Obrázek k článku Invazi švédského melodického death metalu povedou legendy žánru In Flames
| Liv Boková | Foto: Atom Splitter PR

Invazi švédského melodického death metalu povedou legendy žánru In Flames

V Malé sportovní hale v pražských Holešovicích se klasici melodického death metalu představí 16. listopadu jako zlatý hřeb večera. Nejdřív však bude pódium patřit jejich krajanům Orbit Culture, Imminence a At the Gates.

Severské metalové kapely byly, jsou a vždycky budou jiné, než ty ze zbytku světa. Jejich zvuk je specifický, v písních je temnota i očišťující energie. Jednou z těch, které prorazily celosvětově, jsou právě In Flames. V únoru vydají nové album a je velmi pravděpodobné, že z něj něco zahrají i v Praze.

V předvečer oslav Sametové revoluce nabídne malý, ale hlučný festival vůbec pořádné deathmetalové maso. Proč jít třeba na Imminence dobře vědí například návštěvníci festivalu Rock for People, kde měli tuzemskou festivalovou premiéru. Při každém návratu do České republiky vystupují ve větších prostorách než posledně, jejich fanouškovská základna se totiž stále rozrůstá. Co pro ně znamená turné s jejich modlami z dětství si můžete přečíst v rozhovoru s kytaristou Haraldem Barretem, ve kterém se vyznává z obdivu k In Flames. 

In Flames nejsou zas tak plamenní, jak naznačuje jejich název, ačkoliv ohně kolem nich při vystoupeních šlehají, hlavně na open air akcích. Jejich koncerty ale stojí na něčem jiném, než na bombastických efektech. Na muzice a emocích. Víc než slova napoví video.

A jak je to s novou deskou? Její vydání oficiálně oznámili v polovině září. Nadcházející, v pořadí čtrnácté, studiové album pojmenovali Foregone a venku bude 10. února 2023. Kapela se s tímto počinem vrátila k labelu Nuclear Blast, s nímž spolupracovala v devadesátých letech a dvoutisícovkách.

Už jsou známé tři singly - State of Slow Decay, The Great Deceiver a nejnovější Foregone Pt. 1. Prozradíme sladké „tajemství“: Na aktuálním evropském turné, které odstartovalo teprve uplynulou sobotu v estonském Tallinnu, hrají všechny tři.