Obrázek k článku Soukromá tanečnice i nešťastně zamilovaná. Takové byly životní písně Tiny Turner
| Petra Divoká | Foto: Warner Music

Soukromá tanečnice i nešťastně zamilovaná. Takové byly životní písně Tiny Turner

Hitů a písní se silným příběhem nazpívala Tina Turner nespočet. Zde je výběr osmi z nich, které hrály v jejím životě významnou roli.

„Přes všechny problémy, které její život provázely, odešla jako královna rokenrolu. A spolu s ní i jeden z největších hlasů historie populární hudby,“ píše Honza Vedral závěrem nekrologu Tiny Turner. „V sobě měl ohromnou sílu, nezdolnost i energii, která bořila stadiony. A přitom tolik citu.“ Vychutnejte si ten hlas v některých z jejich zásadních skladeb. 

Na hudební scénu Tina Turner vstoupila v polovině padesátých let, kdy jí učarovala kapela King of Rhytm, kterou řídil její budoucí manžel Ike Turner. Umělecky za sebou jejich vztah zanechal řadu pokladů, ve skutečnosti byl ale peklem. K prvnímu násilnému incidentu došlo krátce po vydání první společné skladby A Fool In Love (1960), v době kdy chtěla Tina rodící se vztah utnout. To se jí ovšem ještě nepodařilo. Píseň, kterou se společně představili světu, se nicméně stala hitem.

Předskokany Rolling Stones se Ike a a Tina stali díky skladbě River Deep – Mountain High (1966). Tu produkoval později usvědčený vrah Phil Spector. Svému stylu říkal Wall of Sound, nebo "wagneriánský přístup k rokenrolu", který se vyznačoval vrstvením a mohutným zvukem – tahle písnička toho byla dokonalým příkladem.

Svou první Grammy Tina Turner získala za coververzi písně Proud Mary od Creedence Clearwater Revival z roku 1971. Už dříve byla nominována několikrát (a později ješt mnohokrát), například za své pěvecké výkony na albu Hunter. Za celý svůj život získala 8 těchto sošek.

Věděli jste, že Private Dancer napsal Mark Knopfler pro Dire Straits? Nakonec ji na album Love Over Gold nenahrál, pro píseň o striptérce si nepřipadal jako ten pravý. Kapela ji nakonec ale nahrála právě s Tinou, které Knopfler píseň nabídl. Jen místo něj hraje na kytaru Jeff Beck.

V roce 1984 bylo Tině Turner 46 let a její píseň What’s Love Got to Do With It z pera britských autorů Terryho Brittena a Grahama Lylea vedla (nejen) americkou hitparádu. Zpěvačka měla štěstí – skladbu předtím odmítli Cliff Richard a Donna Summer. Otázka je, zda by do ní dokázali vložit to, co díky svým životním zkušenostem dokázala ona. Tina Turner celé album pojmenovala po již zmíněné skladbě Private Dancer a ač je až jejím pátým sólovým albem, je považováno za to, s kterým se vrátila v plné síle na scénu a stala se definitivně jednou z největších hudebních hvězd na světě.

Mezi dvěma superúspěšnými alby, Privat Dancer a Break Every Rule si Tina Turner zahrála v apokalyptickém filmu Šílený Max: Dóm hromů z roku 1985 despotickou Tetu Entitu. Titulky doprovázela její skladba We Don’t Need Another Hero (Thunderdome), která od té doby navždy patřila na zpěvaččiny koncerty.

O rok později, v roce 1986, Turner vydala album Break Every Rule. První do světa vypustila skladbu Typical Male. Jako v jedné ze dvou písní na desce v ní bubnuje Phil Collins. Stejně jako předchozí zmíněná píseň se dostala těsně pod vrchol americké Billboard Hot 100 hitparády.

The Best původně nazpívala Bonnie Tyler. Až v roce 1989 ale Tina Turner slova Mikea Chapmana a Holly Knightové na svém sedmém albu Foreign Affair podala tak, že tu píseň poznal celý svět. A zapomatoval si Tinu Turner jako „prostě tu nejlepší“.