Obrázek k článku Zpěváka Rammstein obvinily další zneužité ženy z „řady nula“
| boi | Foto: Jan Nožička

Zpěváka Rammstein obvinily další zneužité ženy z „řady nula“

Německá média přinesla znepokojivé výpovědi fanynek, které svědčí o divokých večírcích v zákulisí koncertů Rammstein. Šedesátiletý frontman Till Lindemann sháněl dívky pro obveselení i na internetu, před zneužitím byly omámeny. Kapela se k novým nařčením nevyjádřila.

Dle svědectví, která přinesli reportéři Severoněmeckého rozhlasu NDR a Süddeutsche Zeitung, byly orgie, které se odehrávaly v zákulisí koncertů cíleně řízeny lidmi kolem Lindemanna. Jejich úkolem bylo zajistit zpěvákovi objekty pro pohlavní styk. Dvě ženy ve svých výpovědích popisují sexuální aktivity, se kterými nesouhlasily. Svědkyně se vyjádřily anonymně před kamerou. Reportéři mají k dispozici další výpovědi více než desítky žen a chatovací protokoly, které tato obvinění podporují.

Pod podmínkou sexu

Jak podle těchto svědectví vypadaly afterparty Rammstein? Lindemannův tým cíleně přes Instagram nebo přímo na koncertech oslovoval vybrané dívky do „řady nula“, které zval na soukromé pokoncertní večírky. Ženám bylo předem řečeno, aby poslaly fotografie sebe samých nebo že budou jejich fotografie a videa pořízeny na místě. Ženám bylo také řečeno, aby se předem oblékly atraktivně a upravily si vlasy určitým způsobem. Jedna žena uvedla, že dostala předem informaci, že přístup na koncert a after-show párty je možný pouze pokud stojí o sex s Lindemannem, který má zájem pouze o velmi mladé ženy.

Na večírku dívkám dle jejich svědectví tým kapely nabízel zdarma alkohol a drogy. Jedna z žen popsala neplánovaný sex s Lindemannem, ke kterému mělo dojít ještě před koncertem v roce 2020, kdy jí bylo dvadvacet let. Žena neřekla výslovně ne, ale cítila se extrémně nepříjemně, měla bolesti, byla napjatá a krvácela. Pohlavní styk popsala jako násilný, ale Lindemann přesto nepřestal, proto se cítila zneužitá.

Další žena, v době incidentu jí bylo 21 let, tvrdí, že na after-show party ležela na posteli v hotelovém pokoji Lindemanna v bezvědomí. Podle její vzpomínky na ní Lindemann ležel. Když se probrala, zeptal se jí, jestli má přestat. Žena následně znovu ztratila vědomí. Později jí někdo nabídl drogy. Ráno se probudila zneužitá v jiném hotelovém pokoji.

Protikampaň běží 

Před několika dny tvrdila Irka Shelby Linn, že byla omámena drogami na koncertě Rammstein ve Vilniusu. Na sociálních médiích na to kapela odpověděla: "Ohledně šířících se obvinění z Vilniusu můžeme potvrdit, že se v našem okolí nic takového nestalo. Nejsou nám známa žádná oficiální vyšetřování." Na sociálních médiích probíhá masivní kampaň, která kapelu brání proti obviněním. Novináři z NDR a Süddeutsche Zeitung mají k dispozici screenshot, který ukazuje, že kampaň je řízena z okruhu Lindemanna. Od Rammstein novináři nezískali žádné další oficiální vyjádření.

Vydavatel se distancuje

Od Lindemanna se mezitím distancovalo knižní nakladatelství KiWi-Verlag, u kterého vydal svou knihu V tichých nocích. V prohlášení se mimo jiné uvádí, že Lindemann oslavuje sexuální násilí proti ženám. „S otřesením jsme v posledních dnech sledovali zveřejněná obvinění týkající se Tilla Lindemanna. Naše soustrast a respekt patří postiženým ženám. V souvislosti s aktuálním zpravodajstvím jsme se dozvěděli o pornografickém videu, ve kterém Till Lindemann oslavuje sexuální násilí proti ženám a ve kterém hraje roli kniha V tichých nocích, vydaná v roce 2013 ve vydavatelství Kiepenheuer & Witsch. Považujeme to za hrubé porušení důvěry a bezohledný čin vůči hodnotám, které jako vydavatelství zastupujeme,“ distancuje se nakladatelství od Lindemanna. „Proto jsme se rozhodli okamžitě ukončit spolupráci s Tillem Lindemannem, protože naše důvěrné vztahy s autorem jsou nenapravitelně narušeny.“