Obrázek k článku NEKROLOG: Těžký život Tiny Turner. Zemřela "jednoduše ta nejlepší"
| Honza Vedral | ŠH, Foto: Profimedia

NEKROLOG: Těžký život Tiny Turner. Zemřela "jednoduše ta nejlepší"

Legendární zpěvačka odešla doma po dlouhé nemoci. Bylo jí 83 let. Ohromný úspěch písní v životě Tiny Turner doprovázelo násilí, drogy i zpackané vztahy.

„Tina Turner, 'Královna rock'n'rollu', zemřela dnes pokojně ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Küsnachtu poblíž Curychu ve Švýcarsku," uvedla její rodina. „Svět přišel o hudební legendu a vzor.“

Rodné jméno zpěvačky s proslulým chraplákem je Anna Mae Bullock a narodila se 26. listopadu 1939 v Tennessee. Během své kariéry prodala přes dvě stě milionů desek, získala dvanáct cen Grammy a členem Rokenrolové síně slávy se stala dokonce dvakrát. Poprvé v roce 1991 jakou součást Ike & Tina Turner, o třicet let později sólově. 

Mezi její nejznámější hity patří písně What’s Love Got To Do With It, The Best a Private Dancer.

V posledních letech trpěla řadou zdravotních problémů. V roce 2016 jí lékaři diagnostikovali rakovinu střev, o rok později absolvovala transplantaci jater. 

Odmítnutá zpěvačka

Tina Turner na hudební scénu vstoupila v druhé půlce padesátých let, kdy jí v nočních klubech učarovala kapela King of Rhytm, kterou řídil její budoucí manžel Ike Turner. Jak později vzpomínala, když ho slyšela poprvé hrát,  doslova prý "upadla do transu". Když se mu ale nabídla jako zpěvačka, do kapely ji nejprve nevzal. Všechno změnil večer, kdy se mladá Ann vrhla po mikrofonu a odzpívala píseň You Know I Love You od B. B. Kinga. Následovalo pravidelné vystupování s kapelou, které vyvrcholilo první nahrávkou. V písni Boxtop ještě zpívala pod přezdívkou Little Ann. 

Jméno jako pojistka

Zpěvačka jménem Tina Turner se zrodila až o dva roky později. A opět za to mohla náhoda. Ike Turner napsal píseň A Fool in Love, kterou měl původně nahrávat zpěvák Arthur Lassiter. Protože se ale nedostavil do studia a frekvence už byla zaplacená, za mikrofonem ho zastoupila právě "Malá Anča". Původní plán byl použít skladbu jen jako demo a pak ji nechat "přezpívat pořádným zpěvákem", jenže když se nahrávka dostala k zástupci vydavatelství Sue Records, všechno bylo jinak. "Ta holka zněla jako křičící špína. Byl to funky zvuk," popsal šéf vydavatelství Juggy Murray svoje pocity. A Turnerovi zaplatil 25 tisíc dolarů na dřevo za nahrávací a vydavatelská práva a tlačil na něj, aby z Anny udělal hlavní hvězdu své show.

Až v tu chvíli Ike Turnerovi došlo, co má v kapela za poklad. Souhlasil, ale rozhodl se, že Anně musí pro showbyznys změnit jméno. Tina – protože se to rýmovalo se Sheena. Turner – protože se chtěl vlastním příjmením pojistit pro případ, že mu zpěvačka uteče ke konkurenci. Pořád ještě nechápal, jak výjimečný hlas vedle sebe má. A podle Ikových plánů by pak roli Tiny Turner mohla převzít jakákoliv jiná zpěvačka. 

Místo toho se ale zrodila jedinečná hvězda. Novináří psali o "nejčernější nahrávce, která se kdy vplížila do bílých popových žebříčků." Pod jménem Ike & Tina Turner Revue se okamžitě rozjel kolotoč koncertů. Kapela hrála bez přestávky klidně devadesát dní za sebou. A jediný, kdo jí v té době mohl u publika konkurovat, byl James Brown se svoji funkovou show. Amerika šílela. 

