Obrázek k článku Zemřel zakladatel Sázavafestu a "fajn chlap" Pavel Kloupar
| Honza Vedral | Foto: Profimedia

Zemřel zakladatel Sázavafestu a "fajn chlap" Pavel Kloupar

Zakladatel multikulturního festivalu Sázavafest do České republiky přivezl Mobyho nebo Chumbawambu. O úmrtí Pavla Kloupara (55) na sociálních sítích informovala moderátorka Iva Lecká, se kterou má syna.

„Nikdo nikdy netušíme, kdy naše svíčka dohoří… svou cestu si dláždíme den za dnem. A pak to přijde… je mi strašně líto, že jeho cesta byla tak krátká,“ napsala v emotivním vzkazu na Facebooku Iva Lecká.  „Vy všichni, kdo jste Pavla znali a měli ho rádi, protože on byl strašně hodnej člověk, věnujte mu tichou vzpomínku,“ dodala jeho bývalá partnerka. 

Pavel Kloupar původně působil v bankovní sféře, do víru hudebního průmyslu se vrhnul až v roce 2000, kdy založil hudební přehlídku Sázavafest, kde se zprvu staral o marketing i hudební dramaturgii. Krom toho byl podepsaný i pod řadou dalších hudebních akcí éry nultých let, kdy se stal výraznou postavou českého hudebního dění.

Na Sázavafest se mu povedlo přivést řadu ve své době zvučných jmen, jako byl Moby, Chumbawamba, či Sister Bliss z Faithless. „Sázavafest nikdy nebyl ukryt za jedním headlinerem, jde především o atmosféru a hudební pestrost,“ říkal o svém festivalu, který v atmosféře rozpuku venkovních hudebních akcí vsázel na multižánrovost.

Záři Sázavafestu se mu ale udržet nepodařilo. Akce se během let několikrát přesouvala a její význam i návštěvnost klesaly. Nakonec před šesti lety festival změnil majitele a Pavel Kloupar se ve své firmě InPromotion věnoval jiným aktivitám. Podle vyjádření jeho přátel na Facebookovém profilu se potýkal s vážnou nemocí. Podrobnosti o příčině jeho odchodu ale nejsou známy.  

"Byl to fajn chlap a i když to někdy bylo vedle něj zatraceně těžký, jsem ráda, že byl součástí té mojí cesty," napsala ve svém vzkazu Iva Lecká. A jako na "fajn chlapa" na něj bude vzpomínat celá řada českých muzikantů a lidí z branže.