Obrázek k článku NAŽIVO: Monkey Business se k čtvrtstoletí blíží ve formě. Česky budou lidem blíž
| Tereza Stejskalová | Foto: Jan Nožička / Prague Open Air

NAŽIVO: Monkey Business se k čtvrtstoletí blíží ve formě. Česky budou lidem blíž

Monkey Business v červenci oslavili v Ledárnách Braník v rámci Prague Open Air dvacáté čtvrté narozeniny. Kapela zahrála největší hity, představila nové skladby v češtině a děkovala fanouškům.

Během necelé dvě hodiny trvající show zazněly starší kusy, ale například i Sex and Sport? Never!, Worst Lover Ever nebo Talking Animals z posledních třech alb. Bylo vidět, že kapela dává tradičně do hraní i do zpěvu úplně všechno. Svou narozeninovou party si zjevně užila. Slavilo se pochopitelně především muzikou, dlouhými projevy nikdo nezdržoval. Matěj Ruppert přesto nezapomněl poděkovat jak celému uskupení a lidem, kteří jím za celou dobu prošli. Neopomněl samozřejmě vyzdvihnout Tonyu Graves, která dle jeho slov už vždy bude součástí Monkey Business.

Fanoušci natěšení na ochutnávku z nové desky, která vyjde 30. srpna a ponese název Když múzy mlčí, se dočkali. Celé album bude v češtině, a tak jsem byla zvědavá, co nám po vydaném singlu CIAO! CIAO! CIAO! kapela naservíruje a jak bude v rodném jazyce znít naživo. Brzy zazněla novinka Dva na kolejích, k níž skupina rovnou představila také videoklip režiséra Vladimíra Michálka. „Jsem pán na kolejích / ten pán co tě vykolejí / Jsem dáma na kolejích / ta dáma co tě vykolejí.“ Jednoduchý refrén, který se donekonečna opakuje mi po chvíli začal připadat trochu otravný, zároveň ale nutno uznat, že se posluchačům rychle vryje pod kůži. Text o dvou lidech, jejiž životní příběh zde ilustruje jízda tramvají, napsal Pavel Mrázek. Každý už si jede jinou linkou, na jinou zastávku… „Udělal jsi chybku / snaha byla zbytečná / přehodils výhybku /výluka a konečná.“

Kromě této novinky zazněla i další píseň v češtině. Její hlavní slogan si jistě brzy oblíbí mnoho posluchačů. Je totiž o rozvodu. Hned poté, co jej Matěj Ruppert zřetelně představil fanouškům, bylo jasné, že si ji budou všichni velmi rádi pobrukovat. „Príma rozvod, jen jedno stání, svobodnej jsem skoro bez čekání, svěží vánek v soudní síni, slzy skrývám, líbám tchýni.“ Fanoušci se smáli a ocenili tragikomický text této skladby, o které bylo řečeno, že se jedná o hymnu odkopnutých lidí.

Nebudu vypisovat texty dalších písní, ale mám pocit, že pro mnohé bude nastupující „česká éra“ Monkey Business konečně chvíle, kdy snáz pochopí, o čem jejich písně jsou a kapela díky tomu bude mít možnost se se svými fanoušky mnohem více propojit. 

Na pódiu se objevil také Lou Fanánek Hagen ze Tří sester, který je i hostem nové desky. S kapelou si proto střihnul společnou novinku. Všichni celý večer hráli s neskutečnou energií a muzikanti na svém narozeninovém koncertě ukázali, že jim společná čtyřiadvacetiletá souhra svědčí. Krásně se doplňují. Jedna z písní, kterou si fanoušci vychutnali nejvíc, byl ploužáček Piece of My Life, kde překrásně vynikla elektrická kytara. Během přídavku pak zazněl Náš klan kapely J.A.R.

Koncert, na který se Monkey Business ohákli do velmi nepraktických kožených kostýmů, v nichž se zjevně dost vařili, ale vypadali u toho stylově, se zkrátka vydařil ve všech směrech. Nyní se už můžeme těšit, co všechno přinese nová deska.

Verdikt: 83 %

Monkey Business
Ledárny Braník, Praha
18. červenec 2024