Obrázek k článku Ecstasy of Saint Theresa zahrají jediný koncert pro základku. Comeback nevylučují
| wlado | Honza Vedral, Foto: Dušan Tománek

Ecstasy of Saint Theresa zahrají jediný koncert pro základku. Comeback nevylučují

Dohady kolem návratu zásadní kapely nezávislé české hudební scény rozvířil producent Jan P. Muchow. Na svůj twitterový účet nahrál černobílou fotku macbooku, basové kytary a syntezátoru microKorg, kterou doplnil stručným oznámením, že kapela má za sebou po sedmi letech první zkoušku.

Otázky, co se ohledně Ecstasy of Saint Theresa děje, mají docela překvapivou odpověď. „Zahrajeme jeden koncert na dvoře základní školy, kam chodí moje i Katky děti,“ vysvětluje pobaveně Jan P. Muchow. Koncert ke 130 letům ZŠ Londýnská, kde vystoupí jen kapely rodičů, se koná v sobotu 13.5. a má line-up, za který by se nestyděl lecjaký tuzemský festival. Krom EOST na něm vystoupí Lenka Dusilová, Vladimir 518 a Matěj Ruppert s DJ Mikem Trafikem, Vojtěch Dyk a Jan Uvíra nebo Petr Kalfus Trio s Veronikou Vítovou. Vstupenky na oslavy jsou již vyprodané.

„Jestli se něco začne dít dál i po tom, to uvidíme. Ale shodli jsme se, že nás to docela bavilo a že dalšímu hraní se bránit nebudeme,“ říká o případných dalších koncertech EOST Jan P. Muchow. „V tuto chvíli ale nic dalšího naplánovaného nemáme.“

Ecstasy of Sain Theresa odehráli první koncert v roce 1991, kdy také vydali EP Pigment. Několikrát během historie obměnili svou sestavu – z té původní vlastně zůstal jen Jan P. Muchow, který je dnes známý hlavně jako producent a autor filmové hudby. Kapele se povedlo prorazit na britských ostrovech, dokonce měla tu možnost nahrát vlastní John Peel Session, která následně vyšla na EP Fluidtrance Centauri.

„Extáze“ od svého založení vydala šest alb a několik dalších EP. Poslední album Watching Black vyšlo před sedmnácti lety. A od asi nejúspěšnějšího studiového alba Slowthinking nás dělí přes dvě dekády. Za něj EOST získali například Cenu Anděl za album roku a Kateřina Winterová se stala zpěvačkou roku. V té době už kapela fungovala převážně jako duo, v němž Jana P. Muchowa doplnila právě charismatická Kateřina Winterová.

Svůj zatím poslední koncert EOST odehráli před sedmi lety v pražské Arše při příležitosti narozenin Radia 1. V rámci přídavku zde kapela překvapivě vystoupila i ve „starém původním složení“ (Irna Libowitz, Jan P. Muchow, Jan Gregar a Petr Wegner) a zahrála Fluidum ze zmíněného EP Fluidtrance Centauri.

Nadšení, které si kapela podle všeho odnesla z první zkoušky, dává jistou naději, že by EOST třeba po letech nečinnosti mohli krom koncertů přijít i s nějakým novým materiálem. I když to už je možná spíš jen z kategorie fanouškovských přání.