Obrázek k článku GLOSA: Pražskou kapelu Wyfe v novém singlu Beaufort pohání příznivý vítr
| wlado | Foto: Jonáš Hájek

GLOSA: Pražskou kapelu Wyfe v novém singlu Beaufort pohání příznivý vítr

Povedenou skladbou Beaufort se připomíná skupina Wyfe. Novinku produkoval Jakub Kaifosz a odkazuje k nejlepším kapelám devadesátých let.

Wyfe se dali dohromady během lockdownu v roce 2020 – všechno jsou to protřelí hudebníci, kteří za sebou mají už několik kapel. „Nechlastáme, užíváme si to“ řekli mi mimo jiné během rozhovoru na festivalu Rock For People, kde jsem s nimi rok po jejich vzniku hovořil po koncertu, kterým mě nadchli. Od té doby stihli vydat povedenou desku Good Times a letos dva singly Death a High. Na ty navazuje novinka Beaufort. Názvem odkazuje na Beaufortovu stupnici, která slouží k odhadu rychlosti větru podle pozorovatelných projevů na moři nebo souši. Na dvanáctý, nejvyšší stupeň to chlapci v nové písničce nedotáhnou, ale pochybuji, že jejich úmyslem jsou ničivé účinky odnášející domy a vzduch plný pěny a vodní tříště.

Produkce se pod (údajně) přísnou taktovkou ujal Jakub Kaifosz, který z Wyfe vymáčkl opravdu parádní písničku zvukově odkazující k nejlepším kapelám devadesátých let. The Cure? Ano, klidně. Smashing Pumpkins nebo Dinosaur Jr.? Ok, jasně chápu! Bylo by ale až příliš snadné sfouknout to klišé o derivátu derivátu. Wyfe se snaží jednoduše hrát písničky blízké jejich srdci. A to se jim daří. I když možná jsem ovlivněn tím, že jsem „vyrůstal“ na dost podobných kapelách...

„Nebát se objevovat nové, ale vždycky vědět, odkud si přišel,“ takové je ústřední téma, kterému se zpěvák a autor Marek Kedzior v textu věnuje. Ty odkazy, nebo chcete-li kořeny, jsou tam jasně rozpoznatelné a slyšitelné, hlavní je ale nosná melodie a silný refrén, který vám ještě chvíli bude hrát v hlavě po tom co si písničku poslechnete. Master skladby dali muzikanti na starost Hippymu Baldwinovi z Metropolis Studios, který má na svědomí například mastery písní Oasis nebo Blur. Klip je tradičně pro kapelu černobílý a doplněný žlutými titulky. Wyfe si drží svou estetiku, stejně jako si jasně drží směr svojí lodičky brázdící moře.

Tak ať vás, kluci, vlny nesmetou. Těšíme se na únor 2024, kdy by měla vyjít vaše druhá deska.