Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Anna Vaverková jde dreampopovou cestou k nezávislosti
| Marek Reinoha | Foto: Liam Blomquist

Čerstvé (z)boží: Anna Vaverková jde dreampopovou cestou k nezávislosti

Roztomilá holka je název sólového EP v Berlíně žijící hudebnice, která se svou kapelou vystoupila i na festivalu Glastonbury.

Anna Vaverková je sympatická písničkářka, zpěvačka a muzikantka původem z Prahy. V posledních letech žije v Berlíně, kde působí v mezinárodní kapele The Flavians, se kterou si zahrála i na Glastonbury. Ač to není úplně česká skupina, zařadili jsme ji loni mezi 50 nadějí tuzemské hudby pro rok 2021. Anna se však věnuje i sólové tvorbě, se kterou vystupuje již od svých 14 let. Má za sebou několik povedených sólových singlů.

Anna na sebe a svojí sólovou tvorbu naposledy upozornila loni v květnu. Tehdy vydala velmi dobrý dreampopový dvojsingl Ve snu/Sweet Spot, na kterém se vrátila k s českým textům. Píseň Ve Snu je inspirována knihou Tak Pravil Zarathustra, alkoholovými večírky a zejména jejich následky, které pociťujeme den poté. Zabývá se otázkou, kde končí sny a začíná realita a zda se lidské nevědomí neprojevuje právě při intoxikaci alkoholem. Sweet Spot zase reflektuje intimní téma ženského orgasmu a odlehčenou formou upozorňuje na fakt, že i v současnosti ho stále velké množství žen nedosahuje při sexu neprožívá.

Obě skladby se objeví na EP Roztomilá holka, které vyjde 21. ledna. V pěti písních se na něm autorka zabývá tématem nacházení vlastní identity v rámci společnosti a genderového vyjádření, překonávání existenciálních krizí a odlupování slupek, které na nás nabalily roky stereotypních očekávání, až do finálního procesu objevování vlastního, pravého, čistého jádra. Pobírá začátek své cesty naproti nezávislé osobnosti, která rozhoduje sama o projevech své sexuality, intelektu nebo třeba etiky.

Vydání épéčka avizuje nedávno vydaný stejnojmenný pilotní singl. Retrospektivně vypráví o Anniných stereotypních vlivech, a to zejména při schůzkách s opačným pohlavím. Autorka si klade otázku nakolik dokážeme být při milostných schůzkách autentičtí, když na sebe dáváme masku stereotypních genderových očekávání? Nevinným hlasem zpívá „Je to jenom, protože jsem roztomilá holka? Taky bych se ti líbila s ostrýma loktama? Asi ne,“ ale v podtextu můžeme zaznamenat rebelii i nádech feminismu.

Všechny písně na nové nahrávce zpěvačka napsala a nahrála sama, pouze pod tituly Nikdy Nikdo Nic a Čas je vedle ní podepsán i její pracovní a životní partner Liam Blomqvist, který se postaral i o mix a kytarovou složku. K nahrávání Anna přizvala také dalšího kolegu z The Flavians, bubeníka Joakima Jägerhulta, který se podílel na singlech Sweet Spot a Roztomilá Holka. Uslyšíte i houslistu Petera Mojzeše a Andyho Aquariuse, který hraje na keltskou harfu.