Obrázek k článku NAŽIVO: Božská Ewa Farna. Triumfovala v plamenech, bazénu i na hrazdě
| Tereza Stejskalová | Foto: Barča Chlebová, Tony Košař

NAŽIVO: Božská Ewa Farna. Triumfovala v plamenech, bazénu i na hrazdě

Druhá vyprodaná O2 arena Ewy Farné nabídla světovou podívanou, která v sobě měla naprosto všechno. Skvělé muzikanty, tanečníky, atmosféru, ale i vtip. Zpěvačka předvedla perfektní show, na kterou její fanoušci jen tak nezapomenou.

Roky postupně ubíhaly a uběhlo jich sedmnáct. Počáteční časosběrné video prolítlo cestu Ewy Farné od prvních úspěchů v jejích třinácti letech až dodnes. Do vyprodané O2 arény, která stejně jako loni na podzim praskala ve švech.

Ewa koncert odpálila svoji nejnovější peckou No a co a hned bylo jasné, že tohle bude neskutečná podívaná. Levou stranu stage obsadila kapela, pravou vokalisté a zbytek zpěvačka, ale také další desítky tanečníků, kteří show výborně dotvářeli. Během koncertu jsme slyšeli průřez celou Ewinou tvorbou. Přestože hrozilo, že takový celek nebude absolutně držet pohromadě, opak byl pravdou. Program nakonec hezky korespondoval s úvodním videem, jakoby Farna říkala: Teď jsem tady a tohle byla a pořád je moje cesta. A k tomu patří jak starší rockové vypalovačky, tak novější sebevědomé písně s jasnou výpovědí.

Foto: Barča Clebová

Hned zkraje zazněly Vánoce na míru, což bylo v tomto období trochu úsměvné, ale vlastně proč ne. Brala jsem to jako nutný kýč a je pravda, že fanouškům bylo opravdu jedno jestli jsou Vánoce nebo Velikonoce. A to si samozřejmě říkalo i o ten kouzelný efekt telefonních světýlek, který zaplavil celou halu bezprostředně po první tónech téhle vánoční písně. Hned nato zpívala celá aréna Boží mlejny a jako jeden velký chorál si společně střihli refrén. S každým songem se pak proměňovala i celková atmosféra.

Foto: Barča Chlebová

Celou show úžasně doplňovali nejen vokalisti, ale i profesionální tanečníci, se kterými také sama zpěvačka obdivuhodně držela krok a u toho jen tak, jakoby nic, vyzpívala i nevyzpívatelné. A to i ve chvíli, kdy jako naprostá bohyně odzpívala Všechno nebo nic, i když se zrovna houpala na hrazdě a to několik metrů vysoko nad svými fanoušky. Dokonalé na celé show bylo vlastně to, že všichni na pódiu působili "jen tak mimochodem" - kapela, tanečníci i vokalisti. A přitom bylo vše dotažené do naprostého detailu a vy jste jen valili oči nad tím, jak světově to celé působí. Tohle se velmi příhodně zrcadlilo v songu Vařim z vody, během něhož za zpěvačkou vytryskly žhavé plameny a pod ní se objevil mini bazének s vodou, který tanečnice zakomponovaly do show. Ewa sice působila naprosto poklidně, ale přitom v sobě po celou dobu koncertu měla neskutečný žár a oheň.

Foto: Barča Chlebová

Skvěle také Farna vyřešila své převlékací pauzy. Aby se diváci nenudili, mohli sledovat vtipné záběry ze zákulisí. Takže během toho, co zpěvačka v zákulisí komentovala trenýrky, které už zase někdo hodil na pódium, kamera mezitím v publiku zabrala rozpačitého Honzu Dědka. A ve chvíli kdy se rozčilovala nad jedním týpečkem z druhé řady, který vypadal jakože je tady omylem a spletl si ji s Burešovou, tak se kamera otočila na Ondřeje Brzobohatého, který se naopak velmi pobaveně smál. Všechna zákulisní okénka se opravdu povedla a diváci se tak náramně bavili třeba nad pobíhající zpěvačkou před O2 arénou, když vyzvedávala perníkové latte pro speciálního hosta a nebo když se nemohla dostat zpět do haly.

Během koncertu se na pódiu objevilo i několik hostů. Ať už to byl Vojta Dyk, se kterým brilantně odzpívala píseň Kočky a nebo Sofian Medjemedj. Jedním z nejsilnějších momentů koncertu pak byla chvíle, kdy zpěvačka usedla za klavír a odzpívala píseň Dobré ráno milá, kterou nazpívala se zesnulým Davidem Stypkou. Jeho silueta se v závěru písně promítla vedle Ewy a „společně“ tak odzpívali úplně poslední refrén.

Foto: Tony Košař

Těch momentů, které tenhle večer stály za to, bylo ale mnohem víc. Třeba píseň Těla, před kterou v jednom ze zákulisních videí promlouvala k ženám, aby si uvědomily, že každá máme dny, kdy se samy sobě nelíbíme a mrzí nás, že naše tělo nevypadá skvěle třeba jako před porodem. Ale že je potřeba být sama k sobě laskavá a vděčná za to, co všechno naše tělesná schránka dokázala. Už to samo o sobě diváka utvrzuje v tom, kam se zpěvačka za těch sedmnáct let své kariéry posunula a že její songy mají jasnou výpovědní hodnotu.

Foto: Barča Chlebová

A nakonec ten moment, když v závěru dokonale vyzpívala Verzi 02, v níž vedla jakýsi imaginární rozhovor se svým budoucím já. A tak celou halou zněl Ewyn hlas – hlavně zpívej a dělej hudbu… protože kdo ví, třeba jednou vyprodáš O2 arénu! A my teď víme, že ji zvládla vyprodat hned dvakrát,  a to s naprostým přehledem. Pro mě se díky tomuto koncertu stává jasnou královnou českého popu a jsem opravdu vděčná, že jsem u toho mohla být. Byl to totiž opravdu nezapomenutelný večer!

Ewa Farna
O2 Aréna Praha
23. březen 2024
Hodnocení: 95 %

 

„Ewa Farna předvedla strhující pop. Trenky „házel“ i Jaromír Jágr.“ Přečtěte si recenzi loňského koncertu.