Obrázek k článku Scientoložka, co kryje predátora. Nová zpěvačka Linkin Park se vyjádřila k obvinění
| Lukáš Rešl | Foto: James Minchin III

Scientoložka, co kryje predátora. Nová zpěvačka Linkin Park se vyjádřila k obvinění

Jen co kapela v pátek (6. září) oznámila skrze livestream utajeného koncertu velkolepý návrat na pódia, už kolem ní koluje řada otázek a spekulací vyvolaných z řad kritiků. A nejde pouze o angažování dámského hlasu do dříve ryze mužské kapely, jako spíše minulost nové zpěvačky spojená s kontroverzní církví.

„Kdo je Emily Armstrong?“ Tahle otázka nyní široce rezonuje hudebním světem poté, co Linkin Park odehráli první koncert po sedmileté pauze v Los Angeles. S dámským hlasem, kterým „zaplnili“ post zesnulého a ikonického zpěváka Chestera Benningtona, části fanouškům udělali radost. Jiné tímto comebackem spíše otrávili a někteří se dokonce začali rýpat v minulosti osmatřicetileté zpěvačky a spouštět tak vlnu kontroverzí rezonujících na internetu.

Angažování Emily Armstrong z hardrockové skupiny Dead Sara, jejíž je spoluzakladatelkou, bylo samo o sobě poměrně překvapivým tahem, přičemž mnoho lidí o jejím jméně slyšelo vůbec poprvé. Rodačka z Los Angeles se navíc skrze svou domovskou kapelu spíše odkazovala ke kapelám jako Led Zeppelin nebo Fleetwood Mac a její spojení právě s „moderní“ rockovou kapelou tak bylo o to překvapující, byť její hlas do Linkin Park dle mého názoru přirozeně zapadl.

Pro řadu kritiků, kteří se vůči comebacku Linkin Park otáčejí zády, je spíše problém v samotné minulosti zpěvačky, která je spojena s kontroverzní scientologickou církví, respektive osobou Dannyho Mastersona – amerického herce a scientologa, který byl v září 2023 odsouzen k doživotnímu vězení na základě obvinění z řady případů znásilnění. Terčem kritiky je Armstrongová zejména proto, že u soudu Mastersona podporovala, byl to tehdy její blízký přítel.

Zpěvačka, která byla součástí scientologické církve, jež byla rovněž obviněna ze snahy umlčet oběti Mastersona, na kritiku před pár dny po comebacku Linkin Park zareagovala na sociálních sítích, kde ve „storýčku“ napsala: „Ahoj, já jsem Emily… Pro mnohé z vás jsem novou tváří a chtěla bych věci uvést na pravou míru. Před několika lety jsem byla požádána, abych podpořila někoho při soudním jednání, koho jsem považovala za přítele. Šla jsem na jedno předběžné slyšení jako pozorovatel. Brzy poté jsem si uvědomila, že jsem to neměla dělat. Vždy se snažím v lidech vidět to dobré a špatně jsem ho odhadla,“ uvedla s tím, že od soudu s Mastersonem již nepromluvila. „Poté se na veřejnost dostaly nepředstavitelné detaily a byl shledán vinným. Řeknu to co nejjasněji: Neschvaluji zneužívání žen ani násilí a soucítím s oběťmi těchto zločinů,“ dodala.

Hlavní tváří kritiky, která kontroverzní případ nové zpěvačky Linkin Park opakovaně zdůrazňuje, se stal především zpěvák Cedric Bixler-Zavala ze skupiny The Mars Volta a také jeho manželka Chrissie Carnell-Bixler, která Mastersona rovněž obvinila ze sexuálního napadení. Oba dva byli součástí kontroverzní církve, ze které po roce údajné šikany vystoupili.

Ať už je dnes míra upřímnosti Emily Armstrongové jakákoli, Linkin Park se kvůli těmto okolnostem jen pár dnů po svém velkém comebacku dostávají pod tlak.