Obrázek k článku Jingle bell, Jingle hell. Aneb hlučné, nesvaté a nejtvrdší metalové koledy
| Liv Boková | Foto: Profimedia

Jingle bell, Jingle hell. Aneb hlučné, nesvaté a nejtvrdší metalové koledy

Někdo je miluje, někdo nenávidí, k čemuž hojně přispívá zvukový teror v obchodních řetězcích, který začíná klidně i dva měsíce před Vánoci. I metalové kapely v tom období tradičně přidávají do merče vánoční svetry a některé točí vánoční písně. Dejte si letos pro změnu místo Rolniček třeba něco od frontmana Slipknot, od Korn, Sum 41 s Tenatious D nebo od samotného Draculy.

Zapálit u zadku vánoční oheň

Dee Snider & Lzzy Hale – The Magic of Christmas Day

Bývalý frontman Twisted Sister Dee Snider a zpěvačka Halestorm Lzzy Hale zhruba před dvěma lety spojili famózní hlasy, aby nahráli novou verzi Sniderovy vánoční písně The Magic of Christmas Day. Dee ji původně napsal pro milovanou manželku Suzette, o několik let později ji natočila Céline Dion pro své vánoční album These Are Special Times.

„Když se nedávno začalo mluvit o tom, že bych měl tuto píseň konečně nahrát sám, okamžitě mi bylo jasné, že potřebuji přivést mladou zpěvačku se silným hlasem, která se mnou nejen nazpívá duet, ale zároveň mi u zadku zapálí vánoční oheň. Věděl jsem o jediné rockové zpěvačce, která to dokáže,“ uvedl Snider k nejnovější verzi této písně.

„Pokud chcete vánoční atmosféru a děláte všechno na plný plyn, jděte do toho v deesniderovském stylu. Doufám, že vám tato píseň přinese radost a vykouzlí úsměv na tváři. Bůh nám všem žehnej!“ dodala Lzzy.

Pokud nebudu opilý, nebudou Vánoce

Corey Taylor – X-M@S

Už samotné spojení jména frontmana kapel Slipknot a Stone Sour se slovem vánoční zavání satirou. Corey Taylor tuhle povedenou věc natočil už před dvanácti lety, ale stejně jako starší songy jeho kapel i dnes stojí za to – jak samotná píseň, hudba a text, tak vtipný animovaný videoklip.

„Nákupní centra jsou teď každý rok úplný blázinec, plná prázdných kapes, myšlenek a úsměvů, už jen z vůně vlečňáku se mi chce zvracet, a ta barevná světýlka jsou zasraně infantilní,“ zpívá Corey svým typickým chraplákem. A v refrénu je jasný vzkaz: „Pokud nebudu opilý, nebudou to žádné Vánoce. A rolničky si můžeš strčit, víš kam.“

Corey si nebere servítky nikdy a s ničím a ke všemu má potřebu se vyjadřovat. Ačkoli může působit poněkud nabubřele, je tento antivánoční song velice vydařený.

Deathmetalové rolničky

Korn – Kidnap the Sandy Claws

Korn mají zjevně Vánoce v oblibě, nebo aspoň písně, které k nim patří. Nejlépe, když trochu zavání hororem a dají se místo všech těch světýlek a blikátek, stromečků, ozdobiček, Santů a sněhuláků aspoň trochu začernit. Numetalový kvintet za svou téměř třicetiletou existenci předělal tři vánoční skladby. Známá je jejich skoro až deathmetalová verze Jingle Bells a také osobitá podoba sváteční básně A Visit from St. Nicholas, již zhudebnili pod jednoduchým názvem Christmas Song. Do třetice se pověnovali Kidnap the Sandy Claws. Sice to není typická vánoční koleda, ale jelikož Ukradené Vánoce režiséra Tima Burtona, mimochodem stejně staré jako Korn, se i v českých televizích vysílají už pěknou řádku let, i tato písnička je poměrně známá a k svátkům neodmyslitelně patří.

Spratkovitá čarodějnice

Lacuna Coil – Naughty Christmas

Italští gothic metalisté vydali temnou sváteční hymnu Naughty Christmas před šesti lety. Hned její úvod zní, jako by doprovázela nějaký filmový rej čarodějnic, ovšem na pozadí slyšíme atmosférické orchestrace a rozkošné rolničky na sáňkách, idylku přeruší příval kytar a hrdelní projev Andreyho Ferra. Zpěvačka Cristina Scabbia do toho kníká rozpustilým hláskem ve stylu spratkovité malé čarodějnice z Jasněnky, čímž dokonale naplňuje název písně. Text pojednává o nezbedném děcku, které se bojí, že Santa nepřijde, a naopak ho navštíví a ztrestá alpské strašidlo Krampus, což je napůl kozel a napůl démon. Lacuna Coil tento svůj originální kus párkrát zahráli i na koncertech.

