Obrázek k článku GLOSA: Hudbu má Taylor Swift na prvním místě i v historickém okamžiku Grammy
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

GLOSA: Hudbu má Taylor Swift na prvním místě i v historickém okamžiku Grammy

Fearless, 1989, Folklore a nyní Midnights. To jsou alba, která Taylor Swift vynesla další z rekordů, jimiž se zapisuje do hudební historie. Nyní se stala první umělkyní, která na Grammy vyhrála čtyřikrát Album roku. Cenu jí předala Céline Dion.

Když si Taylor Swift došla na pódium pro cenu v kategorii Nejlepší popové vokální album, prozradila publiku, že jde o třináctou cena Grammy a třináctka je její šťastné číslo. Poděkovala členům akademie, kteří o Grammy rozhodují, a dodala, že si je vědomá, že jejich hlasování je odrazem vášně jejích fanoušků. Těm vzápětí udělala radost, když prozradila tajemství, že pro ně má nachystané nové album Tortured Poets Department, jež vyjde už 19. dubna. Svou šťastnou třináctku si vychutnávala jen krátce. Brzy už měla na kontě Grammy čtrnáct – zvítězila totiž i v nejprestižnější kategorii Album roku. Její druhá děkovná řeč byla poměrně stručná, ale ve své jednoduchosti i inspirující.

„Ráda bych řekla, že to je nejlepší okamžik mého života, ale takhle šťastná se cítím, i když dokončím píseň, když přijdu na skvělý bridge, nebo když připravuji seznam záběrů pro videoklip, zkouším s tanečníky či s kapelou, nebo když se připravuji na cestu na koncert do Tokia. Pro mě je má práce tou cenou. Chci jenom, abych tohle mohla dělat dál. Miluji to a činí mě to šťastnou,“ poděkovala zpěvačka, která napřed zmínila své spolupracovníky v první řadě s producentem Jackem Antonoffem.

Na pódium za ruku přivedla i Lanu Del Rey, která s ní na album Midnights natočila skladbu Snow On The Beach. Swift uvedla, že nebýt Lany, mnoho umělkyň, kterým přináší inspiraci, by nebylo tam, kde jsou.

Ve chvíli, kdy by řada oceněných zapomněla své vlastní jméno, nebo využila příležitosti, aby se pokusila přispět ke světovému míru (nic proti tomu), Taylor Swift na prvním místě nechala zářit svou radost z hudby.  Věděla přesně, proč stojí tam, kde stojí, a navíc jen tak mimochodem naprosto samozřejmým způsobem podpořila svou kolegyni Lanu Del Rey, kterou by leckdo nechal sedět v publiku. Taylor si tak nadále drží image pokorné holky, možná už jen dnes čím dál obtížnější si představit, že je „odvedle“.

Na vrcholu potravního řetězce. Příběh Taylor Swift čtěte v článku Michaela Švarce v lednovém Headlineru. 

PS: Již dřív čtyři Grammy v hlavní kategorii získali Tom Coyne a Serban Ghenea s Johnem Hanesem, kteří se starají o mix a mastering nahrávek. I oni své rekordy získali částečně právě díky Taylor Swift. Coyne byl oceněn za alba 21 a 25 od Adele, 1989 od Taylor Swift a 24K Magic Bruna Marse. Hanes  a Ghenea nemají gramofonek za 21 od Adele, ostatní tři desky jim také přinesly vítězství a k tomu navrch vyhráli díky albu folklore od Taylor Swift. Právě díky folklore Taylor Swift mimochodem v roce 2021 vyrovnala nyní již neplatný rekord tří vítezství v kategorii Album roku, který do té doby drželi Frank Sinatra, Stevie Wonder a Paul Simon. Kompletní přehled letošních nominací a vítězů najdete zde