Obrázek k článku GLOSA: „Supernovááá – zas a znováááá!“ Krajčo s Kryštof v Gumpovi jen panáčkují
| Daniel Mohr | Foto: Krisitna Pechlátová

GLOSA: „Supernovááá – zas a znováááá!“ Krajčo s Kryštof v Gumpovi jen panáčkují

Někdy si říkám, jestli Richard Krajčo nežije tak trochu ve svém světě, kde se všechno třpytí, neexistují žádné zlé entity, a kde se také hraje jen pár skladeb pořád dokola. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč v každé další Krajčově skladbě slyším ty předchozí. Jako by vždy lepil tři již vydané kusy v jedno a vydával je za novou píseň.

Nějakou dobu jsme o jedné z nejúspěšnějších kapel českého mainstreamu, s výjimkou zvěstí o výkonech Richarda Krajča na tanečním parketu, neslyšeli. Nyní Kryštof přišli s ústřední skladbou k filmu Gump – jsme dvojka. Frontman Kryštofu v něm hraje jednu z hlavních rolí. 

Skladbu nazvanou Život je krásný jsem si pustil s nadějí, že se leccos může změnit. K poslechu novinky od ostravských hudebních stálic jsem přistoupil s naprosto otevřenou myslí. Svoje předsudky z dob minulých, jsem se rozhodl odložit stranou. Ale tento plán se bohužel rozpadl již v první sloce, konkrétně při nástupu rýmu: supernovááá – zas a znováááá. Po doznění rozpadajícího se hradu z písku, který jsem si před poslechem nové skladby ve své hlavě postavil, se chtě nechtě ta špatná část minulosti, která byla s Ostravany v mé mysli spojená, vrátila. Kryštof totiž jen opakují povědomé a vyzkoušené postupy. 

Život je krásný je proto další kryštofovskou klasikou. Čtyř akordová nicneříkající melodie má jediný cíl – dostat se člověku až do šedé kůry mozkové a tam se nekontrolovaně rozšířit. Když k tomu přičteme říkanky, které jsou na úrovni milostných psaníček z prvního stupně základní školy, vyjde nám klasická rádiovka, u které zůstává jediná otázka. Opakují se Kryštof jen proto, že to na fanoušky funguje, nebo jim to tak opravdu vyhovuje?

Kdyby ta skladba v sobě měla aspoň něco drobného, co by vybočovalo. Nějaký hudební nápad, myšlenku, překvapení, cokoliv. Hledal jsem opravdu pečlivě a nic jsem neobjevil. Možná tím nápadem mělo být „sólo“ před posledním refrénem. Spíš na mě ale působí, jako když na kytaru hodíte pětikorunu a ta si chvíli poskakuje po strunách. Spojení s talentovaným Lukášem Chromkem, který je pod písní spolupodepsán s Krajčem a Janem Poradou, v tomto případě vydalo jen další spotřební kus.  

Ale tak to asi bylo i myšleno. Singl slouží jako titulní skladba k novému filmu s psím hrdinou Gumpem režírovaného F. A. Brabcem. Když se na moment ztotožním s hlavní myšlenkou skladby, dá se na něm najít jedno pozitivum. Díky povedenému klipu sdílenému na kanálu kapely, která disponuje snad největší fanouškovskou základnou u nás, může film, který svým pojetím má až charitativní rozměry, získat další diváky. Nic to bohužel nemění na tom, že kapela Kryštof už proklatě dlouho pouze panáčkuje na místě.