Obrázek k článku Jiří Krhut a Štěpán Kozub chystají nové album. Jejich koncerty jsou emoční houpačkou
| Tereza Stejskalová | Foto: Petr Hrubeš

Jiří Krhut a Štěpán Kozub chystají nové album. Jejich koncerty jsou emoční houpačkou

Čtyři roky od společného debutu pracují Jiří Krhut a Štěpán Kozub na druhé společné desce. Některé novinky představí spolu s písněmi z předchozího alba Prásknu bičem v rámci koncertní série Prague Open Air v Ledárnách Braník, kde vystoupí v neděli 23. června.

Hudebník a textař Jiří Krhut se do jedenačtyřiceti živil jako učitel angličtiny, v poslední době je však žádaným textařem, který psal třeba i pro Vojtu Dyka, Františka Segrada či Ewu Farnou. Už řadu let má vlastní pořad Varieté Krhut v ostravské Heligonce. Semknutou tvůrčí dvojici vytvořil s hercem a známým komikem Štěpánem Kozubem.

„My jsme se sešli se Štěpánem náhodou. Znal jsem ho už z Heligonky. On tam měl své Tři tygry a já Varieté. Řekli jsme si, že bychom mohli dát dohromady nějaké two men show. Nevěděli jsme ale, jak k tomu přistoupit, až mi Štěpán řekl, abych pro něj napsal písničku, ale opravdu takovou přímo jemu na tělo,“ vzpomínal Jiří Krhut v rubrice Textaři. „Vůbec jsem nevěděl, jak zpívá a jak se k tomu postaví. Ale zkusil jsem to. Napsal jsem mu Prásknu bičem a šli jsme to nahrát ke mně do studia.“

U jedné písničky nezůstalo a dvojice před čtyřmi lety vydala desku nazvanou Prásknu bičem. O jejím kladném přijetí svědčí i to, že v prosinci minulého roku odehráli svůj dosud největší koncert v Ostravar aréně. Nyní vyrazili na společné turné do dalších koutů České i Slovenské republiky.

V Praze dvojice vystoupí společně se svojí kapelou, což pro ni nebývá pravidlem. Publikum tak bude mít možnost slyšet písně v úplně jiných aranžích, než znají z desky. Poprvé s kapelou Krhut s Kozubem zahráli právě v Ostravar aréně „Zní to to rockověji, je to velké, je to super, “ vysvětloval koncem roku Jiří Krhut v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 před adventním koncertem v Ostravě, proč rozšířili svou sestavu. Tehdy je doprovodili muzikanti z kapely Bandjeez, kteří kdysi hráli s Davidem Stypkou. „Nemusel jsem hledat žádnou další alchymii mezi nějakými náhodnými muzikanty. Sedí nám to a společně si rozumíme,“ pochvaloval si kolegy hudebník.

„U nás to nikdy není jenom koncert. Díky tomu, že jsou ty písničky melancholické, tak to prokládáme tvrdým humorem, takže je to vždy taková emoční houpačka,“ říká o vystoupeních s Jiřím Krhutem Štěpán Kozub. Jiří Krhut momentálně dokončuje i svoji novou sólovou desku Zatahuju Pupek.