Setkání s geniálním vrahem

Dalším důležitým mezníkem v kariéře a životě Tiny Turner bylo setkání s extravagantním producentem Philem Spectorem. Ten sice později nechvalně skončil jako odsouzený vrah, ale v šedesátých letech byl tím, kdo zásadně změnil populární hudbu. Svému stylu říkal Wall of Sound, nebo "wagneriánský přístup k rokenrolu" – vrstvením zvuků dával nahrávkám mohutný a působivý sound, který posluchači do té doby nikdy neslyšeli.

S hlasem Tiny Turner se jeho přístup potkal dokonale. Hned první singl u Spectorova labelu Philles nazvaný River Deep – Mountain High, to byla definice wall of sound. V Americe sice příliš nebodoval, ale v za to se z něj zbláznila Evropa. V Británii se stal třetím nejprodávanějším singlem a zajistil Tině Turner a Iku Turnerovi pozici předskokanů na turné Rolling Stones.

A o dva roky později už se její fotka skvěla z titulní strany hudebního časopisu Rolling Stone. Tina Turner se stala prvním černým umělcem, kterému se něco takového to povedlo. O dva roky později se skladbou Hunter následovala první z mnoha nominací na Grammy – zatím jen v kategorii nejlepší R&B zpěvačky. První sošku od americké nahrávací akademie Tina Turner získala už v roce 1971 za coververzi písně Proud Mary od Creedence Clearwater Revival.  

Nešťastná láska

Zatímco hudebně střídal jeden úspěch další úspěch, v osobní rovině se ze soužití Ika a Tiny stávalo peklo. V začátcích se sice snažili mít mezi sebou profesionální (říkali sourozenecký) vztah, ale už v roce 1960 spolu poprvé skončili v posteli.

K prvnímu násilnému incidentu mezi nimi došlo krátce po vydání skladby A Fool In Love, kdy chtěla Tina rodící se vztah utnout. Místo odpovědi ji nevypočitatelný Ike praštil do hlavy dřevěným rozepínačem na boty. Přestože se vzali – Tina byla dle svých slov Ikovi vděčná za všechno co pro ni udělalů – nebylo to šťastné manželství. Ike Turner trpěl bipolární poruchou, stále byl Tině nevěrný a choval se k ní násilně. V životopisu I Tina zpěvačka později přiznala, že už v roce 1968 se kvůli tomu pokusila o sebevraždu – předávkovala se Valiem. "Na začátku jsem ho opravdu milovala. Podívejte, co pro mě udělal. Ale byl zcela nepředvídatelný," shrnula jejich vztah, který osobně i profesionálně skončil až v roce 1976.

Ike Turner, který byl tehdy závislý na kokainu, Tinu po hádce v hotelu vyhodil na ulici jen s 36 centy a kreditní kartou v ruce. Následovaly ošklivé soudnéí procesy a Tina Turner musela hrát v malých klubech, aby zvládla poplatit dluhy. Až do jeho smrti se s Ikem Turnerem odmítla setkat. A nepřišla ani, když byli společně uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Rány, které jí vztah nadělal, nezahojil ani čas.

Ošklivé období jí ale nakonec otevřelo bránu k sólové kariéře. Teď se teprve měla stát legendou. 

Nečekaný comeback

Z pohledu tehdejšího hudebního showbyznysu byla Tina Turner odepsaná. Vystupovala v menších sálech a po luxusních hotelech. Vydávala alba, ale nikdo už neočekával, že by se mohla dorovnat někdejším úspěchům. Do období, kdy se jí příliš nedařilo, spadá i její nečekaná návštěva Prahy, kde v roce 1981 odehrála koncert ve velkém sále Lucerny. Protože neměla vlastní materiál, spoléhala se především na coververze od Rolling Stones, The Who, nebo i Beatles. V socialistickém Československu to byla i tak událost.   

K obratu došlo, až když natočila další coververzi – tentokrát sáhla po songu Let's Stay Together od Al Greena, který nečekaně zabodoval v hitparádách. 

