzem pít pivo a kořalky. V určitém okamžiku pak podle ní Lindemann zmizel. Ona sama si následně šla lehnout do postele v jednom z pokojů v horním patře, silně omámená.

Následně prý za ní přišel Lorenz a lehnul si vedle ní. Nebyla ve stavu, kdy by mohla klávesáka zastavit. Lorenz s ní pak měl mít sex, který dívka nechtěla, ale zároveň se dle vlastních slov nebránila. „Nechala jsem to být. Byla jsem jako vyřazená, odpojená sama od sebe. Byla jsem přinejmenším super opilá a on to věděl, protože tam celou dobu byl,“ řekla Stevensová. Dále uvedla, že později traumatickými zážitky trpěla a chodila několik let na terapii. Později se přes tuto zkušenost s Lindemannem znovu setkala a měla s ním krátký, dobrovolný poměr.

Christian Lorenz měl v minulosti problémy s alkoholismem. V rozhovoru pro Märkische Allgemeine Zeitung uvedl, že když byl opilý, nezajímal se o následky. „Alkohol je dobrý jen s mírou. Nemáte nad ním žádnou kontrolu,“ řekl Lorenz. Dnes opakovaně na veřejnosti tvrdí, že alkohol již nepije.

Nová zjištění přichází v době, kdy berlínské státní zastupitelství již několik týdnů vyšetřuje případy znásilnění, ve kterých doposud figuroval pouze Till Lindemann. Rammstein jsou v současnosti pod palbou kritiky a konají se proti nim i protesty, které žádají zrušení jejich vystoupení v Německu i v jiných evropských zemích. Zpěvák skupiny Lindemann přesto překvapil duetem o sexuálním zneužívání, který nazpíval s holandskou zpěvačkou Kovacs.