Obrázek k článku Melancholické úsměvy The Smile nabízí klíč k osobnosti Thoma Yorka. Skupina míří do Prahy
| Dód | Foto: Frank Lebon

Melancholické úsměvy The Smile nabízí klíč k osobnosti Thoma Yorka. Skupina míří do Prahy

Kapela The Smile, která platí ve světě alternativního indie rocku za dceřinou loď veleslavných Radiohead pod vedením sympatického introverta Toma Yorka, zavítá po dvou letech do Prahy. Melancholické svody snového světa The Smile uchvátí české publikum 12. června v pražském Foru Karlín.

Staří přátelé Thom York a kytarista Jonny Greenwood z veleslavných Radiohead se v čase celosvětové pandemie spojili s bubeníkem Tomem Skinnerem z neméně slavné experimentální jazzové skupiny Sons of Kemet a vytvořili „bokovku“, která uchvátila nejen početné řady fanoušků Radiohead, ale povedlo se jí vykročit mnohem dál. Trojice muzikantů připravila pro posluchače skladby, které si berou to lepší z mohutné diskografie Radiohead, filmové perspektivy Toma Yorka, kterou uplatnil při tvorbě soundtracků, i jazzových breaků a temp.

Za svojí krátkou existenci kapela vyprodukovala dvě úspěšná alba A Light for Attracting Attention a aktuální Wall Of Eye. V rámci nich pak rozprostřela před posluchačem vizi, která je o něco méně temná než s neustálou nutností skloňovaní Radiohead. Je také o něco více posluchačsky přístupnější než bývají sólové – ambientní projekty Yorka. Jako by právě kapela The Smile byla tím ideálním klíčem k celé osobnosti genia nezávislé rockové scény Thoma Yorka.

Patrné je zde vedení struktury skladeb do různých zvukových ploch, glissandujících kytar či shoegoezujících partů, které se velmi ladně střídají s klavírními podkresy, lehkou elektronikou a pro Yorka velmi typickými samohrajkovitými melodiemi. Písně kapely se pak nejčastěji nesou v melancholickém, ale ne vždy smutném, rázu. Jejich tématem, jak už to u Yorka bývá, není pouze vnitřní kontemplace názorů na svět, který ho obklopuje, ale i revidování takového přístupu jako celku, pochybnosti o vlastní adekvátnosti i rozhodnutích.

Do Prahy přijedou The Smile, jejichž název si ironicky střílí z hraného úsměvu a snad vyvolává i trochu těch vzpomínek na pandemické časy úst zavřených rouškou, v doprovodu progresivního elektronického producenta a DJe Jamese Holdena.