Obrázek k článku Zemřel rockový fotograf, nepíšící novinář a dobrá redakční duše Dan Vojtíšek
| Josef Vlček | Foto: Archiv Magdaleny Lindaurové (Dan Vojtíšek uprostřed)

Zemřel rockový fotograf, nepíšící novinář a dobrá redakční duše Dan Vojtíšek

Špatné zprávy. Večer 30. července zemřel v motolské nemocnici po delší nemoci legendární hudební fotograf Dan Vojtíšek. Bylo mu 73 let.

Dan Vojtíšek proslul především v devadesátých letech, kdy byl jako jeden ze zakladatelů Rocku & Popu přítomen u všech významnějších hudebních počinů té doby. Fotografoval Rolling Stones i Ivu Bittovou, první rockové festivaly i zběsilé hardcorové a excentrické undergroundové koncerty. Na jeho kontě jsou desítky portrétů českých rockových hvězd. Vynikal smyslem pro atmosféry, dokázal zachytit náladotvorné momenty, které ilustrovaly reportáže, interview a eseje tehdejšího nejsilnějšího týmu českých hudebních žurnalistů. Uměl do svých snímků dostat něco z duše fotografovaných umělců.

Jasná páka, foto: Dan Vojtíšek

V bohémském prostředí devadesátek a nulek patřil k těm nejspolehlivějším a nejpracovitějším lidem kolem hudební žurnalistiky. Navíc – protože miloval hudbu těch, které fotografoval – často sám přicházel s inspirujícími nápady. Proto se o něm často říkalo, že je „nepíšící novinář“. Dan byl přitom dobrý kamarád, pozitivně laděná osoba, kterou nutně potřebuje každá redakce, aby se v ní rozvíjela pravá tvůrčí atmosféra. Však se také v nedávno vydané knížce o Vojtěchu Lindaurovi objevila o Danovi zmínka při vzpomínce na restauraci Pravěk v Zenklově ulici: „Mezi zapáchajícími, moli prožranými šunty sídlil Vietnamec, ke kterému chodíval fotograf Dan Vojtíšek po poradě pro cigára a griliášové trubičky, které potom chroustal na baru v olezlé hospodě Pepe Lopez alias El Corazón neboli koráč, kam chodilo pít železné jádro redakce.“  Dodejme, že všichni jeho kolegové rádi vzpomínají na šťavnaté kletby, které při tom pronášel.     

Vojtěch Lindaur a Ivan Král, foto: Dan Vojtíšek.

Dan, před tím, než se na své pozdní léta uklidil do svých milovaných Černošic, svým svérázným způsobem vytvořil jeden ze základních kamenů české hudební fotografie.

Buď mu čest a sláva!  

Patti Smith, foto: Dan Vojtíšek (z archivu Magdaleny Lindaurové)