Obrázek k článku FOTO: Když nevíte, kam dřív. Žižkovská noc expanduje žánry i čtvrtěmi
| Vojtěch Tkáč | Foto: Žižkovská noc, Jan Kuča

FOTO: Když nevíte, kam dřív. Žižkovská noc expanduje žánry i čtvrtěmi

Festival Žižkovská noc bobtná. Ačkoliv tomu jeho název napovídá, už pár let netrvá jen jednu noc a nekoná se jen na Praze 3. Letos se patrně ale víc než kdy dřív pootevřel všemožným subžánrům a komunitám od Žižkova až po Holešovice.

Jubilejní desátý ročník Žižkovské noci probíhal od 28. do 30. října a nabídl stovky hudebních vystoupení, divadelních inscenací a uměleckých performance na více než pětadvaceti místech po Praze. Hlavní scény připadly na žižkovský klub Storm, holešovický Cross a prostor Fuchs2 na Štvanici. Program se tak rozpínal nejen po různých čtvrtích, ale i skrze různé odnože živé kultury. Během třídenního festivalu šlo zažít i moshpit na punkovém koncertu, slam poetry, drag queen show nebo techno set do šesti ráno.

Hlavní předností dramaturgie Žižkovské noci zůstává vymezení konkrétních scén pro určitý žánr v daný den. Zatímco čtvrteční harmonogram ve Stormu ovládly introspektivní indiepop kapely Khoiba, teepee nebo Tamara, pátek na stejném místě patřil rockovým Povodí Ohře a slovenským punkerům Konflikt. Na pestrosti programu sehrála roli i účast různých komunitních labelů a promotérů. Večer podle sebe si tak připravili třeba kolektivy BCAA, Heartnoize, Bad Names, Mood a další.

Gleb vévodil narvanému stanu před Crossem, foto: Žižkovská noc, Filip Kůstka

Nejvíce lidí přitáhl podle očekávání slovenský rapper Gleb. V narvaném stanu na dvoře Crossu připomněl loňské EP Leto v kufri a předznamenal chystané album, které prý naživo poprvé uvede v Praze. O zahraniční jména obecně nebyla nouze. Ve Fuchsu zazářila ukrajinská rapperka Alyona Alyona nebo britská techno dvojice Giant Swan či slovenský producent se světovým talentem FVLCRVM (Viz úvodní foto.), zatímco o patro níž demontovali prostor Bike Jesus keňští Duma, kteří kombinují industriální elektroniku s grindcorem. Zvuky ozývající se ze Štvanice tak občas připomínaly sbíječku bušící do betonu.

Keňská kapela Duma patřila k vrcholům festivalu, foto: Žižkovská noc, Zuzana Malá

Žižkovská noc dokonce expandovala i do Vinohradského pivovaru, kde během posledního festivalového dne vystoupily skupiny jako Kalle, Pris a Parta vynikajících lidí. Česky zpívající kytarové kapely s pivními tanky za zády působily diametrálně odlišně od ostatních prostorů, ale stejně to z nějakého důvodu zapadalo do celkové skládačky. Žižkovská noc je totiž především festivalem kulturní pestrosti, který se snaží představit to nejzajímavější z nové (nejen) klubové muziky. Což se daří obzvlášť, když příjemně překvapí menší skupiny jako britští post-punkoví A Dull Set v ryze žižkovském baru Fatal.

Roztažení kapacity i počtu míst konání s sebou ale samozřejmě přináší i hodiny strávené přejížděním po Praze. Namísto přecházení po ulicích Žižkova nyní za večer objednáte minimálně tři taxíky a naskočíte do dvou nočních tramvají, pokud chcete harmonogram stíhat aspoň z půlky tak, jak jste si naplánovali. Když se navíc zpozdí jeden z klubů, nezbývá než přeplánovat a vymýšlet novou trasu, abyste toho stihli co nejvíc. Žižkovská noc se tak stala zárukou FOMO i skvělého hudebního programu v jednom. Chybu ale neuděláte, i proto v reportu nemá smysl vyjmenovávat všechny vystupující interpretky, muzikanty a kapely. Vlastně stačilo jen chodit za nosem tam, kam se vám zrovna zachce. Program desátého ročníku Žižkovské noci byl totiž natolik pestrý, že byste neudělali chybu, ať už byste došli kamkoliv.

foto: Žižkovská noc: 1-7 Jan Kuča, 8-13 Zuzana Malá