Obrázek k článku Alter Bridge: Máme štěstí. Myles Kennedy je nejlepší rockový zpěvák současnosti
| Liv Boková | Foto: Chuck Brueckmann

Alter Bridge: Máme štěstí. Myles Kennedy je nejlepší rockový zpěvák současnosti

Se zakladatelem Alter Bridge, kytaristou, skladatelem a držitelem ceny Grammy Markem Tremontim, jsme si povídali o tom, jestli je novinka skutečně jejich nejtvrdším albem, zda by byl raději na místě zpěváka Mylese Kennedyho, co by se muselo stát, aby to v kapele zabalil, nebo proč natočil desku s písněmi a orchestrem Franka Sinatry.

Floridští Alter Bridge se teprve podruhé zastaví i v České republice. 12. listopadu rozburácí pražské O2 universum, kam přivezou své sedmé album Pawns & Kings. Během jednoho večera se můžeme těšit zároveň na pravděpodobně nejlepšího rockového zpěváka (Mylese Kennedyho) a nejlepší rockovou zpěvačku (Lzzy Hale) současnosti, neboť jedním z hostů bude kapela Halestorm, se kterou také najdete rozhovor v tomto Headlineru.

O vaší nové desce se píše jako o mistrovském díle a vaší nejtvrdší. Vnímáte to stejně?

Z toho, že se album líbí, mám pochopitelně ohromnou radost. Nejsem si úplně jistý, že je to naše nejtvrdší deska, ale vím, že to hodně lidí říká. A proč ne. Zvlášť když si uvědomíme, že heavy desky jsou velmi energické. Chtěli jsme napsat materiál, který bude skvěle znít naživo, bude nás i návštěvníky na koncertech bavit. Myslím, že se nám to podařilo a ta slova o tvrdosti to v podstatě potvrzují. Ani nevíte, jak moc se těším, až to odzkoušíme také na evropském turné.

Dělali jste tentokrát něco jinak než při tvorbě předchozích alb?

Nedělali, protože máme osvědčený systém, který nám dobře funguje. Stejně jako dříve jsme já a Myles individuálně skládali, házeli naše nápady do dropboxu a sdíleli s kapelou. Každý se naučil své party, pak přišla předprodukce a následovalo samotné nahrávání.

Kolik písní je z vaší dílny a kolik jich napsal Myles?

Spravedlivě je to přesně půl napůl.

Titulní píseň z nové desky.

I producent je stejný – Michael „Elvis“ Baskette. Vnímáte ho už jako pátého člena kapely?

Je to naše šestá společná deska ze sedmi. Jen debutové album One Day Remains s námi v roli producenta nahrával někdo jiný. Michael je náš. V kapele jsme čtyři, ale on je ten pátý pohled či názor v otázkách, které písně jsou nejsilnější, podílí se na finálních aranžích. Je velmi empatický a ví, jak s každým z nás pracovat, aby byl výsledek perfektní. Jeho tóny a mixy jsou absolutní špička, za což ho milujeme.

Jaké to je mít v kapele jednoho z nejlepších nebo možná vůbec nejlepšího rockového zpěváka na světě?

Fantastické! Jak jste řekla, Myles je nejlepší rockový zpěvák a my máme ohromné štěstí. Navíc je úžasná lidská bytost a velice nás baví spolu pracovat. Jsme skvělý tým, teď už skoro dvacet let.

Nechtěl byste někdy být na jeho místě?

Jsem šťastný na svém místě. Taky rád zpívám, ale na to mám ty ostatní kapely. Ale i na Pawns & Kings jednu takovou píseň, kde jsem hlavním vokalistou já, máme. Jmenuje se Stay.

Jedna z nejúdernějších skladeb na sedmém studiovém albu AB, o němž se hovoří jako o jejich vůbec nejtvrdším.

Možná nemáte takový rozsah jako Myles, ale zase máte hlas jako zvon, což je slyšet hlavně na koncertech.

