Obrázek k článku Punčocháče stále drží. Chinaski k oslavě třiceti let znovu natočili staré hity
| Lukáš Rešl | Foto: Press/Roman Černý.

Punčocháče stále drží. Chinaski k oslavě třiceti let znovu natočili staré hity

Jedna z nejúspěšnějších českých popových skupin se chystá oslavit 30 let na scéně dvěma koncerty v pražské O2 areně. Proběhnou 11. a 12. prosince 2024. K výročí Chinaski navíc vydají speciální album, na kterém se objeví starší skladby v novém zvukovém kabátu.

Původně se měli Chinaski v O2 aréně představit pouze jeden večer, ale kvůli velkému zájmu a vyprodanému prvnímu termínu se kapela rozhodla přidat další. Rozhodnutí učinila zrovna v průběhu nahrávání speciálního výročního alba, které probíhalo na britských ostrovech. Konkrétně ve velšském studiu Rockfield, kde v minulosti nahrávala taková jména jako Oasis, Sepultura, Bullet for My Valentine nebo Opeth. A i pro samotné Chinaski se jedná o návrat na místo činu - vznikla zde deska pojmenovaná prozaicky Rockfield.

Poslední vydaný videoklip Chinaski.

„Rozhodnutí o přidání druhého koncertu jsme učinili v dobré náladě na konci nahrávání ve studiu Rockfield, kde jsme před pár dny natáčeli další z dárků k našemu výročí. Kromě nových písniček jsme zde nahráli i deset starších songů,“ konstatuje frontman Chinaski Michal Malátný, podle kterého kapela za léta existence dospěla a cítila, že některé starší písně by dnes nahrála lépe a něco v nich zkrátka změnila. „Těšit se tak můžete třeba na novou Drobnou paralelu nebo na nově nahrané naše vůbec nejstarší písně Punčocháče a Moc toho nevim,“ dodává.

Oslavy třiceti let se Chinaski rozhodli pojmout především jako dárek pro své fanoušky. „Na obou koncertech zahrajeme 30 songů, které k naší kapele neodmyslitelně patří. Dostane se určitě i na věci, které jsme na koncertech roky nezahráli. Těšíme se i na songy s dechovou sekcí, Petrem Kužvartem a Štěpánem Škochem, kteří se k nám na část koncertu připojí,“ říká ke koncertům Michal Malátný.

Původní verze písničky Punčocháče.

Skupina Chinaski za svou třicetiletou historii stačila nahrát dvanáct řadových alb, přičemž to poslední s názvem Frihet, vydala v říjnu roku 2022. V roce 2017 se udály zásadní personální změny, když naráz skončili hned čtyři členové včetně bubeníka Otakara Petřiny (též známého jako rapper Marpo). Nová sestava včele s Michalem Malátným a kytaristou Františkem Táborským se následně ustálila začátkem roku 2018, kdy se za bicí usadil Lukáš Pavlík, basu navlékl Tomi Okres a novým klávesistou se stal Jan Steinsdörfer. Kapela již třikrát získala Cenu Anděl v kategorii Skupina roku.