Obrázek k článku „Chceme maximální odškodnění.“ Kanye West půjde kvůli krádežím před soud
| Lukáš Rešl | Foto: Sarah Friedman, Universal

„Chceme maximální odškodnění.“ Kanye West půjde kvůli krádežím před soud

Správa pozůstalosti zpěvačky Donny Summer podala žalobu na adresu rappera Kanyeho Westa kvůli „zjevné krádeži“ písně I Feel Love. Samply hitu americké zpěvačky využil West pro vlastní píseň Good (Don't Die), kterou nahrál s rapperem Ty Dolla $ign. Oba jsou obžalovaní. Z krádeže už dříve rappera obvinil také Ozzy Osbourne.

Před podáním žaloby informoval o sporu na sociálních sítích Bruce Sudano, manžel Donny Summer, která v roce 2012 ve svých třiašedesáti letech prohrála boj s rakovinou. V textu uvedl, že zvažuje své právní možnosti. „Mám v úmyslu chránit autorská práva Donny,“ řekl následně magazínu Rolling Stone v telefonickém rozhovoru. Nyní skutečně dostál svých slov. Zástupci pozůstalosti v nově podané žalobě tvrdí, že West (známý dnes jako Ye) a jeho kolega Ty Dolla $ign vysamplovali skladbu I Feel Love z roku 1977, která patří mezi výrazné hity Donny Summer. Skladba Good (Don't Die) měla být původně součástí Westova nového alba Vultures 1 (2024).

Ve stížnosti za porušení autorských práv se uvádí, že West a Ty Dolla $ign, "bezostyšně" ukradli okamžitě rozpoznatelnou pasáž z diskotékové klasiky. Podle žalobců se tak navíc stalo poté, co rappeři požádali o povolení k jejímu použití a byli „výslovně odmítnuti“. V žalobě se rovněž uvádí, že pozůstalost nechtěla být spojována s Westovou kontroverzní historií.

V žalobě se dále píše: „Žalovaní téměř doslovně přehráli klíčové, nezapomenutelné části kultovní písně Donny Summer, použili je jako chytlavé motivy pro svou vlastní píseň a vypustili ji na veřejnost s vědomím, že se pokusili získat zákonné povolení od jejích právoplatných majitelů a neměli na to žádné zákonné právo.“ Bruce Sudano, vykonavatel pozůstalosti své zesnulé manželky, navíc tvrdí, že toto úmyslné porušení autorských práv opravňuje dědice Donny Summer, včetně jejích tří dcer, k „maximálnímu“ odškodnění.

Podle Sudana se žaloba netýká pouze nezaplacení příslušného licenčního poplatku za použití cizího hudebního vlastnictví. Jde podle něj také o „práva umělců rozhodovat o tom, jak budou jejich díla používána a prezentována veřejnosti, a o potřebu zabránit tomu, aby někdo jednoduše kradl tvůrčí díla, když si nemůže zajistit právo na jejich legální použití,“ jak píše v žalobě.

V případě Westova alba jde už o druhou krádež, v prvním případě bez svolení vysamploval slavný hit War Pigs od Black Sabbath. Sám Ozzy Osbourne o Westovi na to konto prohlásil, že je to „antisemitistický blázen“ a odmítl s ním být jakkoli spojován.