Dárky pro zlobivé

Sum 41 vs. Tenacious D – Things I Want

Podle některých fanoušků by právě tenhle song měla o Vánocích hrát všechna rocková rádia. A vůbec není poznat, že je to už přes dvacet let stará záležitost, jak je pořád fresh a baví. Sum 41 a Tenatious D se dali dohromady, když v roce 2001 vznikalo vánoční album Swallow My Eggnog, jež pouze lokálně vydala losangeleská rádiová stanice KROQ. O intro se postaral sám Santa. Po něm následuje maidenovská pasáž s na první dobrou rozpoznatelným zpěvem Jacka Blacka, který diktuje, co všechno chce od Santy, ačkoli ví, že zlobil: „Kompletní autorská práva k Beatles, vymazat Floridu z mapy, Speedo top Pamely Anderson. Vím, že jsem zlobivec, ale garantuju vám, že si to všechno zasloužím.“ Jinde v textu požaduje sochu Mobyho na Slunci, chce tančit nahý ve školním autobusu nebo kouzelné sáně tažené létajícími skunky. A ještě další „zatraceně cool shit“! Milujete Krále rocku? Zamilujete si i tuhle vánoční píseň.

Kašlat na úklid

My Chemical Romance – All I Want for Christmas Is You

Tato verze notoricky známé a každoročně všudypřítomné vánoční písně od Mariah Carey by mohla pomoci změnit dynamiku v rodinách, kde se ženy ve snaze udělat všem ostatním členům nádherné Vánoce pokaždé totálně a zároveň naprosto zbytečně sedřou a ve finále tím celé svátky zkazí. Jsou upracované, nic nestíhají, jsou naštvané, frustrované, nespokojené a v důsledku protivné na děti, manžela i ostatní příbuzné. Kdyby si ale třeba jen jednou pustily tuhle emo punkovou verzi se zuřivým trpitelským zpěvem Gerarda Waye, uvolnily se a důkladně se při ní vyřádily, vykašlaly se na zbytečný úklid a podobné nesmysly, mohly by Vánoce s nejbližšími prožít v lásce a klidu. Nedivím se, že Mariah Carey tuto pecku od My Chemical Romance převzala.

Vánoční souložníci

Steel Panther – Sexy Santa

Vánoce jsou třpytivé, čili glam, a tak i třpytiví hoši, známí svými romantickými písněmi o š… lásce, vytvořili vánoční píseň. Jejich Sexy Santa „je na roztrhání a docela ztratil na váze, je totiž na nízkosacharidové dietě a vypadá výborně“, kromě toho „má plný pytel gum a po zbytek roku pracuje jako člen Chippendale’s“. Zmiňují také exotickou tanečnici, Santův „severní pól“ rýsující se přes kalhoty… Zbytek si přeložte sami, nehodlám se tady u toho učervenat. Oceloví panteři jsou parodií na glammetalové kapely a přesně v duchu jejich klasické image, hudby i textů je i jejich vánoční píseň z roku 2009.

Vikingské Vánoce

Amon Amarth – Viking Christmas

Amon Amarth jsou ve vánoční písni nostalgičtí a dojímají se. Koho by napadlo, že se tito švédští obři, kteří se po většinu kariéry věnují vikingské mytologii, rozněžní a budou zpívat o tom, jak se jim při vzpomínce na vikingské Vánoce derou slzy do očí, o dětských letech, třpytivém stromečku, úžasu v očích a perníčcích? Inu, nikdo podle nich nemůže uniknout kouzlu Vánoc. Ovšem nenechte se mýlit, něžně vyměklou písničku od letos třicátým rokem fungujících melodic death metalistů neuslyšíte.

Šťastné a riffové

DIO – God Rest Ye Merry Gentlemen

Heavymetalový bůh se při nahrávání písně z poloviny osmnáctého století spojil s bývalým kolegou z Black Sabbath. Ronnie James Dio jí dal poněkud hutnější podobu společně s kytaristou Tonym Iommim ze Sabbath, bývalým bubeníkem AC/DC Simonem Wrightem a někdejším baskytaristou Quiet Riot Rudym Sarzem. Přívětivá koleda se tak změnila v dunivý song plný ostrých riffů a místy až operního zpěvu.

Blesky místo rolniček

August Burns Red – Carol of the Bells

Oblíbenou vánoční skladbu v průběhu let přepracovali post hardcoreoví Enter Shikari nebo progressive metaloví titáni Dream Theater, nejúdernější podobu jí však dali metalcoreoví August Burns Red. Instrumentální, jako blesk rychlá záležitost je zjemněná zvuky rolniček, postupně zrychluje a graduje až do energické divoké a nespoutané jízdy.

Svátky v pekle

Christopher Lee – Jingle Hell

A z nevinných rolniček je najednou peklo. Sir Christopher Lee vydal rovnou dvě EP s heavymetalovými covery vánočních písní – před deseti, respektive devíti lety – a pojmenoval je A Heavy Metal Christmas a A Heavy Metal Christmas Too. S písničkou původně o rolničkách debutoval na 22. místě žebříku Billboard Hot 100. Dracula, Saruman z Pána prstenů či Hrabě Dooku z Hvězdných válek se tak ve svých devadesáti letech stal historicky nejstarším umělcem, který vstoupil do hitparád.