Obrázek k článku Porazili The Rolling Stones. Teď Bring Me the Horizon chystají svou „nejlepší desku“
| Lukáš Rešl | Foto: Jonti Wild

Porazili The Rolling Stones. Teď Bring Me the Horizon chystají svou „nejlepší desku“

Brit Awards o víkendu vyhlásily své letošní vítěze. Zdaleka nejúspěšnější byla favoritka cen Raye, která si odnesla rekordních šest cen. Svou vůbec první sošku si z prestižních cen odnesl také metalcorový fenomén Bring Me the Horizon. Aktuální formu kapela brzy předvede i na českém festivalu Rock for People.

Když si šel frontman Oliver Sykes se svými parťáky převzít sošku pro vítěze, jeho výraz v obličeji značil překvapení. Bring Me the Horizon letos oslavují dvacáté narozeniny a po dvou dekádách, ve kterých si prošli nejrůznějšími žánrovými přechody, se jim poprvé dostalo pocty v podobě této prestižní ceny, a to v kategorii Alternative/Rock Act. V nabité nominaci překvapivě porazili The Rolling Stones, Blur, Young Fathers a Yussefa Dayese. O tom, že je kapela v současnosti fenoménem nejen na poli tvrdé hudby, už není pochyb.

„Tohle je zatraceně šílené… Nevíme, co říct, protože jsme si vůbec nemysleli, že můžeme vyhrát. Díky BRITs za to, že učinili systém hlasování natolik složitý, aby se v něm odvážili hlasovat jen naši fanoušci,“ zavtipkoval Sykes na pódiu, přičemž kromě fanoušků poděkoval managementu a rodině.

Nutno podotknout, že by vítězství Bring Me the Horizon v „rockové“ kategorii nebylo až tak překvapivé, kdyby v nominaci nechyběli legendární The Rolling Stones, kteří se na sklonku kariéry vytasili s fantastickou deskou Hackney Diamonds. Vítězství může být pro rodáky z Sheffieldu o to cennější.

Jeden z největších hitů Bring Me the Horizon.

Natahované vydání alba

V souvislosti s úspěchem na Brit Awards se kolem Bring Me the Horizon opět rozvířily spekulace ohledně vydání osmého řadového alba Post: Human Nex Gen, které má navázat na sedmou desku Post Human: Survival Horror (2020). Novinka totiž měla vyjít už v září minulého roku, jenže kvůli „nepředvídatelným okolnostem“ byla kapela donucena její vydání posunout.

„Je to téměř hotové, ale ještě ne zcela… Když si myslíme, že už to máme, přijdeme s další písní. Bude to ale dobré, je to naše nejlepší album vůbec... Stojí za to si na něj počkat,“ řekl o chystaném albu Oliver Sykes v rozhovoru pro NME přímo na galavečeru Brit Awards.

Doplnil ho bubeník Matt Nicholls: „Ještě to není hotové, ale jsme blíž než kdykoli předtím. Vrátili jsme se z turné – máme studio v Sheffieldu – a prostě jsme se do toho pustili… Je to dobré a jsme opravdu spokojení, ale chce to čas… Tyhle věci se nedají uspěchat.“

Vydání Post: Human Nex Gen bylo nejprve odloženo na letošní leden. V současné době je však termín posunut na léto 2024. Kapela v novém rozhovoru pro NME rovněž prozradila, že se v poslední době nemůže nabažit postpunkové skupiny Fontaines D.C. „Hodně jsem teď poslouchal Fontaines D.C… Můj bratr je má hodně rád a pustí mi je pokaždé, když s ním sednu do auta. Takže jsem je slyšel docela často,“ řekl Nicholls a pokračoval: Mám rád staré věci jako Creedence Clearwater Revival a podobně, ale poslední dobou mám opravdu rád Fontaines D.C.. Vždycky jsem si myslel, že ta kapela je dobrá. Pak jsem si je pořádně poslechl a teď si myslím, že jsou opravdu dobří.“ Nicholls zároveň zmínil, že jeho oblíbenou písní je titulní track I Don't Belong z alba A Hero's Death (2020).

Zdali se Bring Me the Horizon nechali na nadcházející desce inspirovat irským post-punkem zřejmě ukáže až její samotné vydání. Po jedenácti letech se na něm nebude podílet dlouholetý člen, klávesista Jordan Fish, jenž se významným způsobem zasadil o proměnu kapelního zvuku. Skupinu na konci minulého roku opustil. Kapela bez něj již stačila začátkem roku vydat první, tvrdší singl Kool-Aid, který naznačil, jak by mohlo letošní album znít.

Vítězové Brit Awards 

BRITs RISING STAR

The Last Dinner Party

PÍSEŇ ROKU

RAYE ft 0207 SHAKE – Escapism

SKUPINA ROKU

Jungle

R&B 

RAYE 

ALTERNATIVA/ROCK 

Bring Me The Horizon

MEZINÁRODNÍ UMĚLEC/UMĚLKYNĚ

SZA

OBJEV ROKU

RAYE

SONGWRITER ROKU

RAYE

DANCE 

Calvin Harris

HIP HOP/GRIME/RAP 

CASISDEAD  

POP 

Dua Lipa

MEZINÁRODNÍ SKUPINA ROKU

boygenius

PRODUCENT ROKU

Chase & Status

UMĚLEC/UMĚLKYNĚ ROKU

RAYE

MEZINÁRODNÍ PÍSEŇ ROKU

Miley Cyrus

ALBUM ROKU

RAYE

GLOBAL ICON 

Kylie Minogue