Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: All Mad Here přináší melancholii rozjásaným reggae
| Marek Reinoha | Foto: Nina Bumbálková

Čerstvé (z)boží: All Mad Here přináší melancholii rozjásaným reggae

V poměrně nové kapele, jež na sebe upozornila v roce 2020 singlem Cops with Guns, se spojili muzikanti z již neexistujících The Chancers, k nimž patří i šéfredaktor Headlineru Honza Vedral, s talentovanou hudebnicí a výbornou zpěvačkou s bulharskými kořeny Stili.

Kapela se zrodila z intenzivního pocitu, že se celý svět zbláznil. Její snahou je toto všeobjímající šílenství přetavit v moderně znějící reggae a ska. A prostřednictvím těchto v podstatě veselých žánrů prezentovat deprese a melancholii.

Nyní se All Mad Here vytasili rovnou se dvěma debutovými EP najednou. Jedno se jmenuje Blue a obsahuje tři songy, které vznikly v červenci roku 2020, tedy krátce po vzniku kapely. Modré EP obsahuje již dříve vydané singly Cops with Guns a Walk Away From Love. Druhý jmenovaný je soulová klasika Davida Ruffina z roku 1975, která kapele, jak sama uvádí, přirostla k srdci: „Takže když jsme měli volný čas ve studiu, bylo spontánní volbou ji nahrát.“ Do třetice je zde píseň Number for Toots, která je poctou legendám reggae a ska od šedesátých let po současnost.

Druhé EP dostalo název Red a vzniklo při další návštěvě studia. Na rozdíl od spontaneity vzniku modrého EP si to červené vyžádalo více času a je zvukově vyzrálejší. „Zatímco u prvního EP jsme byli bezprostřední, u červeného jsme se soustředili na postprodukci. Zjišťovali jsme, jak vlastně chceme znít. Hodně jsme stříhali, ohýbali jsme zvuk, písně jsme máčeli v mlhovině z ozvěn, pak je zase sušili a tak pořád dokola,“ přibližuje kytarista Ondřej Horák. EP obsahuje také tři písně, mezi kterými je i skladba Everything is Here, kterou kapele věnoval Ivan Král.

Současně s oběma nahrávkami All Mad Here vydali i klip k singlu Move My Hips z „červeného“ EP. Kapela ho natočila ve vlastní režii,  o kameru a střih se postaral baskytarista Martin Čech. „Hypnotická nálada klipu podtrhuje mnohoznačný text. Zpívá se tam o rozhýbaných bocích a polibcích, love song to ale není. Témata deprese a úzkostí si s žánry reggae a ska spojuje málokdo, přitom jsou odjakživa jejich nedílnou součástí. Melancholie funguje s hypnotickým rytmem ve vzácné souhře,“ přibližují All Mad Here svoji vizi reggae ze světa za zrcadlem.

V současnosti se kapela připravuje na koncerty. Jedním z nich bude křest vinylového sedmipalce, který bude propojením minulosti a budoucnosti. Na jedné straně budou nové písně Cops with Guns a Number for Toots z modrého EP a druhá strana bude patřit skladbám The Chancers (ze kterých All Mad Here vznikli). Vůbec poprvé tak na vinylu vyjdou skladby Fight Dem Back a 007 Ska Party. Vyjdou v dosud neslyšených singlových verzích a nově zmasterované. Křest se bude konat v pátek 29. dubna na strahovské Sedmičce. Zajděte zahýbat boky.