Obrázek k článku Ostré kytary, tvrdé naděje i zvrhlíci Gutalax. Festival Dead End letos roste
| Lukáš Rešl | Foto: Dead End (na fotografii Pyogenesis)

Ostré kytary, tvrdé naděje i zvrhlíci Gutalax. Festival Dead End letos roste

Tradiční českobudějovická rocková přehlídka oslaví dvanáctý ročník. Jednodenní festival Dead End představí na dvě desítky kapel. Mezi nimi nejvíce rezonují steampunkoví metalisté Pyogenesis a holandští hardcoráři Born From Pain. Akce se koná již 24. listopadu 2023 v prostorech kulturního domu Gerbera.

Fanouškům tvrdší metalové muziky nabízí Dead End zajímavý a ojedinělý koncept indoorového festivalu, který v minulosti hostil zvučná jména jako Pro-Pain, Ektomorf, Atari Terror nebo Kurtizány z 25. avenue. I letošní ročník organizátoři pojali velkolepě a chystají dvě standardní pódia a jednu akustickou stage. Největším lákadlem jsou dvě zahraniční skupiny Pyogenesis a Born From Pain. „Dead End je největší jednodenní přehlídkou rockové hudby v Česku,“ poznamenává proto pořadatel festivalu Radim Pígl.

Pravdou je, že Born From Pain patří v současné době mezi absolutní evropskou hardcorovou špičku. Jejich muzika osciluje někde na pomezí typického amerického hardcoru s jasně rozpoznatelnými thrashmetalovými prvky. Tuhle nekompromisní jízdu ocení zejména fandové kapel jako jsou legendární Agnostic Front nebo Hatebreed.

Podobné renomé mají ve světě i němečtí metalisté Pyogenesis, kteří se prezentují o poznání atmosféričtější a zároveň uhlazenější formou „kovového zvuku“. „Němečtí Pyogenesis sbírají za svou steampunkovou trilogii nadšené kritiky po celém světě. Jsou to legendy naší generace,“ konstatuje další z pořadatelů Pavel Eder.

Nášup domácích nadějí

Dead End však zdaleka nejsou jen dvě zahraniční hvězdy. Nabízí celou plejádu skvělých domácích kapel, mezi kterými nejvíce vyčnívají grind-coroví vyznavači fekálního humoru Gutalax. Skupina si ve svém úzkém žánru vydobyla světový status a respekt napříč Evropou, přičemž právě na starém kontinentu pravidelně objíždí největší metalové akce.

Mezi dalšími domácími jmény nemohou chybět ani Satisfvcktion, jejíž členové se právě na pořádání Dead Endu podílí. Jejich vystoupení slibuje i křest nové desky. Vedle nich také nelze opomenout ryze dámskou formaci The Agony, která si v minulosti na jednom pódiu zahrála se slavnými rockery Scorpions. „Lidi si mysleli, že neumíme hrát a že jen sázíme na to, že jsme ženský. To nás akorát hecovalo jim všem nakopat zadky,“ říká nevybíravě frontwoman Nikola Kandoussi v rozhovoru Radka Pavloviče v aktuálním vydání magazínu Headliner.

Zvláštní pozornost si bezpochyby zaslouží i projekt Pan Lynx hudebníka a výtvarníka Michala Skořepy. Publiku představí své debutové album Kdo se bojí, musí do lesa, na němž hostují Michal Pavlíček, Michael Kocáb i bratři Homolové z kapely Wohnout. Bude se jednat teprve o druhý živý koncert tohoto nového projektu. "Když hraju, nekoukám někam do tmy, snažím se s každým v publiku alespoň na chvíli očima individuálně navázat kontakt. To spojení s jednotlivci je pro mě důležitější než dav," říká Pan Lynx v nedávném rozhovoru od Jardy Konáše. 

Dead End však vytáhl z klobouku i řadu dalších zajímavých kapel, které poslední dobou v metalovém undergroundu rezonují. I proto jsem si na závěr dovolil vybrat tři kapely, které byste si jako návštěvníci festivalu rozhodně neměli nechat ujít.

Tip 1: Marked As An Enemy

Jestliže je na domácí metalcorové scéně kapela, která je motivována se stále zlepšovat a zároveň přinášet tu nejupřímnější formu dynamické a zároveň tvrdé muziky, jsou to jednoznačně budějovičtí Marked As An Enemy. Jejich set jsem měl možnost vidět naživo asi čtyřikrát a pokaždé to byla naprosto profesionální jízda plná emocí. Procítěnými texty cílí zejména na témata o duševním zdraví. „Chceme, aby v naší hudbě byly znát melodie. I proto se rád vyžívám v melancholii a smutných podnětech,“ říká v lednovém Headlineru frontman skupiny Radek Polánský. Nutno podotknout, že klukům tenhle přístup opravdu sluší.

Tip 2: Acid Force

Thrash is dead?! Ani náhodou! Nebo alespoň v podání slovenských Acid Force, kteří oslavují žánr tou nejlepší možnou podobou. Jejich thrashmetalové riffy vás vrátí časem do dob, kdy kapelám jako Anthrax, Slayer nebo Sodom patřila pódia a svět začal více poznávat krásu šíleně rychlých a zběsilých kytar. Ačkoli Acid Force nepřináší ve své muzice nic převratného, jejich nasazení a láska k thrashmetalu z nich přímo vyzařuje a na místě vás zcela odrovná.

Tip 3: Crippled Fingers

O něco aktuálnější formu thrashového soundu prezentuje domácí sebranka Crippled Fingers. Jejich „do uší řezající“ metal se znatelně přelévá do hardcoru a kapela tak chytlavě využívá fúze thrashe a coru. Podobně jako právě třeba u Born From Pain, jsou u Crippled Fingers patrné vlivy světových kapel jako Malevolence, Get the Shot nebo právě legendární Hatebreed. A to už jsou opravdu slušné formace, nemyslíte?