Obrázek k článku Nadějné kapely Obligatne a Favorite Obsession rozechvěly Vltavu
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Nadějné kapely Obligatne a Favorite Obsession rozechvěly Vltavu

Na šestou epizodu letošní řady Headliner pontonů, jež se konala 16. srpna, vyšlo krásné letní počasí, které lákalo k tomu dát si studený nápoj a užít si kytarovou muziku dvou skupin, které obě mají v čele mladé ženy, ale které ke kytarám přistupují velmi odlišně.

Jako první se představila mostecká skupina Favorite Obsession. Pro mě osobně není žádnou neznámou, zažil jsem ji naživo již několikrát a věděl tedy, co mě čeká. Ale pro řadu návštěvníků Střeleckého ostrova byla velkým a příjemným překvapením.

Do pomalého letního soumraku zahrála podmanivý set dream-popových melodií okořeněných zasněným shoegaze a zabalených ve vintage zvuku nástrojů mísících se s medovým vokálem zpěvačky, kytaristky, songwriterky a autorky textů Karolíny Nodesové.

Z pódia se do publika šířila melancholická ponurost, ze které probleskovaly záchvěvy naděje, ale i harmonické a dynamické výbuchy refrénů. Jedním slovem: skvělé.

Po krátké výměně gearu na pódiu Most vystřídalo Brno. Konkrétně trio Obligatne, které se v Brně zformovalo kolem mladé talentované písničkářky Kristíny Mindové.

Její poetické písničky v rodné slovenštině oplývají lehkostí a úsporností.  Doplňuje je její něžná hra na kytaru a hravá jazz-popová rytmika.

Výsledkem je jímavý soul s prvky popu a jazzu oplývající podmanivým zvukem křehkých harmonií a okouzlujícími rytmy, které se linuly nad ostrovem a rozechvělou hladinou Vltavy pableskující odrazy světel večerní Prahy. Bylo to pohlazení duší a výborná volba Kaye Buriánka, dramaturga Pontonů, pro zakončení příjemného večera.

Další koncert z letní série Headliner Pontonů se koná v úterý 30. srpna. Zahrají prazdniny a Tomáš Průša Band. 

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.