Obrázek k článku GLOSA: Elizabeth Kopecká má Plán B. Povedenou rozchodovkou se sápe z bažiny bulváru
| Jarda Konáš | Foto: Supraphon

GLOSA: Elizabeth Kopecká má Plán B. Povedenou rozchodovkou se sápe z bažiny bulváru

Výrazná účastnice Superstar Elizabeth Kopecká v novém singlu zkouší češtinu a nedopadlo to vůbec blbě. Otázka je, co bude dál a kam se zpěvačka plánuje vydat.

Ani hudební novinář nemůže stíhat sledovat všechno, a tak jsem se musel nejdřív zeptat Googlu, kdo je Elizabeth Kopecká, jejíž nový singl Plán B se dostal do trendů na YouTube. Vyjela mi hromada bulvárních článků o hledání partnera a vystavování tělesných křivek, ale co ta muzika? Kde nic, tu nic. To je vždycky špatné znamení, bulvár je pro umělce spíš konečná stanice než odpalovací rampa. (Jardo, kdybys radši četl Headliner, věděl bys, že jsme ji měli už v roce 2023 v žebříčku 50 nadějí české hudby – pozn. editora.)

Na svém FB profilu se Kopecká pochlubila, že Plán B je její první česky zpívaný singl a nutno dodat, že tady opravdu nikdo nic nepodcenil. Široký skladatelský tým, výteční hudebníci ve studiu, produkce a management evidentně taky ví, co dělají. Nová píseň je na první pohled profesionálně připravený pop s ambicemi zabodovat u publika. Pomaláč o rozchodu je sice ohrané téma, ale tady se podařilo skladbu zaranžovat a vygradovat tak, že vlastně celé ty tři minuty má čím zaujmout. Ba dokonce, a za to vděčí hlavně přizvaným hudebníkům a producentskému týmu, zvukově předbíhá své generační kolegyně jako třeba Terezu Maškovou či Emmu Smetana.

V textu sice narazíme na poněkud školácké rýmování a videoklip, v němž Kopecká stojí celou dobu v kuželu světla a máchá rukama je o ničem, ale vadit to nemusí. Plán B má totiž potenciál zakotvit v rotaci Blaníku, Impulsu či Radiožurnálu a perfektně zapadnout do toho řetězu zaměnitelného, ale přesto dobře zprodukovaného a poslouchatelného tuzemského popíku. Elizabeth Kopecká může být i za takový výsledek ráda, pokud má tedy nějaké vyšší ambice než do konce kariéry pózovat na večírcích objektivům bulváru. A taky je fér říct, že je to skokově lepší než její předchozí dva singly.