Obrázek k článku GLOSA: Linkin Park vytřeli všem zrak. Návrat legendy takhle dává víc než smysl
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

GLOSA: Linkin Park vytřeli všem zrak. Návrat legendy takhle dává víc než smysl

Tak se fanoušci Linkin Park konečně dočkali. Skupina v noci na pátek (6. září) spustila livestream tajného koncertu v Los Angeles, na kterém představila novou zpěvačku Emily Armstrong a také bubeníka Colina Brittaina. A odhalila také srdcervoucí zbrusu nový singl.

Návrat Linkin Park na pódia po Chesterově smrti? Tahle otázka celých sedm let po smrti zpěváka vrtala hlavou nejednomu fanouškovi skupiny, která na přelomu milénia šokovala svět svébytným pojetím metalu, rapu, popu i elektroniky. Je naprosto pochopitelné, že se nyní po návratu na pódia strhla vášnivá diskuze nad tím, zda má kapela „právo“ pokračovat bez člena, jehož hlas byl pro kapelu natolik ikonický. Jenže tenhle čerstvý comeback se opravdu vydařil takovým způsobem, že osobně nevidím jediný důvod, proč by Linkin Park nemohli pokračovat dál. A to opravdu jediný…

Linkin Park koncert po dlouhé pauze uvedli snad tím nejlepším možným způsobem, tedy úplně novou skladbou The Emptiness Machine, která je rovněž už v plné studiové verzi k dispozici na streamovacích platformách včetně videoklipu na YouTube. Skladba nejenže překvapila návratem Linkin Park do éry prvních, tedy spíše nu-metalových a alt-metalových, alb, ale i s přispěním vokálu Emily do ní protlačila tu obdobně melancholickou emoci prvních nahrávek kapely, které jsou dodnes u fanoušků velmi populární. To považuji za největší majstrštyk tohoto návratu, vždyť ta holka v refrénu řve s neskutečně podobnou intenzitou jako Chester!

Klip k novému singlu.

Přesunu-li se k samotnému živáku, který vyjma nové písničky představil také starší tracky jako Somewhere I Belong, Lying From You (kapela zahrála poprvé od roku 2013), Numb nebo Bleed It Out (zazněla na závěr), rozumím tomu, že se člověk nemůže vyhnout srovnání hlasu Emily a Chestera. Je třeba si ale uvědomit, že Linkin Park už nikdy nebudou znít jako dřív, a proto je třeba na ně koukat jako na novou kapelu s novou kariérní etapou. Nasazení zpěvačky s nakřáplým a uřvaným hlasem k Linkinům ovšem sedí – ta holka opravdu umí i naživo – až překvapivě přirozeně a nedivím se, že kapela šáhla zrovna po tak nepříliš známé vokalistce. Musela vybírat opravdu s citem…

Myslím si, že nejhorší scénář, kterého se zřejmě většina fanoušků bála, by nastal v případě, že by se kapela snažila za každou cenu přiblížit hlasu Chestera, což je samo o sobě nemožné. A taky to neudělala. Raději ho „nahradila“ dravou a energickou zpěvačkou, jejíž hlas dává kapela zase úplně jiný rozměr – do melancholie a určité naléhavosti kapelního stylu navíc pásne jako prdel na hrnec.

Sečteno, podtrženo, tenhle comeback je až nečekaně zdařilý a Linkin Park se vydávají na další etapu. Učinili tak s naprostým klidem a více než důstojným odstupem sedmi let. Ostatně název nového chystaného alba From Zero jasně dává najevo, že kapela začíná znovu od nuly a to, soudě dle nového singlu, ve stylu starých, dobrých a uřvaných Linkin Park. A to je dobře. Sám za sebe už nepotřebuju slyšet přezpívanou Meteoru nebo Hybrid Theory, i když hodně fanoušků si staré pecky s obnovenou kapelní sestavou (včetně nového bubeníka Brittaina) ráda zazpívá. Naopak se moc těším, s čím novým tahle kapela, jež v minulosti dokázala jako jedna z prvních nalákat rozličné sorty fanoušků rapu, rocku, metalu i elektroniky na své koncerty, přijde.

Záznam prvního koncertu Linkin Park od roku 2017.