Obrázek k článku Idles uctili kult Gang of Four. Připojili se Rage Against the Machine a další
| Ondřej Horák

Idles uctili kult Gang of Four. Připojili se Rage Against the Machine a další

„Někdy přemýšlím, že tě miluju. Ale dobře vím, že je to jenom chtíč.“ Bristolští Idles nahráli singl Damage Goods, tak trochu skrytý klenot britského post punku. Nová verze je součástí vzpomínkového alba na Andyho Gilla, srdce kapely Gang of Four.

Jejich hudba byla chladná jako ocel a přitom permanentně žhnula. Gang of Four patřili k jedné z nejvzrušivějších kapel z období britské hudby, pro které se vžil název post punk. Dokázali zachytit cynismus i paradoxy britské společnosti na konci 70. let, zůstávali přitom zábavní a inspirativní.

Poslech jejich hudby citovali coby impulz k založení kapely Flea z Red Hot Chili Peppers, Michael Stipe z R.E.M. i Kurt Cobain. Nyní vychází vzpomínkové album The Problem of Leisure, které začal dávat dohromady sám Andy Gill, kytarista, zpěvák a jediný stálý člen kapely, která vznikla v Londýně v roce 1977. Souborem prošla například Gail Ann Dorsey, dlouholetá basačka Davida Bowieho. 

„Každý, kdo vyrůstal spolu s Gang of Four, si pamatuje, jak ohromující, vizionářské a prosycené energií to celé bylo. A hádejte co? Pořád je to stejné,“ komentoval blížící se vydání alba britský umělec Damien Hirst, dlouholetý přítel Andyho Gilla.

Právě Hirst je autorem grafiky alba, na jehož obalu je vyfocena plastika Dog with Bone, objekt z nové série zvětšenin plyšových zvířat, jež Hirst vyrábí podle hraček vyrobených dětmi. Fotografii vybral Andy Gill ještě před svou smrtí v únoru 2020. Zemřel na selhání orgánů a pneumonii, bylo mu 64 let.

Již letos v lednu vyšel singl Natural’s Not In It, který nahráli kytarista Tom Morello z Rage Against the Machine a zpěvák Serj Tankian ze System of a Down.

Hudba Gang of Four dle všeho neztratila nic ze své podmanivosti ani po téměř půl století od založení kapely. „Idles by nikdy neexistovali bez Gang of Four. Damaged Goods zní nově a skvěle i po miliontém poslechu,“ uvedla bristolská kapela při vydání a nahrávání označili za „čest, radost a privilegium“.

Album The Problem of Leisure. A celebration of Andy Gill and Gang of Four vyjde 4. června 2021.

tracklist:

  1. Idles - Damaged Goods
  2. Tom Morello & Serj Tankian - Natural’s Not In It
  3. Helmet - In The Ditch
  4. 3D X Gang Of Four Feat. Nova Twins - Where The Nightingale Sings
  5. Hotei - To Hell With Poverty
  6. Gary Numan - Love Like Anthrax
  7. Gail Ann Dorsey - We Live As We Dream Alone
  8. Herbert Grönemeyer Feat. Alex Silva - I Love A Man In A Uniform
  9. LoneLady - Not Great Men
  10. JJ Sterry - 5.45
  11. La Roux - Damaged Goods
  12. Everything Everything - Natural’s Not In It
  13. Dado Villa-Lobos - Return The Gift
  14. The Dandy Warhols - What We All Want
  15. Warpaint - Paralysed
  16. Flea & John Frusciante - Not Great Men
  17. The Sounds - I Love A Man In Uniform
  18. Hardcore Raver In Tears - Last Mile
  19. Killing Joke X Gang Of Four - Forever Starts Now (Killing Joke Dub)
  20. Sekar Melati - Not Great Men (live Version)