Obrázek k článku Znepokojující a všeobjímající krásno. Fourtuna a Ima Teva kouzlily u Vltavy
| Kay Buriánek | Foto: Jan Líbal

Znepokojující a všeobjímající krásno. Fourtuna a Ima Teva kouzlily u Vltavy

Kvůli nepřízni počasí přesunuté Headliner koncerty mají svoje kouzlo. Zatím jich moc nebylo, ale většinou se ukáže, že bylo správné rozhodnutí dát jim druhou šanci. Stejné to bylo i v případě dvojkoncertu Fourtuna a Ima Teva.

Počasí se v náhradním termínu 19. července rozhodlo předvést ve všech svých letních odstínech a kombinace dvou trochu rozdílných dívčích přístupů k tvorbě se ukázala jako perfektní.

Lehce po osmé hodině se na pódiu objevila Emily Brandi a její totálně „stripped down“ set vlastně nebyl vůbec komorní, spíš naopak. Jen sama s kytarou, která občas i příjemně bolela, dokázala, že tahle volba naslepo se vyplatila a Fourtuna je rozhodně jedním z příjemných překvapení letošních koncertů na ostrově.

I bez kapely za zády a bez piana to fungovalo skvěle, dynamické příběhy střídaly ty komornější, hezky to plynulo, jako voda ve Vltavě a dokážeme si představit, že v kompletní sestavě to může být docela shoegazový mazec. Přesto i tahle poloha Emily sedí, dokáže udržet pozornost, skvěle zpívá, dobře hraje na kytaru, a navíc se na to celé hezky kouká.

Po jejím asi čtyřicetiminutovém setu si pódium pro sebe ukradla Petra Juračková aka Ima Teva a její „partner in crime“ pro úterní večer David Pomahač. Tohle občasné spojení dodává jinak hodně temnému a přísnému zvuku další organický rozměr. David hraje úsporně a intuitivně, s citem dokresluje svojí kytarou a efekty už tak atmosférický hudební svět Imy Tevy, kde, jak trefně popisuje deskripce na jejím bandcampovém profilu, syntezátory nejsou v rolích zvukových hedonistických spasitelů světa, ale spíše jako zranění duchové minulosti, kteří vám svými žalozpěvy nedají spát. A tak to skutečně je.

Plíživě znepokojující a zároveň vtahující a všeobjímající krásno. Díky za tenhle večer, kdo nebyl, prohloupil, kdo byl, užil si to a já jsem se zamiloval. Do obou. Vlastně do všech tří.

Headliner Ponton #5 uvítá elektropopové duo Bloome a zpěvačku Ivy Z. 27. července na Střeleckém ostrově v Praze. Vstup vzdarma.