Obrázek k článku Axl Rose ostře proti obvinění ze znásilnění. Modelka prý přepisuje historii
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Axl Rose ostře proti obvinění ze znásilnění. Modelka prý přepisuje historii

Frontman Guns N' Roses byl v listopadu minulého roku obviněn ze sexuálního napadení bývalou modelkou Sheilou Kennedyovou. Nyní se zpěvákův právní tým braní, požaduje vůči žalobkyni sankce a obviňuje ji, že se snaží „přepsat historii“.

Sheila Kennedyová v žalobě tvrdí, že ji Rose sexuálně napadl v únoru roku 1989 na hotelovém pokoji. Rovněž uvedla, že se tak stalo v přítomnosti další modelky a také budoucího moderátora stanice MTV Rikiho Rachtmana. Všichni čtyři měli na hotelu požít alkohol a kokain, přičemž následně měl Rose Kennedyové nabídnout skupinový sex, který odmítla a chystala se z pokoje odejít. Zpěvák ji pak měl údajně chytit, svázat a znásilnit.

Podle právníků Axla Rose ovšem Kennedyová v následujících letech po údajném incidentu v různých publikacích a médiích tvrdila, že onen večer vše probíhalo na dobrovolné bázi.

„Ve svých pamětech No One’s Pet z roku 2016, které sama napsala, Kennedyová popsala údajný incident ve stížnosti jako dobrovolný sex a konkrétně uvedla: „Nevadilo mi to. Chtěla jsem s ním být od chvíle, kdy jsem ho poprvé spatřila, a teď jsem ho získala,“ napsali zpěvákovi právníci podle hudebního magazínu Q. A dále uvedli: „V rozhovoru pro dokument Look Away z roku 2021 Kennedyová popsala údajný sexuální styk takto: „Byl to souhlas, Rose se mi nesnažil ublížit, choval se laskavě a byl v pohodě... Nepovažovala jsem to za znásilnění. Bylo to dobrovolné.“

Roseovi právnici na základě těchto tvrzení poukazují na newyorský zákon Adult Survivors Act, který umožňuje obviněným podat žalobu na své údajné zneuživatele i po uplynutí standardní promlčecí lhůty, což právě Kennedyová učinila. Podle nich bývalá modelka využila tohoto zákona z finančních důvodů.

„Navzdory tomu, že před i po vrcholu hnutí Me Too učinila jasná a definitivní prohlášení, že její údajný sexuální styk s Rosem byl dobrovolný, se její postoj nyní změnil. Přesvědčení, že se znovu otevřela promlčecí lhůta a že by mohla po téměř 35 letech profitovat z tvrzení, že incident ve skutečnosti nebyl dobrovolný, bylo pro ni zřejmě příliš velkou příležitostí, než aby si ji nechala ujít. Proto podala tuto falešnou stížnost pouhé dva dny před jejím vypršením,“ uvedli právníci.

Ti nyní chtějí, aby proti Kennedyové a jejím zástupcům byly uplatněny sankce za údajné „lehkovážné chování, věcně nepravdivá prohlášení, jednání, jehož cílem bylo především obtěžovat a zlomyslně poškodit žalovaného, a také za nepřiměřené vyšetřování a pečlivost“.

Další obvinění

Axl Rose čelil v minulosti řadě žalob. Sám byl ze sexuálního násilí v devadesátých letech obviněn vlastní partnerkou Erin Everlyovou, která ho žalovala za napadení, znásilnění a omezování osobní svobody. Dvojice spory následně vyřešila v rámci mimosoudního vyrovnání.

Koncem minulého roku se Guns N' Roses dostali do soudního sporu také se slovenskou fotografkou Katarínou Benzovou kvůli obtěžování na pracovišti a porušení autorských práv v souvislosti s fotografiemi skupiny, se kterou Benzová dlouhodobě spolupracovala. Původně však žalobu podala samotná kapela 24. října minulého roku, když ve zprávě uvedla, že po uplynutí smluvní spolupráce v roce 2022 se Benzová pokusila nárokovat vlastnictví fotografií, na které podle Guns N' Roses neměla nárok.