Vydavatelství Capitol se tehdy rozhodlo, že dá zpěvačce přeci jen ještě šanci – dostala od něj pouhé dva týdny v nahrávacím studiu, aby natočila novou sólovou desku. Přistoupila k ní jinak než v minulosti. Už žádné řvavé dechové melodie, perkusivní rytmy, gospelové odpovídačky. Svůj plný, emotivní, soulový hlas na albu "odevzdala" popovému zvuku. Tak vzniklo album Private Dancer, které proměnilo vnímání populární hudby. A Tina Turner byla poprvé na vrcholu hitparád, kde se střídaly hity jako What's Love Got to Do with It, Better Be Good to Me, nebo titulní Private Dancer. Album a písně z něj získalo třiceny Grammy. První singl se stal nahrávkou roku. Byl to opravdu nečekaný comeback až na vrchol, na kterém Tina Turner vlastně dosud ani nestála. 

Už jen úspěch

Od té doby se už vezla na vlně úspěchu. Na co sáhla, to jí přineslo ještě větší slávu. Po boku Mela Gibsona si Tina Turner úspěšně vyzkoušela herectví v kultovním postapokalyptickém snímku Mad Max. A další ceny dostala za singly We Don't Need Another Hero (Thunderdome) a One of the Living, které k filmu natočila. 

Svá zlatá osmdesátá léta ještě završila vydáním alba Foreing Affair, které se dostalo na čela žebřížků hned v osmi zemích po celém světě včetně těch záadních, Ameriky i Spojeného království. Svou roli v tom sehrál i další ohromný singl The Best. Jeho refrén "you're simply the best – jsi jednoduše nejlepší" se dal snadno vztáhnout i na Tinu Turner jako zpěvačku. Její evropské turné v roce 1990 viděly neuvěřitelné čtyři miliony diváků. To bylo dokonce víc, než zvládli The Rolling Stones. 

Tina Turner byla stále nezastavitelná a vydrželo jí to celá devadesátá léta. Krom písní její pohnutou životní story fanouškům zpřístupnil i filmový snímek What's Love Got to Do with It, který se soustředil na divoký vztah s Ikem Turnerem, kterého ztvárnil Laurence Fishburne. Tinu Turner si zahrála Angela Bassett. V půlce devadesátých let Tina Turner "vystřelila" další ze svých velkých hitů GoldenEye, který pro ni napsali Bono a Edge z U2 do soundtracku pro stejnojmennou bondovku. V roce 1996 podruhé zahrála i v Praze – koncert na vršovickém stadionu Bohemians vzbudil nadšení u fanoušků i kritiků. 

Konec kariéry

Přelom milénia  Tina Turner slavila nejvýdělečnějším turné roku. Fanoušky a hudební svět proto překvapila, když v roce 2000 po koncertě v Curychu oznámila, že odchází na odpočinek. Na veřejnosti se objevila až o osm let později, kdy na cenách Grammy zazpívala duet s Beyoncé. O rok později vyjela na své poslední turné k padesáti letům na scéně, v rámci nějž vyprodala pražskou O2 arénu. A znova nadchla strhujícím a energickým výkonem. Přestože jí už tehdy bylo sedmdesát, na pódiu se zdálo, že "rocková babička" ve skutečnosti vůbec nestárne. Přitom to skutečně bylo její poslední turné. Tinu Turner totiž dostihly zdravotní problémy. 

Konec života

Od roku 1986 žila s německým producentem Erwinem Bachem, se kterým se usídlili ve Švýcarsku a v roce 2013 se vzali. Z předchozích vztahů í měla dva syny Raymonda a Ronnieho, které oba přežila. První spáchal sebevraždu a druhý podlehl před rokem rakovině. Jak vyplývá z jejího životopisu My Love Story, sama Tina Turner v posledních letech  trpěla řadou nemocí. Po mrtvici v roce 2013 se musela znovu naučit chodit. Rakovina a problémy s ledvinami ji dokonce už před pěti lety přivedly k myšlence, že absolvuje asistovanou sebevraždu. Nakonec svůj život dožila přirozeně. 

Tina Turner přes všechny problémy, které její život provázely, odešla jako královna rokenrolu. A spolu s ní i jeden z největších hlasů historie populární hudby. V sobě měl ohromnou sílu, nezdolnost i energii, která bořila stadiony. A přitom tolik citu.