Obrázek k článku Zemřel zpěvák Paul Cattermole z S Club 7. Zažil slávu i pád na dno
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia (Paul Cattermole je na snímku druhý zleva)

Zemřel zpěvák Paul Cattermole z S Club 7. Zažil slávu i pád na dno

Svého času patřili S Club 7 mezi nejúspěšnější pěvecké skupiny na světě. Na letošní podzim mají naplánovaný comeback, do kterého se měl zapojit i Cattermole. Bylo mu 46 let.

Rodák z anglického Saint Albains měl pro budoucí kariéru ideální přípravu. Jako člen National Youth Music Theatre se už od dětství věnoval poloprofesionálně divadlu a zpěvu a připravoval se na hereckou kariéru. Na konci devadesátek si ho Simon Fuller, manažer, bez kterého by nejen britský šoubyznys bezpochyby vypadal jinak, vybral do svého vznikajícího projektu S Club 7. Šlo o pěveckou skupinu, která měla zároveň herecký přesah. Fuller od začátku koncipoval skupinu jako těleso, které se kromě hitparád bude intenzivně objevovat i ve filmech a televizních seriálech. A vyšlo mu to, už první sitcom Miami 7 měl na obrazovkách BBC obrovský úspěch. Další pořady se rozletěly do světa a několik bylo předabováno i do češtiny.

S Club 7 získali dvě ceny Brit, ale značka se začala trochu zajídat. Na přelomu tisíciletí byl evropský (nejen ten anglofonní) pop plný pěveckých skupin, z nichž málokterá vydržela alespoň do půlky dekády. Včetně S Club 7, kteří se rozpadli v roce 2003. O dekádu později přišel krátký comeback a letos bychom se měli dočkat dalšího návratu, kdy skupina během dvou týdnů projede několik stadionů po celé Británii.

Debutový singl S Club 7 zaznamenal i jejich největší komerční úspěch

Paul Cattermole měl být u toho, stejně jako byl u předchozích pokusů oživit S Club 7. Dokonce svého času zpíval v osekaném projektu s názvem S Club 3, jehož úspěch se ale původní formaci nemohl rovnat.

Po zbytek kariéry jej ovšem provázela smůla. Hudbě se snažil věnovat dál, pro někoho možná překvapivě zpíval v nu-metalové kapele Skua, ale totálně zapadla. Nepodařilo se jí najít vydavatele desky, promotéři neměli zájem o koncerty. Zůstaly po ní tři singly a debutová deska, které si hudebníci vydali sami.

V roce 2014 oznámil Cattermole bankrot. Své dvě ceny Brit nabídl do aukce přes eBay, podařilo se mu prodat jen jednu za poměrně nízkou cenu 3000 liber. Jeho životní situace zašla do takové krajnosti, že v roce 2018 v talk show Loose Women poděkoval televizi za to, že mu dala na rozhovor nové tričko. Jakž takž pevnou půdu pod nohama našel, když získal zaměstnání jako správce studia neziskového rádia v přístavním městečku Swanage, přivydělával si taktéž manuálně službami, kterým dnes říkáme hodinový manžel.

Příčina Cattermoleovy smrti nebyla zatím zveřejněna, policie jen uvedla, že nešlo o podezřelé okolnosti. Zpěvákův život ale dokazuje, jak tenká může být hranice mezi slávou a pádem na dno, ze kterého se ke konci života začal nakonec zvedat.

Nu-metal s popovým zpěvákem? V kapele Skua to šlo