Obrázek k článku GLOSA: Rande sem, rande tam. Dua Lipa stále drží korunku královny diskoték
| Michael Švarc | Foto: Warner Music

GLOSA: Rande sem, rande tam. Dua Lipa stále drží korunku královny diskoték

Dua Lipa chystá na letošní rok vydání třetí desky. A přestože slibovala odklon od tanenčí hudby, plní svůj závazek jen částečně. Její nejnovější singl Training Season sice není přímočaré disko, ale jeho vliv a koketnost v sobě nezapře. Není to ale nutně špatně.

Song Training Season napsala Dua Lipa poté, co jí došla trpělivost při randění, když potkávala samé nekompatibilní protějšky. „Přestanete se zajímat o lidi v zácviku a chcete mít po svém boku raději někoho, s kým můžete růst,“ uvedla zpěvačka. Navzdory tomu, že našla inspiraci ve svojí frustraci, chce, aby píseň dodala posluchačům sebevědomí a posílila je. „Doba hájení skončila,“ zpívá v refrénu.

Zatímco předchozí singl Houdini na zvuk veleúspěšného alba Future Nostalgia navazoval velmi otevřeně, Training Season z něj vybočuje už více. Stále má v sobě výraznou tanečnost, úderný rytmus i dynamiku, ale značí, že se zpěvačka nechce totálně zacyklit v tom, co jí v minulosti zafungovalo na výbornou. Lze to přičíst i tlaku, který je na popové hudebnice vyvíjen, a který je nutí, aby s každou deskou započaly novou hudební éru, která bude s tou předchozí kontrastovat.

Dua Lipa se etablovala jako hudebnice, která má cit pro chytlavé melodie a umí je obalit do přitažlivého aranžmá. Training Season působí nenásilně, ale kytarová i basová linka jsou něčím, co posluchači jen stěží dostanou z hlavy už po prvním poslechu. V refrénu je pak i jasně cítit, že období nu diska pro zpěvačku ještě tak úplně neskončilo, a že se svojí pomyslné korunky a tanečních parketů vzdát nechce.

Proč taky? Má to sex appeal a drajv, a pokud si Dua Lipa svůj standard udrží i na zbytku alba, bude to stejně jako v případu Future Nostalgia jeden solidní hit vedle druhého.