Obrázek k článku FOTO: Milovníci jedinečných „redbirdek“ se slétli na první společný festival
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

FOTO: Milovníci jedinečných „redbirdek“ se slétli na první společný festival

V pražské MeetFactory se setkali hudebníci napříč žánry. Kromě vášně pro ručně vyráběné kytary od Jana Fice je spojila dobrá věc - červený ptáček zamával křídly na pomoc Ukrajině.

Výrobci kytar Red Bird, které poznáte podle loga ve tvaru červeného ptáčka, koketovali s myšlenkou pozvat na jedno místo několik hudebníků a kapel, kteří patří mezi jejich zákazníky, a uspořádat něco jako takové hudební setkání už delší dobu. A když Rusko barbarsky napadlo Ukrajinu, začali přemýšlet, jak by Ukrajincům mohli v boji proti agresorům pomoci. Obě myšlenky se spojily a vznikl nápad uspořádat benefiční festival jehož výtěžek bude odeslán na sbírku SOS Ukrajina, kterou pořádá Člověk v tísni. Osloveným umělcům se nápad líbil, a tak hodně narychlo celou akci naplánovali a zorganizovali. 

Line-up festivalu sliboval spoustu dobré muziky v podání známých jmen české alternativní scény. A tyto sliby byly do puntíku splněny. Krása se střídala s nádherou, komorní písničkářství se špinavým blues, folk rock s noise rockem a alternativa s indie popem. Postupně se na pódiu vystřídali DPvJU (Dřevěné pytlí v jutových uhlích), Žofie Kabelková, David Pomahač, Květy, Jan Fic & Květy, Žamboši, Luciana, Band of Heysek, Děti deště, Jakub König se svým sólovým vystoupením. Všechno bylo dokonale zorganizováno a večer neměl žádné hluché místo. Všichni, kteří dorazili si užili nálož kvalitní muziky a s dobrým pocitem, že úhradou vstupného pomáhají, si dlouhý večer skvěle užili.

Byl to příjemný a dobře připravený večer a já doufám, že se Jan Fic s Lucií Přichystalovou, kteří nástroje Red Bird vyrábí, k myšlence pořádat taková hudební setkání v budoucnu vrátí a v lepší době ji zopakují.

DPvJU 

Žofie Kabelková

David Pomahač

Květy a Jan Fic

Žamboši

Luciana

Band of Heysek

Děti deště

Jakub König