Děkuji. S Tremonti hodně křičím.

A jak se vám přepíná z metalu do Franka Sinatry?

Velmi snadno. Rockové zpívání tlačí můj hlas mimo komfortní zónu, proto je pro mě těžší zpívat v mé kapele Tremonti než zpívat standardy Franka Sinatry. Je to samozřejmě hodně práce, hodně cvičení, ovšem je to můj hlas, přirozená poloha hlasu. Můžu zpívat, nemusím řvát jako v metalu.

A taky se na zpěv můžete soustředit, protože nehrajete na kytaru.

Přesně tak.

Kdy a jak tento krásný projekt vznikl? Vím, že na začátku byla vaše holčička.

Ano, tato osůbka za všechno může. Mark Tremonti mi ukazuje fotku jeho jedenapůlroční dcery Stelly, která se narodila s Downovým syndromem. Právě díky ní vznikl projekt Tremonti Sings Sinatra. Album obsahuje čtrnáct písní nahraných s dosud žijícími členy orchestru Franka Sinatry. Veškerý výtěžek z jeho prodeje dostane charitativní organizace podporující osoby s Downovým syndromem a jejich rodiny.

Vždycky jsem měl Sinatru rád, ale tak před třemi čtyřmi lety se pro mě zpívání jeho písní stalo posedlostí. Zamiloval jsem se do nich. Půjčil jsem si všechnu dostupnou literaturu o něm, zhlédl všechny filmy, zkoušel jsem si zpívat všechny jeho písničky. Přál jsem si je také natočit, ale věděl jsem, že něco takového se k mé kariéře nehodí. Pak jsem se dozvěděl diagnózu naší holčičky. Řekli nám, že se narodí s Downovým syndromem. V tu chvíli jsem si vzpomněl, že Frank Sinatra byl velký podporovatel charitativních organizací, pro které vybral miliardu dolarů. To se moc neví. Za jeho klidnou osobností se skrývalo velké srdce. Na počest jeho a mé dcery jsem se rozhodl natočit album s písněmi Franka Sinatry a podpořit ostatní rodiny s dětmi s Downovým syndromem.

Natočil jste ho s muzikanty, kteří přímo s Frankem Sinatrou hrávali. Bylo snadné se k nim dostat?

Nějaký čas to zabralo. Se svým plánem jsem se svěřil našemu manažerovi a on se pro něj nadchl. Navíc „náhodou“ kdysi chodil na lekce k Sinatrovu kytaristovi Danu McIntyreovi. No a ten nás spojil přímo s lídrem Sinatrovy kapely Mikem Smithem. Na základě nahrávek mého hlasu jsme také dostali zelenou od správce pozůstalosti Franka Sinatry, což je poměrně ojedinělé, a velmi si toho cením.

Rocker a metalista se v luxusním obleku proměnil v elegána a zpívá spolu s muzikanty z orchestru legendárního Franka.

Jak se vám s takovými legendami nahrávalo?

Ptali se mě, jestli jsem nervózní, a já jsem nebyl. Ani trochu, protože jsem všechno velmi svědomitě a zodpovědně cvičil. Nonstop. Nedokážu ani spočítat, kolik hodin jsem ty písničky cvičil. Navíc jsem věděl, že to dělám pro charitu. Ať už děláte pro charitu cokoli, nikdy byste při tom neměli pociťovat nervozitu. Pokud je vaším cílem získat peníze pro dobrou věc, ať už zpíváte, tančíte, nebo děláte cokoli jiného, nebojte se toho. Byl jsem šťastný a těšil jsem se na výsledek.

Také jste zmínil, že jste Stellu nesl na vážnou operaci srdce a i to bylo pro vás důležité.

