Obrázek k článku Další Guns N' Roses na obzoru. Dirty Honey drží hardrockový prapor
| Lukáš Rešl | Foto: Katarína Benzová

Další Guns N' Roses na obzoru. Dirty Honey drží hardrockový prapor

Jako první nezávislá kapela se vyšplhali na vrchol prestižního amerického žebříčku Billboard Mainstream Rock. Následně předskakovali rockovým hvězdám Guns N' Roses, Skillet či Alter Bridge. Nyní míří američtí hardrockeři Dirty Honey do pražského Futurum Music Baru, kde se 1. března poprvé představí v roli headlinera s novou deskou.

Hard rock zkrátka nerezaví. Muzika, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech nejvíce proslavily a rozvinuly kapely jako AC/DC, Thin Lizzy, Def Leppard či Guns N' Roses, je nadále pro spoustu posluchačů a muzikantů srdeční záležitostí, o čemž svědčí i řada mladých kapel odkazující se k hardrockového soundu. Jednou z takových part jsou i američtí Dirty Honey, kteří patří mezi nejvýraznější zástupce nové generace skupin vyznávající „poctivý rockový sound“.

Start Dirty Honey byl vskutku raketový. Svůj druhý koncert zahrála kapela na chodníku Sunset Boulevard v Los Angeles, kde ostatně také vznikla s vizí dosáhnout podobného úspěchu jako jejich rockoví předchůdci a vzory Guns N' Roses. V roce 2019, dva roky po svém založení, se jim podařilo vydat úspěšný singl When I'm Gone. S ním kapela obsadila první místo v žebříčku Billboard Mainstream Rock Songs, čímž se stala vůbec první nezávislou kapelou bez labelu, které se to kdy podařilo. Tento singl se následně objevil i na debutovém eponymním EP Dirty Honey (2019), které skupina nahrála v Austrálii s producentem a zároveň svým manažerem Nickem DiDia.

Singlem When I'm Gone si Dirty Honey otevřeli dveře do světa velkých kapel.

Po tomto nemalém úspěchu následovalo turné s kapelou Red Sun Rising, aby Dirty Honey následně zahajovali v květnu 2019 koncert The Who v americkém Michiganu. Rok 2019 byl pro kapelu naprosto zběsilou koncertní jízdou, kterou zakončili v listopadu koncertem se svými vzory Guns N' Roses v rámci jejich turné Not in This Lifetime...

Doba pandemie pak kapelu nasměrovala k nahrávání debutového alba, které se rovněž rozhodla nazvat eponymně, tedy Dirty Honey. Album vyšlo v dubnu roku 2021 a skupina k němu rozjela i vlastní turné California Dreamin'. Šňůru pojmenovala podle úvodní singlu desky.

Kromě dalších vystoupení se slavnými rockovými jmény a vydání coveru Let's Go Crazy hvězdného Prince, který mimochodem zahráli živě na každoroční hokejové události NHL Winter Classic v roce 2022, nahráli koncem minulého roku druhou desku s titulem Can't Find the Brakes (2023). Ji už skupina poskládaná kolem zpěváka Marca La Belleho nahrála bez původního bubeníka Coreye Coverstona, kterého nahradil nováček Jaydon Bean.

Song z poslední desky Can't Find the Brakes (2023).

A právě tuto čerstvou nahrávku přiváží rockeři také do Prahy, kde se představí již v pátek 1. března v klubu Futurum Music Bar. Rockový večírek, který vás vrátí časem do dob, kdy byl rock n roll na vrcholu, zde odstartuje pražský glam rocker Johnny Majestic, jenž by měl pro Dirty Honey pořádně nažhavit pódium.