Obrázek k článku Zemřel rapper Pavel Protiva. Bylo mu 27 let, jeho hudba byla plná rozervanosti
| Vojtěch Vanda | Foto: Wikimedia Commons

Zemřel rapper Pavel Protiva. Bylo mu 27 let, jeho hudba byla plná rozervanosti

Český rap zasáhla smutná zpráva. Pavel Protiva byl před pár lety ještě jeden z nejtalentovanějších tuzemských rapperů a producentů z labelu Blakkwood Records. Zemřel ve 27 letech.

„S hlubokým zármutkem v srdci oznamujeme, že nás 7. října 2024 nečekaně opustil (..) Pavel Protiva. Rozloučení proběhne v úzkém kruhu rodiny a přátel. Prosíme všechny fanoušky, aby toto rozhodnutí respektovali,“ objevilo se na profilu rapového vydavatesltví. 

Pod příspěvkem kondolovaly labelu i rodině stovky fanoušků včetně známých osobností z domácí rapové branže. Za všechny například MC Gey, Rest, Grey256 či NobodyListen. Pohřeb mladého umělce, který před měsícem teprve oslavil své sedmadvacáté narozeniny, proběhne 25. října.

Hudba plná bolesti

Protiva proslul svým striktním přednesem a specifickým hlasem, s nímž se mezi pražskou lokálkou neztratil. Aniž by to tušil, kontakt s nejlepšími rappery Česka navázal již v zárodku, když založil skupinu Kidz s Hasanem. Každopádně hudební vlny pořádně rozvířil až s písní 1997, kdy si jej začala všímat i vydavatelství.

Texty, ve kterých se zmiňoval o své drogové závislosti, problémech s nepochopením ze strany společnosti a evidentní vnitřní bolesti, se nicméně rozhodl nejprve distribuovat skrze vlastní label Illegal Music, který založil se Schyzem. V roce 2016 se každopádně stal členem Blakkwood Records a atakoval mainstreamový strop milionovými releasy.

Dva roky poté však přišla neočekávaná pauza. Vedly se o ní spekulace, z nichž nejhlasitější mluvily právě o užívání drog a psychických problémech. Nevyhnula se mu ani hospitalizace. Protiva se posléze snažil několikrát vrátit zpět na scénu, ale nikdy se to nepovedlo dotáhnout do konce.

Jako nejslibnější se jevil právě poslední pokus v roce 2023, kdy vydal poslední ucelený projekt Pysful Mixtape. Letos vydal čtyři singly. Poslední, Holy Smoke ve spolupráci s Psycho Rhymem, si mohli posluchači ůposelchnout od 14. června.