Pro mě a celou rodinu to byly nejtěžší chvíle života. Ani ne v jedenácti měsících musela na otevřenou operaci srdce. Běžná záležitost u dětí s Downovým syndromem. Dostala se z toho za pár dní. Usmívala se a smála pouhý týden po tak závažné operaci. Naše holčička je neskutečně silná. Měli jsme také štěstí na špičkového chirurga, který doslova čaroval. Stella je teď úplně v pořádku a jen září. Chtěl bych ostatním rodinám dát vědět, že se to dá zvládnout a že pak budou silnější. Chci pro ty rodiny vybrat co nejvíc peněz, aby se mohly soustředit na své blízké, na dítě, které je potřebuje, a ne na finanční náklady, které s tím souvisí.

Co na to kolegové z Alter Bridge, když jste jim řekl, že chcete natočit Sinatru? Jak reagovali po poslechu alba?

Samozřejmě že je to překvapilo, byl to takový pozitivní šok, protože něco takového nečekali. Z nahrávky pak byli nadšení. Mám od nich ohromnou podporu. Jsem šťastný, že tento můj životní projekt vnímáme stejně.

Životní projekt. Takže to není jednorázová záležitost?

Založili jsme Take a Chance for Charity a vyzýváme sportovce, umělce, kohokoli, kdo má co nabídnout, aby se zapojil. Spousta talentovaných lidí má totiž i jiné dovednosti, které by jejich fanoušci nikdy nečekali. Můžou realizovat i své nejšílenější nápady a zároveň pomoct dobré věci. Je to win-win. Doufám, že se zapojí co nejvíc umělců a že jednou ze mě bude malý stařík, který vybral sto milionů dolarů na charitu.

Vyrazíte na turné s Halestorm a zítra budu mluvit s Lzzy. Co jí mám vyřídit?

Řekněte jí, že se nemůžu dočkat, až se s ní a celou kapelou uvidím na turné. Už jsem to říkal dřív, že podle mě je Lzzy jedním z nejlepších hlasů v rokenrolu za celou jeho historii. Její hlas je tak mocný a úžasný. Taky se moc těším, až si na turné zahraju na kytaru s Joem (Hottingerem, kytaristou Halestorm). Miluju je, nemůžu se dočkat.

Co na Halestorm milujete nejvíc?

Vy mi dáváte. Myslím, že Lzzyn neuvěřitelný hlas. Tečka.

Když přidáme ještě Wolfganga Van Halena, budete mocná sestava… S Alter Bridge jste headlineři. Museli jste o takovou pozici bojovat?

Museli jsme bojovat po celou kariéru a hlavně v začátcích jsme dlouho nevěděli, jestli se udržet, jestli přežijeme. S prvními dvěma deskami to byl docela těžký boj.

Přitom ohlasy na ně byly výborné, ale nejste komerční kapela.

O to to bylo možná ještě těžší. Stabilní postavení přišlo až s AB III a Fortress, tedy se třetím a čtvrtým albem. Všechny ty boje s vydavatelstvími a spousta dalšího kolem, o čem lidé nemají tušení. Nevzdali jsme to a podařilo se nám a stále se nám daří nabírat nové a nové fanoušky. Jsme za ně vděční, protože oni jsou ten hlavní důvod, proč to všechno děláme.

Napadlo vás někdy to úplně zabalit?

Nikdy. Jediný důvod, proč bych to vzdal, jsou moje děti. Pokud by bylo potřeba, abych s nimi z nějakého důvodu byl víc doma, i tak bych ale pořád aspoň trochu koncertoval a nahrával. Miluji to, je to jediné, co umím. Nenapadá mě, co jiného bych dělal.

Seznamte se

Heavyrockoví, pro někoho spíš metaloví Alter Bridge vznikli před osmnácti lety poté, co se trio muzikantů z kapely Creed spojilo s Mylesem Kennedym. Kytarista Mark Tremonti, baskytarista Brian Marshall a bubeník Scott Phillips v něm našli druhého kytaristu a hlavně frontmana, v současnosti jednoho z nejlepších rockových zpěváků vůbec. AB dosud vydali sedm studiových alb. Nejčerstvější nazvané Pawns & Kings letos v polovině října.