Obrázek k článku Blues Alive opět hvězdný. Zahrají Cedric Burnside, Eric Bibb či Chuck Prophet
| Šárka Hellerová | Foto: Blues Alive

Blues Alive opět hvězdný. Zahrají Cedric Burnside, Eric Bibb či Chuck Prophet

Vysoká koncentrace držitelů bluesových cen Blues Music Awards i Grammy bude opět na podzim v Šumperku. První potvrzená jména osmadvacátého ročníku mezinárodního festivalu Blues Alive, který se letos koná od 14. do 16. listopadu, opět potvrzují skvělý dramaturgický standard akce.

Zatímco festival Blues Alive v současné době pátrá po nových talentech z České republiky a přilehlého okolí, oznámili pořadatelé jedenáct světových interpretů, kteří přivezou do šumperského domu kultury směs žánrů a muziky ověnčené prestižnějšími hudebními cenami. „Z prvních letošních jmen máme velkou radost. Jde opět často o držitele cen Grammy nebo několikanásobné držitele Blues Music Awards, takže se návštěvníci mohou těšit na prvotřídní hudební zážitky. A je třeba dodat, že i velmi pestré – nejen čistě bluesové, ale překračující žánry směrem do alternativní country, rocku nebo rockabilly,” říká ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Do Šumperku přijede mimo jiné vynikají bubeník a kytarista, držitel Grammy a mnoha cen Blues Music Awards Cedric Burnside, bluesový písničkář, držitel řady Blues Music Awards a tří nominací na Grammy Eric Bibb, kytarista a Bluesrockový umělec roku 2023 Albert Castiglia či zpěvák a rockový písničkář Chuck Prophet.

„Ačkoli jde primárně o bubeníka, hraje i na kytaru, zpívá a píše písně. Cedric Burnside je také protagonistou řady vynikajících vlastních alb, na kterých patří k nejoriginálnějším tvůrcům střední generace amerických bluesmanů,” prozrazuje dramaturg Onřej Bezr o prvním z této čtveřice amerických hudebníků. Burnside v dubnu vydává novou desku Hill Country Love.

Eric Bibb nebude v Šumperku poprvé. Hrál na Blues Alive již před dvanácti lety s malijským kytaristou Habibem Koitém. Nyní vystoupí stejně jako před sedmi lety sólově. Brzy se dozvíme, zda proměnil třetí nominaci na Grammy za aktuální album Ridin'.

Bluesrockový umělec roku, který nahrál Bluesrockové album roku 2023 dle Blues Music Awards - Albert Castiglia též patří mezi hvězdy letošního ročníku. „Albert Castiglia ve svých sólových projektech obsáhl jak klasický přístup chicagského elektrického blues, tak moderní bluesrockový výraz,” říká o něm Ondřej Bezr. Láka i na rockového písničkáře Chucka Propheta, který si slávu vysloužil už v osmdesátých letech: „Má výrazný autorský styl, je velmi aktivním skladatelem, jehož písničky zpívaly desítky zpěváků, mezi nimi i takové hvězdy jako Bruce Springsteen nebo Solomon Burke.”

Šumperský svátek blues obohatí i americký zpěvák a kytarista Duwayne Burnside, dvojice Hugo Race a Michelangelo Russo, která letos chystá album The Crucible, italský lap steel kytarista Marco Bartoccioni americký kytarista a multiinstrumentalista Luke Winslow King, vystoupí toskánský hráč na resofonickou slide kytaru Roberto Luti. Na stejný nástroj zahraje skotský bluesman Dave Arcari, kapela Three for Silver s frontmanem Lucasem Warfordem. „Hlasem ne nepodobným Tomu Waitsovi šíří zábavu a hudbu bez hranic,“ uvádí pořadatelé.