Obrázek k článku Kdo je Benson Boone? Objev Imagine Dragons miluje kytary a hlasem boří hitparády
| Lukáš Rešl | Foto: Dennis Leupold

Kdo je Benson Boone? Objev Imagine Dragons miluje kytary a hlasem boří hitparády

Bylo to jako nečekaný zásah blesku. Singl Beautiful Things v únoru zbořil Spotify po celém světě. Benson Boone, který je pod ním podepsaný, přitom původně hudební kariéru neplánoval, ale osud mu nakonec přidělil jiné karty. Díky Danu Reynoldsovi z Imagine Dragons a dalším okolnostem se vzdal školy a vyrazil na hudební dráhu. Je mu jedenadvacet a už září.

Příběh jednadvacetiletého Bensona odráží současnost plnou sociálních sítí a virálního obsahu. Hudební talent objevil ještě na střední škole, kde se společně s kamarády zúčastnil soutěže studentských kapel. Původně měl hrát pouze na klavír, ale na poslední chvíli jim vypadnul zpěvák, tak se ujal mikrofonu. A ten večer všechny poprvé ohromil magickým a silným hlasem.

Tehdy ještě sedmnáctiletý Benson Boone pochopil, že má talent, a začal zalévat svůj profil na TikToku videi. Postupně se dostával do trendů a počet jeho sledujících dramaticky stoupal. Toho si všimli i v televizní show American Idol a Boonea přímo oslovili s pozvánkou na konkurz.

Následovalo vystoupení před porotou, již tvořili Katy Perry, Luke Bryan a Lionel Richie, a výsledek dopadl nad očekávání. Boone zde zazpíval píseň Punchline od Aidana Martina a porotu okamžitě zaujal přirozeným talentem. Sama Katy Perry po jeho výkonu prohlásila, že si ho dokonce dokáže představit jako vítěze celé soutěže. Vypadalo to, že Amerika brzy spatří novou popovou superstar. Jenže po postupu do dalšího kola učinil Boone závažné rozhodnutí, když odmítl odjet do Hollywoodu a tím jeho cesta v soutěži skončila.

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože American Idol byl skvělý a každá zkušenost s ním byla úžasná. Bylo toho ale na mě moc,“ prohlásil Boone v roce 2022 v rozhovoru pro módní magazín Mood. Tou dobou byl vysokoškolským studentem architektury a jeho myšlenky směřovaly jiným směrem.

Pod křídly Imagine Dragons

Zdálo se, že Booneův talent tak nakonec uvízne ve víru sociálních sítí a algoritmů. Jenže se začali ozývat scenáristi a producenti, kteří se ho snažili přivést na plnohodnotnou hudební dráhu. Jedním z těchto lidí byl i Dan Reynolds, zpěvák jedné z nejúspěšnějších skupin současnosti Imagine Dragons.

„Nikdy jsem nezkoušel psát vlastní hudbu. Nikdy předtím jsem nebyl na session, takže jsem spoustě věcí nerozuměl… Když mě však oslovil Dan, řekl mi: „Hele, chlape, vím, že jsi v hudbě nováček, ale líbí se mi tvůj zvuk a tvůj vzhled. Byl bych rád, kdybys přijel do Vegas a napsal nebo zkusil se mnou napsat pár písniček. A já tě naučím základy hudebního průmyslu.“ Přišlo mi to jako velmi vstřícná a milá zpráva, ze které to vypadalo, že se chce stát mým přítelem, což mi přišlo opravdu fajn,“ popisoval v rozhovoru Boone. Výsledkem bylo podepsání smlouvy u společnosti Night Street Records, které bylo oficiálně oznámeno 15. října 2021 společně s vydáním Booneova debutového singlu Ghost Town.

Bude to nakonec rock?

Od prvního singlu, který výrazně rezonoval v americké hitparádě Billboard Hot 100 a také v dalších dvanácti zemích, se Boone definitivně stal součástí hudebního showbyznysu a z kariéry architekta tak zcela sešlo.

Na debutovou nahrávku navázal v roce 2022 hned dalším úspěšným singlem Room For 2 a také prvním velkým hitem In the Stars, který má v současné době přes 73 milionů zhlédnutí na YouTube. Své první singly nakonec v témže roce zaštítil debutovým EP Walk Me Home… (2022), na které o rok později navázal další prodlouženou nahrávkou Pulse (2023). Na plnohodnotný debut tak fanoušci zatím stále čekají.

A že jich je. Doposud největší úspěch mladého Boonea totiž přišel s jeho posledním singlem Beautiful Things, který vydal 18. ledna letošního roku. Píseň okamžitě zbourala hitparády v celé řadě zemí včetně České republiky, kde vyšplhala na vrchol žebříčku IFPI. Na prvním místě se objevila také na Slovensku, ve Švýcarsku, Norsku, Rakousku či Kanadě.

Ve skladbě Boone poněkud překvapivě sáhl po elektrické kytaře. „Hodně mých věcí v minulosti bylo založeno na klavíru. Samozřejmě, že v mých písničkách je pořád hodně klavíru, ale tady se rozhodně objevilo víc tvrdších kytarových skladeb, z čehož mám velkou radost,“ řekl Boone v letošním rozhovoru pro magazín Billboard. „Miluju kytaru. Od doby, kdy jsem naposledy vydával hudbu, můj hlas hodně dozrál… Myslím, že písně, které vydám v následujících několika měsících, se budou blížit tomu, jak by měla moje muzika znít i v budoucnu. Moc se těším,“ dodal.

Pravdou je, že se na novince Boone poměrně slušně rozjel a vyjma rockovějších kytar do písně vložil i mnohem dynamičtější zpěv. Výsledkem jsou i party, ve kterých téměř křičí, což jinak baladicky laděné a emočně gradující skladbě sluší.

Zda hodlá dál rozvíjet poprockovou polohu, ukáže čas. Už teď je ovšem jasné, že se za oceánem zrodila další zajímavá hvězda pop music. Tu si navíc budou moci čeští fanoušci užít 1. června 2024 v pražském Lucerna Music Baru, kde Benson Boone poprvé vystoupí. Koncert se vyprodal takřka okamžitě…