Obrázek k článku „Dusil mě a znásilnil.“ Pankáči Anti-Flag se rozpadli po zveřejnění drsného podcastu
| Honza Vedral | Foto: Petr Klapper (Rock for People)

„Dusil mě a znásilnil.“ Pankáči Anti-Flag se rozpadli po zveřejnění drsného podcastu

Fanoušky amerických politických pankáčů Anti-Flag překvapila zpráva, že se skupina, která byla velmi populární i u nás, náhle rozpadla. Oznámení přišlo po zveřejnění podcastu, ve kterém fanynka nepřímo naznačila, že ji zneužil frontman Justin Sane.

„Anti-Flag se rozpadli,“ objevilo se na oficiálním účtu skupiny na síti Patreon spolu s informací, že kapela už od fanoušků nebude vybírat žádné peníze. Všechny ostatní účty na sociálních sítích kapela zrušila. Nefunguje ani web skupiny. 

Podle fanoušků jde o přímou reakci na ve středu 19.7. zveřejněnou epizodu podcastu Enough. V něm fanynka punkrocku Kristina Sarhadi vypráví svůj příběh s „někým ze straight edge politické skupiny“, kdo byl jejím teenagerským idolem.

Přestože Justina Sana přímo nejmenovala, po dotazech fanoušků, zda jde o zpěváká Anti-Flag, se skupina "vymazala" z internetu. O překvapivý a nečekaný krok jde i kvůli tomu, že tento týden Justin Sane oznámil nové termíny koncertů. Anti-Flag u nás naposledy hráli letos na festivalu Rock for People a vrátit se měli 21. 8. jako předkapela Dropkick Murphys v Ledárnách Braník. Pořadatelé pražského koncertu zatím o žádných změnách nemají informace.

Vymluvila jsem se na menstruaci

Sarhadi v podcastu popisuje seznámení se svým idolem, který ji po té, co se na jednom koncertě dali do řeči, nejprve pozval na romantickou večeři. Později ji pozval na večírek. Už během cesty lesem se jí měl snažit přemluvit k sexu, dívka se vymluvila, že nemá o intimnosti zájem a zároveň zrovna menstruuje. „Tuhle výmluvu jsem použila poprvé.“

„Nebrala jsem to jako rande. Tou dobou jsem měla čtyři roky kluka," vysvětluje v podcastu. Věřila, že o dvacet let starší straight edge muzikant krom toho, že nepije, nebere drogy a bojuje svou hudbou za lepší svět, je navíc i zasnoubený. Bránila se, když se ji později snažil políbit. „Nemyslela jsem si, že to zajde dál,“ popisuje večer, od kterého každý očekával něco jiného.

Pustím ti Billyho Bragga

Po večírku, kde se prý muzikant choval šarmantně, souhlasila, že ho zaveze do hotelu, kde bydlel. Během cesty jí měl zpěvák začít vyprávět, že zrovna natočil úžasnou píseň s Billy Braggem, kterou ještě nikdo neslyšel. Dívce nabídnul, že jí skladbu může pustit u sebe na pokoji.

Ještě předtím se stavili v hotelovém baru. „Přestože byl straight edge a já byla straight edge, právě protože byl můj idol, začali jsme tam pít," přiznává Sarhadi svou naivitu. Zpěvák ji měl začít vyprávět o tom, jak ho podvedla a opustila snoubenka. Právě proto se fanynky rozhodla „překročit hranu“a pít s ním poprvé ve svém životě alkohol. Stále ale setkání brala přátelsky.

Proměnil se v monstrum

Situace se změnila, když přišli do hotelového pokoje. Namísto slíbené písně Billyho Bragga měl zpěvák okamžitě zamknout dveře a s výkřikem "fotbalový tah" se na dívku vrhnout.

„Přišli jsme do pokoje a on ihned zamknul, zakřičel a natlačil mě na postel. Jakmile jsem spadla na postel, dal mi ruku na krk. Změnil se na monstrum," líčí svůj zážitek. „Vidím tu jeho tvář, stačila mu jedna ruka, aby mě držel pod sebou. Násilně mě napadnul. Nechci zacházet do podrobností, ale v několika okamžicích jsem měla pocit, že umírám. Možná jsem i omdlela. Nemohla jsem dýchat. Křičela jsem, aby přestal, ale on nepřestal. Nevím, jak dlouho to trvalo, ale byla to ta nejhorší věc, jakou jsem kdy zažila,“ líčí Kristina Sarhadi. 

Z celé situace prý byla zmatená. „Pořád to byla ta stejná osoba, kterou jsem měla jako teenager na plakátě v pokoji. Usínala jsem s pohledem na něj, jak se směje s kytarou. Šokovalo mě, že je to ten stejný člověk. Myslela jsem, že umřu. Snažila jsem se to zastavit, ale nešlo to. Pak jsem zmrzla, přestala jsem bojovat,“ popisuje, jak mělo ke znásilnění dojít. 

Udělal se a usnul

„Pak mi řekl, že si vezme kondom, ale pořád mě jednou rukou držel pevně na posteli. V téhle situaci si hrál na to, že to bude bezpečné… to bylo taky hodně matoucí.“

„Škrtil vás a chtěl provozovat bezpečný sex?“ ptá se v tuto chvíli moderátor podcastu. „Ano. Nedávalo to smysl,“ odpovídá dívka.

„Když se udělal, tak na mě okamžitě usnul. Nevěděla jsem, co dělat, jestli se nějak vyvléknout a zkusit najít auto,“ popisuje Sarhadi nejhorší noc svého života, během které přišla o iluze o svém idolu a přišla si jenom jako použitá věc. Navíc si všimla, že kondom, o kterém opilý zpěvák mluvil, je neotevřený. Nakonec se jí podařilo z pokoje odejít a odjet domů.

„Ráno mi začal psát textové zprávy, proč jsem odjela? Že si myslel, že se budeme vodit za ruce a zajdeme si na snídani,“ popisuje Sarahdi další události po nepříjemném večírku. „Na nic jsem mu neodpovídala. Byla jsem naštvaná. Uvědomila jsem si, co se stalo.“ O pár týdnů později muzikantovi napsala, že musí jít na těhotenský test, ale tentokrát se nedočkala odpovědi ona.

Kdojsou Anti-Flag

Anti-Flag jsou americká punková kapela z Pittsburghu známá svým aktivismem a ostrými postoji. V minulosti podporovali Greenpeace, Amnesty International nebo hnutí Occupy a stavěli se výrazně proti válce. Na scéně byli od roku 1988.

Žádné oficiální stanovisko, které by citovaný podcast s děním v kapele přímo spojovalo, zatím ani jedna ze stran nevydala.