Obrázek k článku Umí Lars Ulrich z Metalliky  bubnovat? „Nemáte ponětí!“  rozčiluje se bývalý kolega
| Lukáš Rešl | Foto: Jan Nožička

Umí Lars Ulrich z Metalliky bubnovat? „Nemáte ponětí!“ rozčiluje se bývalý kolega

Lars Ulrich je nedílnou součástí Metalliky a od jejího vzniku získal jak řadu příznivců, tak odpůrců pochybujících o jeho hráčském umu. Do roky plynoucí debaty, zda je Lars brzdou metalové supermašiny, nyní vstoupil jeho bývalý spoluhráč Jason Newsted a to pěkně nevybíravým způsobem.

Jason Newsted byl součástí thrashové čtveřice mezi lety 1986 až 2001. Za tu dobu nahrál s Metallikou pět studiových desek a podílel se i na skladbě tří písní. Nepříliš velký prostor pro tvůrčí činnost a nesváry s frontmanem Jamesem Hetfieldem ho donutily k odchodu z kapely, se kterou dnes po letech udržuje, možná trochu překvapivě, dobré vztahy. V rozhovoru pro podcast Let There Be Talk s komikem Deanem Delrayem, který vyšel 8. května, se Newsted otevřeně rozpovídal o vztazích se svými bývalými spoluhráči i o tom, proč je Ulrich tak skvělý hudebník.

Moderátor poznamenal, že schopnosti spoluzakladatele Metalliky jsou neustále zpochybňovány, zatímco méně známí hudebníci sklízejí za své dovednosti spousta uznání. Jenže tato slova se Newstedovi nelíbila a okamžitě vypálil: „Každý, kdo to říká, je zasr*ný idiot. Nemají ani ponětí, o čem mluví!... Hloubka toho chlapa, jeho předvídavost, jeho chápání toho, co se sakra dělo, když mu bylo 21, 22, 23 let… Vážně? Tak jestli nedokáže zahrát to samé jako Dave Lombardo nebo kdokoliv, koho si dneska k*rva vyberete, tak co? Podívej se na tabulku, ty zm*de. Nemluv o něm sr*čky, ve většině věcí je daleko před tebou, to ti slibuju, to ti slibuju,“ pokračoval rozlíceně Newsted.

Dále se více ponořil do diskuze a vypíchl Ulrichovy plusy, bez kterých by Metallica nikdy nezískala svůj věhlas. „Kdybychom neměli jeho schopnost předvídat, znát zeměpis, chápat, která země a které město a co v jaké době dělalo a všechny tyhle věci, Metallica by v žádném případě nebyla tím, čím byla. V žádném případě! Takže se musíte vzpamatovat, protože je v tom mnohem víc než jen umět mlátit do bubnu!“ Následně se rozpovídal o tom, že tato práce vyžaduje mnohem víc než se jen naučit se svůj nástroj, ukázat se na pódiu a odehrát koncert. Zdůraznil, že značnou část času zabírá natáčení videoklipů, rozhovory, schůzky, právníci a mnoho dalších věcí. A právě tohle všechno za kapelu Lars dělal. „Jestli chce někdo mluvit stylem: "No jo, já tohle zvládnu taky, tohle bych mohl taky udělat…" Mohl bys? Opravdu bys to dokázal? Já si to nemyslím, člověče! Možná tak týden.“

Newsted není zdaleka první, kdo se zastal Ulrichova stylu bubnování. V minulosti bubeníka podpořili například Brann Dailor z Mastodon, bubeník z Dream Theater Mike Portnoy nebo Mario Duplantier z francouzské metalové senzace Gojira. Diskuze nad tím, zda je nebo není Lars dobrým hudebníkem bude zřejmě věčná, ale nikdo mu nemůže odepřít jeho smysl pro obchod a pracovitost, se kterou dokázal z Metalliky vybudovat obří značku. Pravdou ale je, že jeho bubenické schopnosti a místy jednodušší party z něj budou dělat oblíbený terč kritiků asi navždy.